Overzicht van facebookberichten augustus t/m oktober 2021

De meeste nieuwtjes worden geplaatst op social media. Voor degene die dit niet hebben, of als een mooie samenvatting, hier de meest interessante berichten die verschenen zijn van augustus t/m oktober 2021. Veel leesplezier!

16 Augustus
Gegarandeerd water voor 500 gezinnen.
Wat misschien niet iedereen weet is dat ongeveer 500 gezinnen schoon drinkwater komen halen bij FloJa. Op ons terrein hebben we verschillende tappunten om water te halen en de hele dag is het dan ook een komen en gaan van mensen die emmers vullen en deze dragend op hun hoofd mee naar huis nemen. In de dorpen in Malawi zijn geen waterleidingen.
We hebben een eigen pomp en twee keer per dag pompen we 3500 liter water vanuit onze 50 meter diepe waterbron naar een waterton die hoog op een stalen constructie staat. Hierdoor is er op het hele terrein waterdruk.

Om dit water omhoog te pompen hebben we echter stroom nodig en dat is een uitdaging! Hoewel we zijn aangesloten op het elektriciteitsnet valt de stroom meerdere keren per dag uit en wordt er soms dagen geen stroom geleverd. En geen stroom betekent dan geen drinkwater…..
We willen natuurlijk heel graag een solar-installatie aanschaffen, maar zo’n voorziening is duur. Erg duur omdat we niet zoals in Nederland stroom kunnen terug leveren aan de leverancier maar moeten opslaan in batterijen. Als de stroomleverantie wegvalt kunnen we gelukkig wel de stroom uit deze batterijen gebruiken. Een ‘off-grid’ systeem heet dit met een moeilijk woord.

Met een donatie van Triodos Foundation hebben we eind mei een sonarinstallatie kunnen aanschaffen. Een bedrijf uit Lilongwe (600 km bij ons vandaan) heeft deze nu geïnstalleerd. Je kunt je voorstellen dat we hier dan ook ongelofelijk blij mee zijn! In Malawi is er volop zon en de energie wordt nu opgeslagen op 10 zonnepanelen op een klaslokaal. Vanaf nu hoeven onze buren (en wij zelf natuurlijk ook) zich geen zorgen meer te maken over het hebben van schoon drinkwater.
Triodos Foundation geweldig bedankt voor jullie hulp!!!


22 Augustus
Ons varken is bevallen van acht schattige biggetjes.
Sommige zullen verkocht gaan worden. De vrouwtjes zijn populair want die kunnen in de toekomst weer kleintjes krijgen. Bij de verkoop kun je eventueel ook een deal maken, dan geef je bijv. een vrouwelijk varkentje gratis weg. Als er dan kleintjes komen mag de eigenaar er drie uitzoeken en de overige varkentjes krijg je dan weer terug.

We houden er zelf wel een paar om dan in de toekomst zwanger te laten maken door een gehuurde beer. De moeder verkopen we waarschijnlijk voor de slacht maar eerst moet ze natuurlijk wel haar kindjes voeden en laten aansterken.

Het zijn weer inkomsten voor FloJa en het leven gaat door.


16 oktober
Andre is even lekker aan het genieten van het leven in Nederland, van vrienden en familie maar ook op bezoek bij sponsors en donateurs door het hele land. Het lijkt wel werken. Ondertussen wordt er voor de lagere school in Malawi hard gewerkt en gebouwd aan het derde blok.

Binnenkort zijn er dus al zes klaslokalen met meubels voor de kinderen in het dorp.
Op de foto een impressie van wat we allemaal nog meer van plan zijn om te bouwen aan klaslokalen, toiletgebouwen en lerarenhuisjes.

Wat zijn we goed bezig, met dank aan jullie steun!


30 oktober
We staan ‘In the spotlight!’
Toezichthouder van Goede Doelen, CBF, laat graag Erkende Goede Doelen zien. Bijv. met de rubriek ‘In de Spotlights’ lichten ze op hun website steeds één organisatie uit, en nu die van ons!


Daar zijn we natuurlijk trots op!

Lees meer: https://www.cbf.nl/nieuws/4324/in-de-spotlights-floja-malawi


Voor het vijfde jaar een geweldige sponsoractie in het Noordhollandse Oudkarspel en Langedijk met een fantastische opbrengst voor de kinderen van FloJa !
Met drie verschillende fietstochten van 45-80-100 km kon iedereen meedoen. Een van de fijne tussenstops om even op adem te komen was een biologisch-dynamische boerderij (sommigen hebben nog wat geleerd onderweg).
Ondertussen presenteerde een enthousiaste André zijn foto’s en verhalen aan de gasten van de Meet & Greet.
Het heerlijke eten (van Chantel’s Mengelmoes), een borrel en gezellige muziek maakten de afterparty compleet.

Onze dank gaat uit naar alle deelnemers, sponsoren en bevlogen vrijwilligers die zorgden voor weer een top evenement.
Wat zijn we trots en dankbaar op het resultaat van ruim €4.000!

Deel dit bericht:

1 reactie op “Overzicht van facebookberichten augustus t/m oktober 2021”

 1. W.E de boer-Ligtermoet

  Wat een fantastische verhalen weer en wat doen jullie mooi en goed werk.
  Van André een hoop gehoord toen hij me, onverwachts, een bezoek bracht.
  Ik wilde dat ik wat jonger was dan zou ik best een een kijkje willen nemen bij jullie.
  Dat blijven dromen voor mij maar ik blijf jullie volgen op Facebook om jullie mooie werk te bekijken en te volgen.
  En wat fijn dat de stichting zoveel enthousiaste donateurs heeft die zoveel organiseren om geld bijeen te krijgen, op wat voor manier dan ook..hulde voor iedereen.
  Nog heel veel succes met jullie prachtige werk.

  Miep de Boer-Ligtermoet
  Alkmaar

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi