Nieuwsupdate, veel gebeurd in het 4e kwartaal

Sinds het vertrek van Paulien, die o.a. de mooie blogs schreef, zijn er diverse berichten via Social Media verschenen, maar we willen natuurlijk ook de mensen bereiken die hiertoe geen toegang (willen) hebben.

Hieronder een overzicht van de geplaatste berichten, zodat u weer helemaal bij bent.

Graag nog even uw speciale aandacht voor de nog actuele berichten m.b.t. de verkoop van de kerststukjes en de prachtige kalender voor 2020 die nog te bestellen is. De opbrengst gaat zoals ieder jaar weer naar FloJa.

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een gezond 2020.


21 september:

In Malawi is geen officieel kleuteronderwijs, maar wij houden ons altijd aan het ‘ritme’ van de basisscholen in Malawi. Maandag 15 september zijn wij dan ook weer begonnen en wat zijn ze blij dat ze weer heerlijk kunnen spelen op FloJa. De schommels zijn opnieuw geschilderd, de kabelbaan wordt weer intensief gebruikt en om 9.00 uur staat iedereen weer te glunderen bij de buitenactiviteiten. Er wordt hard gezongen en geklapt. Er zijn ook 24 nieuwe kindjes…net als in Nederland is dit natuurlijk heel erg spannend en je zag de angstige gezichtjes dan ook toen de ouders de kinderen voor de eerste keer achter lieten op school. Gelukkig zijn onze lieve leraren en vrijwilligers er om ze mee te nemen en te troosten. Een paar dagen later komen ze zelf om 6.00 ’s ochtends al rennend aan. Ze vinden het een feest!


29 september:

Kennen jullie de WakaWaka solar lampen? Een fantastisch Nederlands concept dat in 2012 is gestart. WakaWaka zorgt ervoor dat iedereen de energie van de zon kan gebruiken. Als je er één aanschaft doneer je er ook één aan mensen in een ontwikkelingsland. Er zijn er al zo’n 300.000 gedistribueerd. Wij (enkele bestuursleden)  waren op bezoek bij Maurits Groen, de oprichter, wat een inspirerende man.
135 WakaWaka’s hebben we meegekregen om te distribueren in Malawi. We geven deze lampen niet zomaar weg. Alle kinderen die FloJa verlaten en doorgaan naar de lager school krijgen er eentje mee naar huis. Zo kunnen ze straks ook in avonduren hun huiswerk maken.
André is op bezoek geweest bij enkele gezinnen en schrok eigenlijk weer van de erbarmelijke omstandigheden in dit land. De meeste huizen buiten FloJa hebben geen elektriciteit en het is dus pikdonker. Hij had moeite om de weg te vinden naar de huizen. Af en toe zag hij een moeder buiten koken op een vuurtje.
Wat zijn de gezinnen trots op deze lamp. We mochten wat foto’s maken en die hebben die we ook naar WakaWaka gestuurd. Laat er geen twijfel over bestaan dat deze solar-lampen echt een verschil maken in dit arme land. Een fantastisch duurzaam cadeau – share the sun !


10 oktober:

FloJa maakt zich zorgen.
Het wordt voor heel veel mensen in het noorden van Malawi een heel moeilijk jaar. De oogst was slecht dus de mensen hebben onvoldoende mais kunnen oogsten en de volgende oogst is pas in mei volgend jaar.
Omdat er onvoldoende is geoogst is er ook bijna niets verkocht en is er bijna geen geld verdiend. Bij veel mensen is de eigen voorraad mais nu al op. Op de markt is de prijs al tweemaal zo hoog als vorig jaar. Door schaarste stijgt de prijs van een emmer mais zelfs per dag.

Ook de overheid verkoopt mais maar heeft zelf ook niet genoeg. Daarom wordt er maar één emmer per persoon verkocht en is er ook nog een maximum per dag (bijv 300 emmers). Als je niet bij de eerste 300 bent krijg je niets. Dus heel vroeg, heel lang in de rij staan. De mensen staan bij de ‘Admarc' in de rij (distributie netwerk van de overheid)’ om een emmer te bemachtigen, op 300 meter van FloJa.
Op dit moment hebben we voldoende voorraad bij FloJa, maar als we deze taferelen zien, wetende dat we nog 7 maanden moeten wachten tot de volgende oogst, maken we ons best wel zorgen om de mensen in het noorden van Malawi.


