wie zijn wij

IMG_1045.JPGStel je ons voor als een gemoedelijk en sociaal betrokken stel, tot maart 2016 woonachtig in het centrum van dé kaasstad van Noord Holland, Alkmaar.  Een stel (beiden rond de 50), met uiteenlopende skills en zeer gevarieerde werkervaring in profit en nonprofit organisaties.

 

Waarom doe je zoiets?

De mensen die ons kennen weten dat we een heel comfortabel leven hadden in Nederland. Allebei een goeie baan, een mooi huis, een grote groep dierbare en fijne mensen om ons heen en altijd wel een leuk uitje of interessante hobby om onze dagen mee te vullen.  Geboeid door andere culturen en drijfveren van mensen, benutten we veel van onze vakanties om nieuwe landen te ontdekken en ons te verwonderen over mens en natuur.

En tóch bleef het diep van binnen knagen. De behoefte een betekenisvollere bijdrage te leveren aan de in onze ogen harde en soms zo onrechtvaardige wereld; Waarom hebben wij wél het geluk om in de veiligheid en comfort van Nederland geboren te worden en een ander komt, door het lot bepaald, terecht in een land met extreme armoede of in oorlog?

Al van jongs af aan is het een droom geweest om ontwikkelingswerk te doen. Maar zoals dat soms gaat, ons leven verliep anders. Tot het genoeg was...we wilden niet langer op de bank toekijken en geld storten op bv. giro 555. We wilden het ZELF doen!

Deze sterke drang resulteerde in oktober 2010 in een verblijf in, het door de aardbeving zwaar getroffen Haïti. Tijdens deze indrukwekkende maanden ervaarden we hoe vervullend het kan zijn om in dit soort bizarre omstandigheden, je hart, je kennis en vaardigheden in te kunnen zetten.

Dus toen in 2015 FloJa Malawi op ons pad kwam, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Dit was dé uitgelezen kans om onze droom te vervullen en ons besluit kwam bijna als vanzelfsprekend; wij gooien ons leven radicaal om en vertrekken voor 85 kwetsbare kinderen naar Malawi!

Sinds maart 2016 wonen we in Malawi, één van de armste landen ter wereld, met zijn vriendelijke bevolking, prachtige natuur en zijn vele zeer gecompliceerde problemen. We focussen ons op waar ontwikkeling in onze ogen zou moeten beginnen…onderwijs en voeding bij jonge (kwetsbare) kinderen.

Er zijn critici die dit zien als ‘druppel op een gloeiende plaat’.  Maar FloJa is voor ons het begin. Hoe kunnen wij de kinderen in Malawi zoveel mogelijk op weg helpen, zodat zij zich op hun beurt weer kunnen inzetten om Malawi te ontwikkelen en de armoede terugdringen. Vanuit onze passie zetten we waar nodig onze vaardigheden in, we kijken om ons heen, verbinden ons met de bevolking, luisteren naar behoeften en zoeken samen met hen naar oplossingen. Wij geloven in community empowerment, met een kritisch oog voor 'eigenaarschap' en 'duurzaamheid' .

En dàn….. geloven wij dat een druppel vanzelf een stroompje wordt….

Andre en Pien

Handen-als-aarde

"WAAR JE TALENTEN DE BEHOEFTEN VAN DE WERELD KRUISEN, LIGT JE ROEPING" (Aristoteles )