FloJa Malawi

info@flojamalawi.nl

FloJa Malawi is een organisatie die zich inzet voor de inwoners in het noorden van Malawi. Een land met een unieke mix van schoonheid en uitdagingen. Malawi is gelegen in het zuidoosten van Afrika en is een van de armste landen ter wereld. Ondanks zijn prachtige landschappen, zoals de majestueuze bergen en het betoverende Lake Malawi, worstelt het land met tal van problemen die de ontwikkeling belemmeren.

FloJa Malawi actief in het armste gebied

Volgens gegevens van de Wereldbank leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Toegang tot basisvoorzieningen als schoon water, sanitair en gezondheidszorg blijft een probleem, met aanzienlijke regionale verschillen. De meeste hulp in Malawi bevindt zich in het midden en zuiden van Malawi dicht bij de toeristengebieden en de grote steden Blantyre en Lilongwe. Het noorden van Malawi, waaronder het Karonga-district waar FloJa actief is, behoort tot de meest achtergestelde regio’s van het land. Dat is de reden dat FloJa zich hier gevestigd heeft, net boven de dorpen Ngara en Nyungwe aan Lake Malawi. 

De mensen in deze dorpen voorzien in hun levensonderhoud door te vissen en producten te verbouwen als maïs, tomaten, cassave en pinda’s. Die probeert men vervolgens te verkopen op de markt in de omgeving of in Karonga, de op 35 km afstand de dichtstbijzijnde stad.

Een land in ontwikkeling, maar nog niet voor iedereen

Ondanks alle uitdagingen heeft Malawi vooruitgang geboekt op verschillende fronten. Het land heeft bijvoorbeeld aanzienlijke verbeteringen gemaakt in de toegang tot onderwijs. Het basisonderwijs is gratis en verplicht, wat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de inschrijvingen. Desondanks blijven er nog steeds zorgen bestaan over de kwaliteit van het onderwijs en de toegang tot onderwijs, vooral in landelijke gebieden. Dit vormt een van de speerpunten van FloJa: onderwijs, veiligheid en een reguliere maaltijd voor de allerarmsten.

Een ander gebied van zorg is de gezondheidszorg. Malawi wordt geconfronteerd met hoge moeder- en kindersterftecijfers, evenals de verspreiding van ziekten zoals malaria en hiv/aids. Hoewel er inspanningen worden geleverd om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren, blijven er uitdagingen bestaan op het gebied van infrastructuur, personeel en financiering. Ook op dit gebied helpt FloJa waar mogelijk.

Projecten gericht op onderwijs, gezondheidszorg, economische ontwikkeling

Als organisatie begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen en streven we ernaar om een positieve impact te hebben op de gemeenschappen in het noorden van Malawi. Door middel van projecten en programma’s die gericht zijn op onderwijs, gezondheidszorg, economische ontwikkeling, streven we ernaar om duurzame verandering teweeg te brengen en de levensomstandigheden van de mensen hier te verbeteren.

Malawi grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is 3x zo groot als Nederland en heeft ruim 20 miljoen inwoners.