Noodkreet – Help Martha en Louis!

Ik heb de afgelopen nachten slecht en onrustig geslapen en veel gepiekerd, maar er kwam uiteindelijk ook geloof en enthousiasme voor een geweldig idee.

Lees het aangrijpende verhaal van Louis en zijn familie. Ze zijn radeloos omdat ze huis en inkomen kwijt zijn. Hulp is dringend nodig. Help je mee?

Wat is de aanleiding?
Buurjongen Louis van 21 jaar is een geweldige lieve jongen die op de middelbare school in Ngara zit. Hij studeert vaak ’s avonds op FloJa omdat er licht is en ik geef hem vaak bijles. Hij is ook onze ‘huisleverancier’ van verse melk.

Mogelijk kennen jullie hem nog van zijn jongere  broertje Zonzi (Paulien heeft een prachtige blog over hem geschreven). Zonzi is erg slim en zit ook op de middelbare school maar wel in een ander dorp. FloJa ondersteunt zijn studie en toen hij naar de middelbare school ging heeft hij een blauwe fiets gekregen om naar school te kunnen gaan.

Louis spreekt redelijk Engels en daardoor kunnen we goed met elkaar praten. Hij vindt het prachtig dat ik ‘zijn vriend’ ben. Misschien ben ik ook wel een soort vaderfiguur want Louis heeft geen vader.

Vorige week kwam ik Louis tegen op het strand, hij kwam naar mij toe om te vertellen dat hij voorlopig geen bijles meer komt volgen. Hij heeft ging tijd meer, hij gaat bakstenen maken met zijn vriend.

Waarom dan? Louis moet als oudste zoon, zijn moeder en familie helpen. Dat is zijn plicht en ook zijn vrienden in het dorp hebben dit tegen hem gezegd.

Hoe kan dit? De chief (baas van het dorp) heeft de familie twee jaar geleden i.v.m. veiligheid verboden om nog langer in hun huis te wonen.

Ze zijn toen verhuisd naar het huis van ‘oma’ dat beschikbaar kwam omdat ‘oma’ in de grote stad bij haar zoon ging wonen.

Ook ‘oma’ kennen jullie als het goed is nog, zij was van het huis met de termietenheuvels in de kamer (ze zijn er overigens weer!).

Haar zoon is enkele weken geleden overleden en nu ‘vecht’ de familie wie het land mag hebben. Zij hebben geëist dat Louis en zijn familie het huis van ‘oma’ moeten verlaten.

Ik heb Louis en zijn familie naar de chief gestuurd om over een oplossing te praten, maar die was er niet. Uit wanhoop is Louis nu zelf begonnen met stenen bakken. Het schrijnende is, dat hij ook nog moet betalen voor de grond die hij gebruikt voor het maken van de stenen.

Ik vertelde hem dat je met alleen stenen geen huis kunt bouwen, je hebt ook balken en planken nodig, zand en water en je moet natuurlijk ook de kennis hebben om een huis te bouwen. Ik wil hem niet teveel teleurstellen want zijn intentie om een huis te willen bouwen is zo mooi…..maar de eerlijkheid gebied dat het zo jaren gaat duren en dat hij waarschijnlijk nooit genoeg geld bij elkaar krijgt om dit te realiseren.
Zeker niet nu hij ook geen geld meer krijgt voor het hoeden van de koeien van oma, deze zijn namelijk verkocht.

En zo lag ik dus in bed na te denken. Over hoe oneerlijk de wereld verdeeld is en hoe uitzichtloos het leven voor veel mensen en gezinnen is. Ik heb toevallig al een paar weken eerder met mijn ‘aannemer’ Derick”, een begroting gemaakt voor een huis. We kwamen uit op zo’n € 3500.

Kortom, het leven van de familie van Louis wordt bepaald door € 3500…

En toen dacht ik: hier moeten we toch wat aan kunnen doen? We moeten dit gezin helpen!!!!

Ik werd enthousiast en bedacht een briljant plan: we hebben meer dan 800 volgers op facebook en velen op deze website. Wat als er nu 140 mensen binnen één dag € 25 zouden overmaken…..dan kunnen we dit gezin perspectief bieden.

25 euro…..ik moest denken aan de vele zaterdagmorgen in Nederland, dat ik naar Slager  ‘Jeroen de Vries’ ging om verse vleeswaren voor het weekend te kopen. De lekkerste filet americain, 150 gr. achterham en een stukje met- en leverworst, ik was zo € 25 kwijt…..

