Het wassende water

FloJa is een prachtige oase aan het meer. Een heerlijke schaduwrijke plek waar 90 kinderen komen spelen, eten en leren. Iedere dag weer. En doordat wij ook waterpunten hebben vanaf een ondergrondse bron, zien we veel mensen van de community bij ons water halen.

De mensen maken dan een praatje met elkaar en bij de watchman is het altijd gezellig. Kortom; FloJa is een echt middelpunt voor de community. En zo zien we het graag. Straks met de nieuwe moringa tuin en het leefstijlprogramma wat we gaan starten wordt FloJa dat zelfs nog meer.

Binnenkort meer over deze nieuwe initiatieven.

Want FloJa wordt aan twee kanten bedreigd door het wassende water. Het meer is nog nooit zo hoog geweest en het water komt onder het hek door. Er is geen strand meer. Waarschijnlijk komt het goed in het droogseizoen. En toch moeten we hier iets mee, Er staan twee klaslokalen best dicht bij de rand. En als volgend jaar het water weer stijgt en nog hoger komt dan dit jaar, dan raakt het de lokalen. Dat is niet goed voor de muren.

Aan de andere kant van FloJa, stroomt bij hevige regenval, het water over ons terrein vanaf de hoger gelegen percelen. Ook dat willen we natuurlijk niet, want dat stroomt dan de andere lokalen en keuken binnen.

Daarom zijn we begonnen met een waterkering maken. Aan de kant van de ingang maken we met cement en stenen, enkele dammen die het water vertragen en geleiden. We kunnen niet voorkomen dat er toch water komt, maar dan in ieder geval niet met de grote hoeveelheden in één keer zoals nu wel eens gebeurt.

In het droogseizoen moeten we met het wassende water van het meer aan de slag. We gaan dan dammen bouwen om onze klaslokalen te beschermen. Want je moet het dak repareren als het droog is.

Uiteraard zijn dit grotere uitgaven voor ons als FloJa. Maar als we dit niet doen, zal uiteindelijk het onderhoud van de gebouwen nog veel meer kosten. En dan kunnen we wellicht geen les meer geven in de lokalen of eten bereiden in de keuken.

Kortom; we gaan ook hier de strijd aan tegen het water!

Helpt u mee?

 

© Colette van Eck

 

Deel dit bericht:

1 reactie op “Het wassende water”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.
Recente reacties
FloJa Malawi