Healthchecks op FloJa

Hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende aandoeningen in Malawi. Dit veroorzaakt hier veel beroertes, hartinfarcten en andere problematiek.

Aangezien gezondheid één van de pijlers van FloJa is en Colette hier gespecialiseerd in is starten we hier ook een initiatief op. Colette heeft eerder contact gezocht met de lokale kliniek in Nyungwe en zij is afgelopen week op bezoek geweest bij de District Health Officer (DHO) van het Karonga district. Om samen te bespreken waar er behoefte aan is.

In de lokale kliniek van Nyungwe komen per dag 200 patiënten die gezien moeten worden door één medical officer (geen arts). Veel zijn klachten die gaan over hoge bloeddruk. En juist dat is zo goed te voorkomen. In overleg met de Medical Officer en de DHO gaat Colette voorlichting geven voor de patiënten die wachten en helpen met bloedruk en buikomvang meten.

De kliniek gaat deze mensen clusteren op enkele dagdelen, zodat we efficiënt kunnen zijn in de metingen. Dat scheelt de Medical Officer een hoop werk. Door dit te combineren met voorlichting over voeding (zout en suiker wordt hier teveel gebruikt) gaan we er vanuit een positieve bijdrage te leveren.

Om te kijken hoe we de voorlichting gaan geven, heeft Colette een korte, interactieve en duidelijke presentatie gemaakt. Ze heeft deze afgelopen vrijdag ‘getest’ bij onze medewerkers. Mensen gaven aan echt een ander inzicht te hebben gekregen en door de healthcheck hebben we een vroegtijdig gezondheidsrisico kunnen ontdekken bij één van onze medewerkers.

Ook diabetes mellitus type 2 komt veel voor in Malawi. Dus heeft Colette tegelijkertijd een bloedsuikerwaarde bepaald bij de medewerkers.

Binnenkort gaat Colette meekijken op de diabetes/ hypertensie poli van het ziekenhuis om te zien waar we elkaar kunnen verstreken.

Beide aandoeningen komen dus veel voor in Malawi. En dat wordt veroorzaakt door te weinig kennis over het gevaar van met name suiker en zout inname en de eentonige voedselconsumptie.

Het goede van dit initiatief is dat je direct resultaat levert en het weinig financiële middelen nodig heeft. Een paar flipover vellen, een paar bloeddrukmeters en glucose apparaatjes. En deze heeft Colette al meegenomen vanuit Nederland.

Wat wij wel belangrijk vinden is dat men het zelf moet gaat overnemen. Dat wil zeggen dat als we ooit weg zouden gaan, dit blijvend moet zijn. Daarom zoekt Colette de samenwerking op met de lokale gezondheidsmedewerkers . En die hebben al aangegeven hier veel interesse in te hebben.

Dus dat komt vast goed.

Deel dit bericht:

1 reactie op “Healthchecks op FloJa”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.
Recente reacties
FloJa Malawi