Overzicht van Facebookberichten april tm augustus 2020

Helaas is het er niet van gekomen om de Facebookberichten van april t/m augustus 2020 te bundelen. Omdat het wel interessant kan zijn en een goed inkijkje geeft in ‘de keuken’, hebben we ze hieronder alsnog geplaatst:

22 mei
We hebben een nieuwe gast en wat een schatje!

Op FloJa hadden we vier honden, maar helaas is onze Tiger vorig jaar onder een auto gekomen, echt zo verdrietig…
Naast aangenaam gezelschap zijn honden natuurlijk ook de beste nachtwakers die je kunt krijgen en ook voor de eigen veiligheid zijn honden dé oplossing. Alle Malawianen zijn namelijk schijtbang voor honden en vaak durven bezoekers hun auto niet uit te komen als ze de honden zien.

Een nieuw nieuw puppy was heel erg welkom, bij voorkeur een Rhodesian Richback, maar deze zijn zeer moeilijk te krijgen. Twee jaar geleden ben ik al eens bezig geweest om er één uit Zimbabwe te krijgen, maar uiteindelijk ben ik helaas opgelicht…
Nu is er dan toch nieuw gezelschap bijgekomen maar helaas nog geen naam …hebben jullie eventueel suggesties? Het is overigens een dame!


30 mei
Bedankt voor jullie geweldige en overweldigende reacties. En wat een leuke en originele namen hebben jullie bedacht. Haar naam is Kutchi geworden, geïnspireerd door de lokale mensen en het biertje in Malawi (alleen is de spelling iets anders). Het biermerk Kuche Kuche betekent ‘de hele nacht lang’. Toen Kutchi in het begin buiten moest slapen en begon te huilen moest ik vaak aan deze betekenis denken.

Ik heb haar ook meteen maar wel even laten inenten, dat had ook nog wel even wat voeten in de aarde want de dierenarts was nauwelijks te vinden, what’s new hier?!
Geniet allemaal van een lang en zonnig weekend, alvast proost op het mooie weer en fijn dat de restaurants en terrassen weer open mogen. Enjoy!


7 juni
Na een bijzondere ontmoeting in 2015 in Drunen heeft het reizigersduo Jiska en Pim weer contact opgenomen. En het mooie is, ze steunen nu ook onze mooie projecten in Malawi. Tijdens hun reizen hebben ze geregeld armoede gezien en nu verkopen ze sinds kort kaarten voor het goede doel in de webshop en nu ook voor Floja!
Prachtige reizen hebben ze gemaakt maar er ontbreekt er natuurlijk nog minimaal eentje….Malawi. Jiska en Pim jullie zijn altijd welkom!
https://eindeloosreizen.nl/shop/kaarten-voor-het-goede-doel/


14 juni
Ik ben vanmorgen op bezoek geweest bij de “Technical Collage” in ons dorp. Een soort MBO.
Onder leiding van Tink Hadasa (ook de naaister van alle uniformen en kookschorten voor Nederland) worden hier in opdracht van de overheid mondkapjes gemaakt. 7 dagen per week, 16 uur per dag.

De eerste partij bedraagt 5000 stuks, mogelijk komt er een vervolg order voor 35000 stuks!
De 12 dames slapen en eten op school. De productie op ongeveer 800 per dag. Gemaakt op de niet elektrische naaimachines van de school. Ze krijgen per mondkapje ongeveer een vergoeding van € 0,10.
Respect en trots op deze dames!


19 juni
Het is weer tijd dat er rijst en maïs ingekocht gaat worden. Wie heeft er enig idee hoeveel kilo we per jaar ongeveer nodig hebben en wat er nu na 3 dagen inkopen is afgeleverd?
Alles wordt nu een week lang gedroogd en gaat dan in zakken de voorraadschuur in zodat we weer goed voorbereid zijn.
Fijn weekend!


1 juli
Na een onrustig jaar in Malawi is oppositieleider Lazarus Chakwera zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Malawi.
De tweede stembusgang in ruim een jaar.
Hij versloeg de zittende president Peter Mutharika, die dertien maanden geleden een nipte zege boekte bij vorige verkiezingen. Deze verkiezingen werden begin dit jaar door rechters ongeldig verklaard wegens fraude.

Laten we hopen dat de rust in het land terugkeert.
Zeker in het noorden van Malawi en dus ook op FloJa was iedereen erg blij. We hebben getrakteerd op vlees en frisjes om het te vieren.


19 Juli
Onverwachts bezoek.
Hoe kwam het dat het verbruik van het aantal zakken kippenvoer enorm was toegenomen? En waarom zaten er gaten in de ongeopende zakken kippenvoer? Tijd voor actie.
Op FloJa hebben we 80 kippen en een aantal varkens. De eieren van de kippen worden gebruikt in de keuken. De varkens hebben we eigenlijk voor de lol én om de mensen “te leren” hoe je ook anders voor dieren kunt zorgen. Niet belerend voor de lokale manier van verzorgen van dieren maar de eerlijkheid gebied dat dieren vaak aan hun lot worden overgelaten.
De kippen hebben het goed op FloJa. Ze krijgen ‘echt’ kippenvoer waardoor ze veel gezonde eieren leggen. Met het (goedkope) voer, een mengsel van maisvliesjes met wat vis, leggen ze dramatisch minder eieren. Maar waarom was het verbruik van kippenvoer enorm toegenomen? En waarom zaten er gaten in de ongeopende zakken?
Na wat speurwerk bleek het hok vol te zitten met ratten. Ze kwamen via de bomen en de vele gaten om en rond het dak naar binnen. Op een morgen hebben we er meer dan 70 gevangen en gedood.
Het kippen- en varkenshok was het oudste gebouw op FloJa en was hard toe aan renovatie. Dus tijd voor actie. Het dak is vernieuwd (alle balken waren ook verrot), de gaten zijn dicht gemaakt en de muren geplasterd. Ook zijn de bomen gesnoeid. Het voer ligt gelukkig weer veilig.
Leuk om het filmpje van de renovatie:


 

18 augustus
Al jaren heeft André het idee om in het dorp micro krediet op te zetten. Maar ja, hoe begin je? Het gaat hier natuurlijk niet om het weggeven van geld (dat is erg gemakkelijk), maar om een ‘krediet’, een lening.
Hier is wel een blogpost van gemaakt, die kun je hier lezen.


30 augustus
Geen stroom
De stroom in Malawi valt regelmatig uit, daar zijn we aan gewend. Gelukkig is het meestal binnen enkele uren hersteld. Ik bel meestal naar een storingsnummer om door te geven dat er geen stroom is. Niet om het proces te versnellen, maar ze hebben natuurlijk geen automatisch detectie.
Vanwege het dagelijks vaak lage voltage, dat heel slecht is voor alle apparaten, zit er op bijna alle stopcontacten een apparaatje die de spanning controleert. Bij een te lage spanning wordt de spanning uitgeschakeld. Maar er branden toch regelmatig onderdelen door.
Dit geldt ook voor het in 2017 aangeschafte Solar systeem. Ik kan hier een boek over schrijven… Het werkt, maar ondertussen raken de batterijen wel aan het einde van hun levensduur.
Nu zul je zeggen, dan bestellen we ff wat onderdelen bij Bol.com of we bellen een installateur. Helaas….
De installateur woont 600 km ver weg in de hoofdstad. Onze ‘huis elektricien’ woont normaliter 40 km van FloJa maar studeert nu in deze hoofdstad en is dus ook niet meer bereikbaar.
Om die reden is er een grote en een kleine generator aangeschaft. Dichterbij, dan in de hoofdstad op 600 km, zijn ze niet te koop. Helaas heeft de kleine generator vanaf het begin niet goed gewerkt, maar ja, geen garantie in Malawi, ook niet op nieuwe artikelen. Je kunt iets testen in de winkel, maar zo gauw je buiten bent is het jouw risico. Garantie tot de deur
Laatst ging op vrijdag de stroom voor meer dan een uur aan en uit. Ik hield weer eens mijn hart vast (eigenlijk doe ik dit altijd als dit gebeurt). Wat zal de schade zijn? Hoe kunnen we de schade herstellen? Wanneer zal er weer stroom zijn? Overschakelen op solar kan maar beperkt. Gelukkig kan de vriezer 24 uur zonder stroom maar toch…Het duurde ‘maar’ zo’n 4 uur en er leek geen schade.
Op zondag om 06.30 weer geen stroom. Ik kreeg te horen dat de stroom in de hele provincie was uitgezet vanwege onderhoud . Waarschijnlijk zou aan het einde van de avond de stroom wel weer worden aangezet. Het solar systeem werkte helaas niet, een aantal componenten bleek vrijdag doorgebrand. De generator lekte dus kon ik niet gebruiken.
’s Avonds was het pikdonker. Ik hoopte dat de stroom terug zou komen, maar helaas. Het storingsnummer nam niet op (en als je belt kunnen ze echt geen zinnig antwoord geven). Van ellende ben ik maar heel vroeg naar bed gegaan zonder eten. Ik hoopte dat er ’s nachts weer stroom zou komen want mijn vriezer stond nu al meer dan 14 uur uit….
Helaas de volgende morgen was er nog steeds geen stroom én ook geen water meer in de tank. We pompen 2x per dag water uit de grond voor onze watervoorziening, de hele buurt komt bij ons ‘schoon’ water halen. Ik vreesde dat ons water op zou raken en de tank opnieuw vullen kon niet omdat er geen elektra was.
Ik haalde de grote generator tevoorschijn maar daar bleek geen benzine meer in te zitten. Dus hup in de auto…40 km rijden naar Karonga met 2 jerrycans om benzine te kopen. Na een uurtje was ik terug en was de rij met mensen die water wilde halen al aardig gegroeid. Gelukkig bleek deze generator wel te werken….(alhoewel een uurtje later bleek deze ook te lekken, maar dat kon direct gerepareerd worden).


Er was weer gedeeltelijk stroom, we konden de tank vullen en de mensen hadden weer water. Eén deel van het terrein had stroom maar mijn huis en vriezer nog steeds niet. Ook daar bleek een schakelaar doorgebrand. Met e.e.a. doorlussen had ik om 10.00 uur weer stroom in huis. De hele dag ben ik bezig geweest om via via nieuwe schakelaars te bemachtigen. Er is er nu één onderweg uit Lilongwe (600 km) en één uit Blantyre (800 km). Ik zal eerlijk bekennen dat ik op dit soort momenten erg verlang naar Nederland. Wat mogen jullie toch blij zijn de goedwerkende elektra voorzieningen!

 

Deel dit bericht:
FloJa Malawi