Een betrokken en enthousiaste groep vrijwilligers in Nederland en Malawi die zich succesvol inzet voor het duurzame project FloJa Malawi, in 2007 opgezet door  Floor en Jan.

Dit is de operationele stichting in Malawi. Hier wordt de kleuterschool bestuurd en worden de andere activiteiten, zoals het project op de Ngara Primary School, gecoördineerd. Dit gebeurt onder de bezielende leiding van André Oudhuis.

André kwam na de HEAO terecht in de IT en heeft een brede kennis van automatisering en internet. Hij werkte in de wereld van entertainment en relatiegeschenken, bij een groot horeca bedrijf, is eigen ondernemer geweest en heeft vele jaren managementervaring in het bank- en verzekeringswezen. André is een gemakkelijke prater, een sfeermaker en een gezonde dosis humor. Een sterke, soms wat ongeduldige, inventieve persoonlijkheid en een daadkrachtige doener die van nieuwe dingen houdt.

Waarom is André zich gaan inzetten voor FloJa Malawi?

André zelf aan het woord:

“De mensen die me kennen weten dat ik een heel comfortabel leven had in Nederland. Een goede baan, een mooi huis, een grote groep dierbare mensen om me heen en daarnaast was er altijd wel een leuk uitje of interessante hobby om mijn dagen mee te vullen. Geboeid door andere culturen en drijfveren van mensen, benutte ik veel vakanties om nieuwe landen te ontdekken en me te verwonderen over mens en natuur.”

“En tóch bleef het diep van binnen knagen. De behoefte een meer betekenisvolle bijdrage te leveren aan een wereld die in mijn ogen soms zo hard en onrechtvaardig lijkt te zijn; waarom hebben wij wel het geluk om in de veiligheid en comfort van Nederland geboren te worden en waarom komt een ander terecht in een land met extreme armoede of in oorlog?

‘Het vuur’ om ontwikkelingswerk te gaan doen is voornamelijk aangestoken door Paulien zijn voormalige partner.  Maar zoals dat soms gaat, verliep het leven anders. En op een dag wilde we niet langer vanaf de bank toekijken en geld storten op giro 555. We wilde zelf in actie komen!”

Deze sterke drang om bij te dragen aan een mooiere wereld resulteerde in oktober 2010 in een reis naar het door een zware aardbeving getroffen Haïti. Tijdens een paar indrukwekkende maanden merkte zij hoe vervullend het kan zijn om in ‘onwerkelijke’ omstandigheden hart, kennis en ervaring te kunnen inzetten. Toen halverwege 2015 FloJa Malawi op hun pad kwam, vielen de puzzelstukjes op hun plek. 

“Dit was de uitgelezen kans om onze droom te vervullen. Het besluit kwam bijna als vanzelfsprekend: We gooide ons leven radicaal om en vertrokken naar Malawi om een groep van zo’n negentig kinderen te gaan helpen .” 

Sinds maart 2016 woonde André en Paulien in Malawi. Het is een van de armste landen ter wereld, heeft een vriendelijke bevolking en prachtige natuur, maar ook veel gecompliceerde problemen. Ze richten zich op waar ontwikkeling volgens hem zou moeten beginnen: onderwijs, voeding en goede gezondheid bij kinderen.

Er zijn mensen die dit zien als ‘een druppel op een gloeiende plaat’. 

“Ik zie FloJa als een begin. Ik vind het belangrijk om kinderen in Malawi op weg te helpen zodat zij zich op hun beurt weer kunnen inzetten hun eigen land verder te ontwikkelen en de armoede terug te dringen. Vanuit passie en realisme zet ik mijn vaardigheden in. Ik verbind me met mensen die in dit land wonen en werken, kijk om me heen om te zien wat er nodig is, luister naar de behoeften en zoek zo samen met de lokale bevolking naar oplossingen. Ik geloof in community empowerment, met een kritisch oog voor ‘eigenaarschap’ en ‘duurzaamheid’.”

Sinds 2019 runt André het project alleen met hulp van vrijwilligers. Paulien is terug in Nederland en werkt als kraamverpleegkundige.

 

Het is mijn overtuiging dat vanuit deze werkwijze, die druppel vanzelf een stroompje kan worden. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen: daar hebben we hulp bij nodig.
Het oude logo, zoals deze ook nog te vinden is in Malawi.
FloJa Malawi