FloJa zorgt voor werkgelegenheid in de community

Wat jullie natuurlijk al weten is dat Floja als basis een kleuterschool heeft. En daarmee zorgen we dat rond de 90 kinderen maaltijden krijgen, wat leren en spelen.

En voor de ouders is dat superhandig, want zij kunnen dan op hun land werken om ervoor te zorgen dat er genoeg te eten is, als de oogst binnengehaald wordt en het droogseizoen gaat beginnen. Dat is overigens al een enorme uitdaging. Er zijn door de hevige regen en vloedstromen diverse oogsten al verloren gegaan.

Op de school zorgen we al voor werkgelegenheid. Twinitg mensen onderhouden daarmee soms hele families. Soms zijn er klusjes die niet door onze medewerkers gedaan kunnen worden. En dan ‘huren’ we vakmensen in uit de community.

Bij alles hebben we de afspraak dat als we het door mensen uit Ngara en omgeving kunnen laten doen, dan kiezen we daarvoor.

Zo is er Derrick, een bouwvakker die nu bezig is met de zogeheten ‘checkdams en infiltration pits’. Dit doet hij niet alleen maar met zes dames uit het dorp. Die verdienen daarmee dus wat geld.

We hebben James, een elektricien uit het dorp. Als er een stoppenkast gemaakt moet worden of kabels getrokken, dan bellen we hem.

Voor de rieten daken kennen we iemand uit de buurt en we gebruiken kleermakers uit het dorp voor de ‘graduation gowns’.

En we hebben Louis, ooit geholpen door ons voor zijn vakdiploma lasser, die echt een kundig vakman is geworden. We hebben hem zijn eerste opdracht gegeven en door voor hem reclame te maken heeft hij nu veel opdrachten. Louis lost een lening af, spaart geld en onderhoud nu zijn familie. Hij mag onze apparatuur gebruiken totdat hij zijn eigen machines kan gaan aanschaffen.

En hij verzorgd tegenwoordig ook een kanotocht over het water in een uitgeholde boom wat hier als kano gebruikt wordt voor onze gasten. De gasten vinden het hilarisch en Louis en FloJa verdienen hier wat geld mee. Laatst hadden gaten een probleem met de auto wat gelast moest worden. Dat heeft Louis gefikst.

Op FloJa hebben we het nieuwe logo geïntroduceerd. We hebben het gelijk getrokken met het logo in Nederland. Het is met enthousiasme ontvangen door de medewerkers en mensen in de community.

Om dat logo te introduceren hadden René en Colette al autostickers en een vlag meegenomen uit Nederland (gesponsord door hun bedrijven).

Maar lokaal moesten er de nodige borden ook veranderd worden. En dat kan door een schilder hier in de buurt. Een echte artiest. Het is ongelooflijk wat hij, met weinig middelen, kan maken. Onze borden zijn prachtig geworden.

Door deze werkwijze van FloJa hebben meer mensen werk dan onze eigen medewerkers. We staan dus midden in de community Ngara en Nyungwe. De armste delen van Malawi, wat al één van de armste landen is in de wereld.

Het is best gek, er zijn hier zoveel echte vakmensen maar niet veel werk. Doordat FloJa ervoor kiest om zoveel mogelijk lokale mensen in te huren, verzachten we de pijn.

En we hebben een klein succes te melden. De School for the Blind heeft een nieuwe sponsor. Bollemeijer opticiens sponsort voor een jaar lang. En dat is fijn. Petra, een vrijwilliger die hier drie maanden is geweest heeft ook lang gesponsord, waarvoor we zeer dankbaar zijn. Nu Bollemeijer ook gaat bijdragen zijn de noden van de school wat verlicht.

FloJa beheert het donatiegeld voor deze school. Het gaat dus niet ten koste van ons eigen budget. Want dat blijft ook onder druk staan.

Help je mee?
Deel dit bericht:
Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.
Recente reacties
FloJa Malawi