Informatie over Malawi

Hoofdstad: Lilongwe

Regeringsvorm: Republiek

Munteenheid:Kwacha (MWK)

Officiële landstaal: Engels, Chichewa

Geografie

Malawi is een door land ingesloten land in het zuidoosten van Afrika, grenzend aan Zambia in het noordwesten, Tanzania in het noordoosten en Mozambique in het zuiden. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. Nyasa is de oude benaming voor het Malawimeer dat een groot deel van de grenzen van Malawi bepaalt.

De Grote Riftvallei, ook wel bekend als de Grote Slenk, loopt dwars door het land vanuit het noorden naar het zuiden. Ten oosten van de vallei ligt het Malawimeer, welke driekwart van oostelijke grens voor haar rekening neemt. Het Malawimeer is 587 km lang en 52 km breed (ongeveer 3x zo groot als Nederland)

De Shire rivier loopt zuidwaarts vanuit het Malawimeer en voegt zich 400 km verderop bij de Zambezi rivier in Mozambique. Het Malawimeer ligt 460 meter boven zeeniveau en heeft een maximum diepte van 700 meter wat inhoud dat op sommige punten de bodem van het meer 240 meter onder zeeniveau ligt.

In de gebergtes van Malawi rond de Grote Riftvallei liggen plateaus tussen de 900 en 1.200 meter boven zeeniveau. Sommigen plateaus ten noorden rijken echter nog veel verder, soms wel tot 2.400 meter. Ten zuiden van het Malawimeer liggen de Shire hooglanden, zacht rollend land zo’n 900 meter boven zeeniveau. In  dit gebied rijken de Zomba en Mulanje bergen tot een hoogte van respectievelijk 2.100 en 3.000 meter.

Malawi’s hoofdstad is Lilongwe en haar grootste stad en tevens het commercieel centrum van Malawi is Blantyre. Zowel het Malawimeer en de rotskunst van Chongoni hebben hun weg weten te vinden naar de UNESCO World Heritage List.

Ploegen van het land

Economie

Malawi is een van de armste landen ter wereld. De afwezigheid van delfstoffen¹, het ontbreken van een zeehaven, de traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages, samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maken de economische situatie dramatisch.

Daaroverheen is in de jaren ’80 de aidsepidemie gekomen, die een belangrijk deel van de economisch productieve midden generatie heeft weggevaagd.
¹ alhoewel er inmiddels een aantal mijnbedrijven zeldzame aardmetalen ontdekt hebben en bezig zijn hiervoor de mijnrechten te verkrijgen

Onderwijs
In Malawi wordt kleuteronderwijs niet gesteund door de regering en er is geen opleiding tot leerkracht kleuteronderwijs. Veel kleuters hangen dan ook in en om het huis of gaan mee naar het land.
Basisonderwijs (vanaf 7 jaar) is niet verplicht in Malawi maar in de grondwet staat wel vermeld dat ieder persoon recht heeft op minimaal 5 jaar basisonderwijs. Sinds 1994 word het basisonderwijs door een besluit van de regering gratis aangeboden wat resulteerde in een hogere aanwezigheidsgraad

Klimaat
Malawi heeft een erg heet klimaat in de lager gelegen gebieden in het zuiden en in de noordelijke hooglanden vlakken de hoogtes wat anders een equatoriaal klimaat zou zijn af tot een meer gematigd klimaat.

Tabel die het klimaat van Malawi weergeeft

Hoogtepunten en bezienswaardigheden

•    Malawimeer (Nyassameer)
•    Nyika National Park
•    Vwaza Marsh National Park
•    Livingstonia
•    Kasungu National Park
•    Liwonde National Park
•    Mount Mulanje
•    Zomba Plateau

(bron Wikipedia)

Meer lezen over bevolking, talen, religie, gezondheid, onderwijs, economie, infrastructuur kijk op 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Malawi

Visser met lampen op Lake Malawi
FloJa Malawi