Ik vertelde mijn idee meteen de volgende morgen aan de lokale managers (Eston en Collate) en aan Derick. Zij vinden het ook allemaal een geweldig idee! Derick is bereid tegen gereduceerd tarief mee te werken en de medewerkers van FloJa willen ook (gratis) mee helpen. Iedereen is laaiend enthousiast.

In ons bestuur kwam de vraag hoe de omgeving in Malawi hierop zal reageren. Zullen mensen jaloers of afgunstig worden? Het antwoord is ja, maar de mensen zullen ook heel blij zijn voor dit gezin. Allemaal vinden we het een geweldig plan.

Ik heb zelf direct € 100 overgemaakt en toen ik het idee aan Paulien vertelde (via whatsapp, zij kent deze familie natuurlijk ook als geen ander) doneerde zij ook direct € 100.

Steunen jullie Louis ook met € 25? (méér mag natuurlijk altijd 😊). Zodra het geld binnen is, kunnen we direct starten met de bouw. Ik verwacht dat we hiervoor twee maanden nodig hebben en dat is ruim op tijd voor het regenseizoen in december.

Je kunt via ideal/Creditcard een donatie doen door HIER te klikken of  geld over te maken op NL 26 RABO 0126 5570 39 t.n.v. Stichting FloJa Malawi o.v.v. “Louis”

Lees hieronder het aangrijpende levensverhaal van moeder Martha en haar gezin, geschreven door onze manager Eston omdat zij geen Engels spreekt. Ik kan helaas alleen maar met handen en voeten met haar communiceren.
Toen ik het las, was ik nog meer geraakt, mede omdat Martha haar medeleven kwam betuigen na het overlijden van mijn moeder in 2019 en mij een dubbeltje in mijn handen drukte. Iets waarvan ik, nu ik dit schrijf, nog steeds emotioneel wordt……


Graag wil ik de zeer arme vrouw Martha Kanyenda aan u voorstellen. Martha is geboren in 1974  in het dorp Njarayikwenda. Het dorp valt onder verantwoordelijkheid van de TA (Traditional Authority) Mwirangómbe in het district Karonga in het noorden van Malawi . Ze is het derde kind uit een gezin van vier. Toen Martha 8 was verloor ze haar vader en toen ze 9 was haar moeder.

Martha kon de basisschool doen met (financiële) hulp van een oudere zus en ging daarna naar de middelbare school. Helaas heeft ze maar twee (van de vier) jaar op deze school gezeten, want toen stierf ook haar oudere zus. Er was geen geld meer.

Een zeer moeilijke tijd brak aan en Martha’s droom om verder te leren was verdwenen. De enige optie trouwen en op haar twintigste trouwt Martha met de heer Simfukwe uit Chitipa.  In 1999, na 5 jaar huwelijk, wordt hun eerste zoon geboren: Louis. Daarna volgde Mary (2001) en Zonze (2004).

Daarna overleed haar man en na het rouwproces besloot ze met haar drie kinderen terug te gaan naar haar geboorteplaats.  Daar hertrouwde ze met een nieuwe man. In het begin leek deze haar kinderen uit haar eerste huwelijk te accepteren, maar toen zij samen ook nog twee kinderen kregen, namelijk Sayd  (2009 en met een geestelijke beperking) en Agness in 2014, veranderde zijn houding en liet hij het gezin in de steek. Vanaf dat moment staat Martha er helemaal alleen voor.

In 2017 vraagt Martha aan de chief van ons dorp om een stukje grond. Ze krijgt een klein stukje grond toegewezen met daarop een zeer eenvoudig huis.

vlnr: Israel, Martha, Agness, Sayd en Louis (Zonsi en Martha ontbreken op de foto)

In 2019, na zeer zware regenval, stort het huis in. Er is geen onderdak meer. Gelukkig hielp ‘oma’, die naar dezelfde kerk gaat, het gezin door haar huis aan te bieden. Oma was net ingetrokken bij haar zoon in de grote stad.

Als tegenprestatie moet Louis de koeien van oma verzorgen en dat doet hij tot op de dag dat de koeien verkocht worden. Als vergoeding betaalt oma het schoolgeld voor Louis. Mary heeft het huis verlaten en woont nu bij familie in Karonga. Zonze wordt gesponseerd door FloJa. Sayd gaat door haar handicap niet naar school en Agness zit op de lagere school in het dorp. Het gezin heeft geen enkel inkomen. Alle kinderen werken ook mee met het verbouwen van wat groente en mais op het land van oma.

