Samenvatting Facebookberichten van 1 juli t/m 30 september 2022

Bij deze weer een samenvatting van de berichten die geplaatst zijn op Facebook:

18 juli

We hebben 2 klaslokalen gedoneerd aan de kleuterschool in Nyungwe
Vorig jaar zijn we op bezoek geweest bij een “kleuterschool” in Nyungwe. Een plaatsje 12 km verwijderd van Ngara.
Een prive initiatief van een vrouw (Modesta) die 70 kinderen in een heel klein schuurtje liet spelen en leren (zie foto). Hoe mooi het initiatief ook was, de omstandigheden van de kinderen was erbarmelijk.

Om deze omstandigheden te verbeteren hebben een “deal “gemaakt met Modesta. Wij sponsoren 2 klaslokalen, maar het maximale aantal kinderen per klas mag niet groter zijn dan 35.

Voor haar “ongunstig” want nu moet zij de inkomsten (de kinderen betalen € 2 per maand) delen met een andere leraar. Maar gelukkig zag ook zij in dat dit in het belang was van de kinderen en ging akkoord.
Contract opgesteld, bouwer gezocht en wat zijn we allemaal onwijs trots op dit resultaat!


4 september

Er is geen benzine meer in Malawi.
Voor de eerste keer dat ik dit mee maak. Lange, ongeorganiseerde, wachtrijen voor de pompstations. En direct een probleem want een Malawiaan zal nooit ‘gooi maar vol’ roepen bij een benzinepomp. Ze kopen altijd voor één of een paar euro benzine, net genoeg voor de eindbestemming. En dan toch regelmatig eigenlijk net tekort en dan iets moeten regelen…dat betekent lopend naar het eerstvolgende dorp, een paar liter aangelengde benzine kopen en met een motorrijder weer terug.
Het blijft toch bijzonder hoe hier gedacht wordt… maar gedragsverandering gaat hier niet zo snel.
Ik hoop niet dat dit voor mij een probleem gaat worden, maar ook niet voor Floor en Jan die naar Malawi zullen gaan komen.
Zonder benzine, in dit grote land, kom je echt niet ver.

Daarnaast liet de bank weten dat er een tekort aan ‘harde valuta’s’ is en vreest dat dit de komende periode alleen maar erger wordt…
Tsja afwachten dus en fingers crossed.


15 september

Zonder oordeel
In Afrika gelden hele andere normen, waarden en overtuigingen dan in een westerse maatschappij zoals waarin ik ben opgegroeid. Zonder daar elke moment bewust van te zijn zit ik vol met (voor) oordelen waar ik dagelijks mee geconfronteerd wordt.
Neem begin deze week…inschrijvingsdag voor het nieuwe schooljaar (start op 10 oktober). We starten om 08.00 maar omdat FloJa erg populair is zitten er ’s nachts al mensen te wachten met hun kind. Het eerste ‘oordeel’ gaat al over wachten, dat vinden wij ‘zonde van onze tijd’. Hier is het de normaalste zaak van de wereld. Je moet bijna overal wachten en er is niemand die daarover klaagt.
Ongeveer 40 ‘ouders’ komen met hun kinderen. Ze moeten een gezondheidsboekje meenemen zodat we kunnen zien hoe oud het kind is. Van de 40 ouders waren er ongeveer 3 ‘echte’ ouders, waarmee ik bedoel: ouders die nog bij elkaar zijn en de kinderen opvoeden. Meestal is het namelijk een oma, een tante en/of andere familielid of kennis die voor het kind zorgt.

Vaders zijn vaak weggelopen omdat ze de verantwoordelijkheid voor een kind niet willen, moeders zijn vaak zo jong dat ze de verantwoordelijkheid niet aan kunnen, soms zijn ouders al overleden, of werken of studeren ze in een andere plaats. En dan is het ook de normaalste zaak dat iemand anders jouw kinderen opvoedt. Soms is het een keuze omdat ouders denken dat het kind bij de andere persoon beter omstandigheden heeft. Ik kan dit nog steeds moeilijk bevatten…..
Zie ik hier veel ongelukkige kinderen? Zijn kinderen zonder hun ouders ‘beschadigd’ voor hun leven? Er is ook een mooie kant. Kun jij niet voor je kind zorgen dan is er altijd wel een familie lid, oma of kennis die de verzorging overneemt. Wat dat betreft is de sociale structuur hier compleet verschillend dan in de westerse wereld.
Degelijke situaties zorgen soms dagelijks voor ‘worstelingen’ in mijn hoofd. Ik denk hier veel over na, ben vaak in verwarring. Wat is goed en wat is fout? In ieder geval vind ik het een voorrecht dat ik nu weet dat er geen ‘waarheid’ is. Dat dingen vanuit verschillende perspectieven totaal verschillend kunnen zijn.
Een levensles die ik voor geen goud zou willen missen.

Deel dit bericht:

2 reacties op “Samenvatting Facebookberichten van 1 juli t/m 30 september 2022”

 1. M.de boer-ligtermoet

  Beste mensen.
  Ik lees altijd jullie berichten op Facebook maar vind het toch fijn om deze nog een keer in z’n geheel te lezen.
  Je wordt dat weer op de feiten gedrukt hoe moeilijk het is voor jullie om om te gaan met de problemen in dit land.
  Prachtig werk doen jullie en alle lof voor allen die hier aan meewerken.
  Ik zal gauw weer wat overmaken, het is een druppel,op een gloeiende plaat maar alle beetjes helpen.
  Ga door met jullie mooie werk.
  Met vriendelijke groet
  Miep de Boer-Ligtermoet
  Hof van Luxemburg 260
  1825tk Alkmaar

 2. Hoi André, goed dat je hebt geholpen met de 2 klaslokalen in Nyungwe. We zijn trots op je. Veel plezier en succes in Nederland.
  Ron en Marja

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi