Overzicht Facebookberichten van 1 april t/m 30 juni 2022

Zoals jullie inmiddels weten worden via Facebook diverse berichten geplaatst. Voor degene die geen Facebook (willen) hebben of als overzicht, hierbij de gebundelde berichten van de afgelopen periode. Veel leesplezier!

1 April

Polio vaccinatie voor alle FloJa kinderen
Misschien hebben jullie geleden gelezen dat er in Malawi één polio geval was geconstateerd. De Malawiaanse overheid heeft daarom besloten om alle kinderen onder de 5 jaar een extra polio vaccinatie te geven.
We hebben contact gezocht met de lokale kliniek en alle FloJa kinderen zijn gevaccineerd. Ze krijgen twee druppels in de mond en hun nagel wordt met viltstift blauw gemaakt (zodat we weten wie er gevaccineerd is).

Mooi deze samenwerking en onze kindertjes zijn nu weer veilig!


22 april

Muribanji (hallo)!
Mijn naam is Petra van der Gragt-Groot, getrouwd met Cees en moeder van 3 volwassen kinderen en oma van 1 kleinzoon en ik verblijf 3 maanden als vrijwilliger op FloJa.
29 maart vertrok ik uit Sint Pancras en 3 dagen later kwam ik via Nairobi (Kenia) en Lilongwe (hoofdstad v Malawi) aan op FloJa (Ngara). André heeft me opgehaald uit Lilongwe, bijna 600 km heen en 600 km terug over Afrikaanse wegen…..soms goede stukken, maar ook heel veel met gaten: klein en groot! Iedereen slingert er omheen . Das best wel ff wennen…. (tenen krommend).

Het was een erg lange rit vanuit Lilongwe naar FloJa maar wat een mooie, zo anders, gave eerste indruk van Afrika, ik kijk m’n ogen uit!
Op FloJa heb ik met alle kleutertjes een ‘art-class’ gedaan: schilderijen maken, erg leuk om te doen. Ook heb ik een beetje (onderhouds) schilderwerk op FloJa gedaan. En daarnaast met André een project gestart in de 8e klas van de primary school: Wat zou je in je omgeving willen veranderen en hoe zou je dat dan aan pakken of kunnen oplossen?
De klas (ruim 100!!! kinderen) verdeeld in 9 groepen (landen) bespreekt per groep welke problemen er zijn.

De groepsvertegenwoordigers (‘chiefs’) vertellen hun bevindingen.
Ze houden het dicht bij zichzelf….veel op school en ook veel dezelfde dingen, maar we pikken er drie uit waar we verder wat mee willen gaan doen:
1: energie: er is hier maar één energie maatschappij en de stroom valt bijna dagelijks uit (en soms meerdere keren). Vooral ‘s avonds is dat een grote frustratie;
2: meer leerbanken;
3: meer schoolmaterialen: o.a. schriften en pennen.

1: 48 stemmen
2: 19 stemmen
3: 38 stemmen

Democratisch is besloten om het energieprobleem te gaan aanpakken en er worden zelfs al een paar oplossingen aangedragen: Generator, Solar, biogas.
Conclusie van dit leuke en leerzame project? Deze les wordt vervolgd!


Op de foto’s een eerste indruk van wat ik allemaal mee maak.


22 mei

Wat een feest!
Een geweldige feestelijke ceremonie bij de officiële overhandiging van de twee schoolblokken voor de Ngara Primary School. Zelfs de TA (provinciehoofd) was aanwezig en André had ook z’n mooie pak aan getrokken voor deze speciale gelegenheid.
Een bijzonder verhaal achter de ceremonie. Het is de gewoonte dat wij alle gasten en dansers (die trouwens niet op kwamen dagen) een drankje en versnapering geven. En sommige gasten komen alleen als ze reiskosten krijgen. Er waren zo’n 40 officials maar de 120 flesjes en koekjes waren al snel weg. Er waren ook wat mensen thuis gebracht waarvan later vernomen werd dat ze ook een reiskosten vergoeding hadden gekregen…het blijft een wonderlijk land.
Maar verder was het een hele mooie ceremonie.

Enorm veel dank aan onze sponsors die dit mede mogelijk gemaakt hebben!
(excuses voor de niet altijd goede geluidskwaliteit)


29 mei

Farewell.
De drie maanden vrijwilligerswerk zitten er alweer op voor Petra van der Gragt. Haar grote wens om een keer ontwikkelingswerk te doen in Afrika is een prachtig avontuur geweest. Haar hulp en bevlogenheid hebben geleid tot prachtige activiteiten waar FloJa en de Ngara en Nyungwe omgeving nog lang over zullen napraten .
De medewerkers van FloJa zijn zeer dankbaar en al dansend en zingend hebben ze tijdens de farewell party een neushoorn als geschenk overhandigd. De neushoorn staat symbool voor kracht. Waar andere dieren weg zouden lopen, valt een neushoorn juist aan. Als je droomt over een neushoorn, suggereert de droom daarom dat je recht op je doel af moet gaan en geen “nee” moet accepteren. Prachtige symboliek.

We zijn een paar dagen onderweg naar Lilongwe, nog even een beetje relaxen en vandaag vliegt Petra alweer terug naar Nederland. Petra super bedankt!


18 juni

Vandaag (18 juni) is er een fietstocht voor Malawi. De opbrengst is voor onze stichting.

Voor alle deelnemers, maar misschien ook wel voor jou heb ik een video bericht ingesproken:

 


27 juni

Altijd leren
Ieder jaar doen we een project met de kinderen van de hoogste klas van de lagere school in Nyungwe. Altijd een feest.
We maken een lesprogramma, gaan discussies aan en proberen iets voor de community te doen met als beloning geld verdienen om te besteden aan de school. Win-Win-Win!
Afgelopen weken hebben we het gehad over democratie en aan de kinderen gevraagd dat wanneer zij directeur zouden zijn, aan welke investering zij de hoogste prioriteit zouden geven.
90% van de kinderen koos voor een solar-systeem op school zodat de avondlessen weer door kunnen gaan. Nu gaan deze heel vaak niet door omdat er, vanwege een tekort aan elektriciteit, maar een paar uur per dag stroom wordt geleverd. Deze kinderen kregen in het verleden elke avond extra les (en ze bleven dan ook slapen) op school om het beste eindresultaat te halen.
Na een schoonmaak actie in het dorp was er genoeg geld verdiend om een kleine solarinstallatie aan te schaffen. We hebben deze nu geïnstalleerd en de kinderen hebben ‘hun gift’ overgedragen aan het schoolbestuur. En als toefje op de slagroom: Disco! Geweldig om dit samen met de kinderen te mogen doen en wat een feest!
Trots!

Deel dit bericht:

1 reactie op “Overzicht Facebookberichten van 1 april t/m 30 juni 2022”

 1. Dit was weer een mooi verhaal over jullie prachtige prestaties.
  Wat is het goed te lezen wat jullie allemaal al gedaan hebben.
  Geen wonder dat de mensen die daar wonen heel erg blij zijn met jullie allemaal.
  Je kan zeggen,; er worden bergen verzet als ik dat zo lees, niets is jullie teveel.
  Grote klasse en heel veel bewondering voor allen die hier “werken” 🥰
  Nog heel veel succes gewenst met jullie mooie werk.
  Groetjes Miep de Boer
  Alkmaar.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.
Recente reacties
FloJa Malawi