De familie van oma heeft nu aan aangegeven dat het gezin het huis moet verlaten. Uit wanhoop en volgens de traditie in Malawi is Louis begonnen om stenen te bakken voor een nieuw huis. Hij realiseert zich niet dat er veel meer nodig is om een huis te bouwen.


Je kunt het toch bijna niet geloven?! Ik hoop dat je meedoet aan deze éénmalig actie!

Nogmaals:
Je kunt via ideal/Creditcard een donatie doen door HIER te klikken of  geld over te maken op NL 26 RABO 0126 5570 39 t.n.v. Stichting FloJa Malawi o.v.v. “Louis”

Alvast heel hartelijk dank namens de hele familie!

 

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

19 reacties op “Noodkreet – Help Martha en Louis!”

 1. Zie vandaag (pas) je oproep en ook al hebben jullie inmiddels genoeg geld bij elkaar, wij dragen ook natuurlijk een paar stenen bij!
  En anders geef je je aannemer maar z’n volledige loon 😁!
  Maak er een mooi en stevig huis van!
  Wat zou ik graag meehelpen !
  SUCCES! Dikke knuffel uit Sint Pancras😘

  1. Hoi Petra, nou je slaapt de spijker op zijn kop. Ik heb vanmorgen “onderhandeld” met de aannemer. Ik wil dat de mensen die meewerken niet proberen “het maximale te vragen” (dat is natuurlijk wel hun natuurlijk houding en zeker als het met een blanke is). De bouwers die het nu gaan bouwen hebben alles op FloJa gebouwd en dat betekent hier dat ze “familie” zijn. Ik heb tegen hun vanmorgen vertelt dat dit geen normaal FloJa project is maar dat ik wil dat ze begroten vanuit hun christelijke overtuiging (ze zijn hier bijna allemaal christelijk) dat ik wil dat ze dit ook doen uit naastenliefde. En dat er ook maar beperkt geld op voor dit project. Een van de dingen die ik hier dagelijks aanga is discussie met mensen. Te gemakkelijk denken ze hier (en dat hebben wij ze zelf geleerd!!!), oh een rijke blanke die kan al onze problemen oplossen. Gelukkig begrepen mijn bouwers en hebben we een redelijk bedrag afgesproken.
   Super gaaf dat je meedoet!

  1. Hoi Gijsje, kon ik maar zo gemakkelijk spullen uit Nederland laten overkomen. En iedere euro die ik in dit land besteed betekent ook dat er mensen een inkomen hebben. Dus buiten dat we Louis helpen helpen we de cementboer, de ossenkar die zand komt brengen, de metselaars… het effect is veel groter dan alleen maar deze familie. Super gaaf dat je meedoet, dank je wel

 2. Wat een mooi initiatief! Natuurlijk helpen wij een “handje” mee.
  We hopen dat er snel een mooi huisje staat voor deze familie.
  Groetjes, Ted en Nicolette

  1. Hoi Ted en Nicolette, Echt supergaaf dat jullie meedoen. Er zijn ook zoveel oud-collega’s die meedoen én meekijken.
   Ik heb nu een “project” met 100 opdrachtevers. Nico slaapt nu al slecht……dank je wel namens de Familie Louis

 3. Pffffff wat een narigheid… Zal graag een “ steentje” bijdragen voor het huis.
  Mooi dat jij er bent voor deze familie🍀💚

  1. Hoi Irene, dank je wel. Ik realiseer mij hier nog meer hoe goed we het hebben in Nederland en hoeveel moois we samen kunnen doen!

 4. Hi André, wat een prima actie! Dat een mens toch zo veel ellende mee moet maken, zoals Martha, en haar gezin, dat is werkelijk niet voor te stellen, dat maakt me weer een nederig persoon, dankbaar voor de plek waar mijn wiegje stond… Ik doe mee!

  1. Hoi Ron en Marja, lief! Ik denk dat jullie hier waren jullie Louis hebben ontmoet. Toen woonde hij denk ik nog wel in zijn oude huis. Geweldige hoeveel mensen meedoen!

  1. Daar hoop je op natuurlijk! Maar dat er zoveel mensen meedoen overtreft mijn verwachtingen. Wel onwijs gaaf!

  1. Dank je wel Rien. Supergaaf dat je meehelpt. Ik ben overweldigd door al jullie support!

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi