wie zijn de projectleiders in Malawi, Andre Oudhuis en Paulien van Musscher

IMG_1045.JPGStel je deze twee mensen voor als een gemoedelijk en sociaal betrokken stel zonder kinderen, tot maart 2016 woonachtig in het centrum van Alkmaar, dé kaasstad van Noord-Holland. Ze zijn achtereenvolgens geboren in 1963 en 1965, hebben verschillende vaardigheden en zeer gevarieerde werkervaring in profit- en non-profitorganisaties.

André Oudhuis is na de HEAO terechtgekomen in de IT en heeft een brede kennis van automatisering en internet. Hij heeft een aantal jaren gewerkt in de wereld van entertainment en relatiegeschenken, een poosje bij een groot horeca bedrijf, is eigen ondernemer geweest en heeft vele jaren managementervaring opgedaan in het bank- en verzekeringswezen. André is een gemakkelijke prater, een sfeermaker met humor. Een doener die van nieuwe dingen houdt en een sterke, soms wat ongeduldige, inventieve persoonlijkheid met daadkracht.

Paulien van Musscher is van oorsprong HBO-Verpleegkundige en heeft in een periode van ruim vijftien jaar in vrijwel alle vakgebieden van de gezondheidszorg rondgelopen. In dienst bij Uitzendbureau ‘Start’ heeft ze kennis opgedaan rond het opleiden van medewerkers, en daarna bij verschillende reïntegratiebedrijven trainings- en coachingstrajecten verzorgd. De laatste tien jaar in Nederland werkte ze als Hoofd opleidingen bij hetzelfde bank- en verzekeringswezen als haar partner André. Paulien kenmerkt zich als een sociale teamspeler, ze is soms eigenwijs en vaak ruimdenkend en creatief. Ze houdt van schrijven, is dol op andere culturen en avontuur, en haar drijfveer is een duurzame toegevoegde waarde te leveren aan haar omgeving.

Met dit scala aan kwaliteiten zijn André en Paulien behoorlijk complementair aan elkaar. De eerste vonk sprong over bij de handbal, toen ze allebei keeper waren bij Handbalvereniging Kolping in Oudorp in Noord-Holland. Hieraan hebben ze een grote groep dierbare vrienden overgehouden die hen door de jaren heen zijn trouw gebleven en een krachtig sociaal netwerk.

Waarom zijn Paulien en André zich gaan inzetten voor de Stichting FloJa Malawi?

André en Paulien zelf aan het woord:

“De mensen die ons kennen weten dat we een heel comfortabel leven hadden in Nederland. We genoten allebei van een goede baan, een mooi huis, een grote groep dierbare mensen om ons heen en daarnaast was er altijd wel een leuk uitje of interessante hobby om onze dagen mee te vullen. Geboeid door andere culturen en drijfveren van mensen, benutten we veel van onze vakanties om nieuwe landen te ontdekken en ons te verwonderen over mens en natuur.”

“En tóch bleef het diep van binnen knagen. De behoefte een meer betekenisvolle bijdrage te leveren aan een wereld die in onze ogen soms zo hard en onrechtvaardig lijkt te zijn; waarom hebben wij wel het geluk om in de veiligheid en comfort van Nederland geboren te worden, en komt een ander terecht in een land met extreme armoede of in oorlog?

Al van jongs af aan is het voor ons allebei een droom geweest om ontwikkelingswerk te doen. Maar zoals dat soms gaat, verliep ons leven anders. En op een dag was het genoeg geweest: we wilden niet langer vanaf de bank toekijken en geld storten op giro 555. We wilden zelf in actie komen!”

Deze door hen sterk gevoelde drang om bij te dragen resulteerde in oktober 2010 in een reis naar het door een zware aardbeving getroffen Haïti. Tijdens deze indrukwekkende maanden ervoeren ze hoe vervullend het kan zijn om in dit soort onwerkelijke omstandigheden je hart, je kennis en vaardigheden in te kunnen inzetten. Toen halverwege 2015 FloJa Malawi op hun pad kwam, vielen voor beiden als het ware de puzzelstukjes op hun plek. 

Paulien: “Dit was de uitgelezen kans om onze droom te vervullen. Ons besluit kwam bijna als vanzelfsprekend: we gooien ons leven radicaal om en vertrekken voor een groep van zo’n negentig  kinderen naar Malawi.” 

Sinds maart 2016 wonen André en Paulien in Malawi. Het is een van de armste landen ter wereld, heeft een vriendelijke bevolking en prachtige natuur, maar ook vele zeer gecompliceerde problemen. Ze richten zich op waar ontwikkeling volgens hen zou moeten beginnen: onderwijs, voeding en goede gezondheid bij kinderen.

Er zijn mensen die dit zien als ‘een druppel op een gloeiende plaat’. 

“Maar,” zo zegt André, “wij zien FloJa als een begin. Wij vinden het belangrijk om kinderen in Malawi op weg te helpen zodat zij zich op hun beurt weer kunnen inzetten om hun eigen land verder te ontwikkelen en de armoede terug te dringen. Vanuit passie en realisme zetten we onze vaardigheden in. We verbinden ons met mensen die in dit land wonen en werken, kijken om ons heen om te zien wat er nodig is, luisteren naar de behoeften en zoeken zo samen met de lokale bevolking naar oplossingen. Wij geloven in community empowerment, met een kritisch oog voor 'eigenaarschap' en 'duurzaamheid'.”

En het is onze overtuiging dat vanuit deze werkwijze, die druppel vanzelf een stroompje kan worden. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen: daar hebben we hulp bij nodig.

 

Handen-als-aarde

"WAAR JE TALENTEN DE BEHOEFTEN VAN DE WERELD KRUISEN, LIGT JE ROEPING" (Aristoteles )