14 oktober:

In Ngara is er ook een ‘Technical college’ (TC). De beroepsopleiding om metselaar, loodgieter, naaister of mecanicien te worden duurt 2 jaar.

Voordat je naar de TC kunt ga je eerst 8 jaar naar de lagere school (primary school) en vervolgens moet je de ‘secondary school’ (4 jaar) succesvol hebben afgerond. Daarna kun je naar de universiteit of naar een beroepsopleiding, maar een opleiding op de Universiteit is bijna net zo duur als in Nederland en daarmee alleen mogelijk voor de rijke Malawianen. De TC kost bijna niets omdat deze scholen gefinancierd worden door het bedrijfsleven in Malawi.

André bezoekt alle scholen in het dorp en in de regio regelmatig en komt dus ook op de TC. De ‘principal’ (directeur) vroeg hem hun te helpen. Op de administratie deden 2 van de 3 printers het niet meer. Eén van de aansluitingen van de printers was stuk. In de printer zat ook nog een netwerkaansluiting.

FloJa heeft de router en netwerkkabels geschonken, André heeft de boel geïnstalleerd en nu kunnen beide printers weer gebruikt worden. Vanaf iedere werkplek kan nu geprint worden, geen gebruik meer van een memory stick om te printen. Zo probeert FloJa naast het kleuteronderwijs ook ander onderwijs te ondersteunen.


17 oktober:

Dan ook even dit 🙂
Na het succes van afgelopen jaar is er ook weer de mogelijkheid om zo'n mooie kalender met prachtige foto's te bestellen?
Niet alleen leuk om zelf te hebben, maar natuurlijk ook leuk als cadeau voor de feestdagen. De foto's zijn gemaakt door Ed Peeters.
Bestel de FloJa kalender voor 2020 nu via https://www.flojamalawi.nl/kalender/
De opbrengst gaat, vanzelfsprekend, helemaal naar FloJa Malawi.


23 oktober:

Inmiddels zijn op FloJa gasten uit Nederland gearriveerd, Karin en Yolanda:
(Mzungu betekent blanke)

"Iedere dag is weer vol belevenissen en mooie ontmoetingen. Vandaag met de mzungu's naar de bakker (Yo heeft de kneepjes van haar opa geleerd), daarna naar school ter voorbereiding op de jaarlijkse clean up (wat een warm welkom).

Samen een korte maar hilarische aardrijkskundeles verzorgd voor de oudste kinderen, iPadklas van de kleintjes bijgewoond en speciaal onderwijs (blinden, doven) besproken met de leraren, ze zijn zo ontzettend begaan met deze lieve kinderen.

Daarna nog even naar postkantoor, ziekenhuis en de markt en als toetje op FloJa na school uitleven en spelen met Yo en Karin, hilariteit en enthousiasme, wat een feest voor iedereen!!"


27 oktober:

De uitbouw van het vrijwilligers- annex B&B-huisje vordert gestaag, de bouwvakkers werken erg hard en bouwmaterialen, cement, leidingen en stenen gaan af en aan.
Water en electra ook aangesloten, strak stucwerk en nu verder met het terras en de afwerking.

De steigers zijn iets anders dan bij ons en je houdt af en toe je hart vast maar het gaat allemaal goedkomen.  De planning loopt iets uit maar onze nieuwe vrijwilliger kan straks uitkijken naar een prachtig eigen onderkomen, die nu nog in gebruik is als B&B voor de huidige mzungu gasten.


15 november:

FloJa Malawi steunt een boom-plant project. In samenwerking met de lokale organisatie FACE is een pilot gestart om op twee lagere scholen ouders, community en vooral kinderen te leren dat het planten van bomen essentieel is.
Op beide scholen zijn er educatieve sessies georganiseerd en door de kinderen van groep 5 en 6 meer dan 1000 zaadjes geplant.
De bedoeling is straks 500 plantjes in en om de scholen te planten. De overige 500 plantjes nemen de kinderen mee naar huis en moeten ze zelf gaan verzorgen. Samen met FACE wordt de voortgang gemonitord.

 

Op de foto’s de leraren die het project begeleiden en een groepsfoto met de boer (grijze man) waar de zakjes met de zaadjes staan. Deze boer woont naast de school. Op zijn terrein stond overigens ook nog een fantastisch fiets-irrigatiesysteem. Door met je voeten te pompen kun je water door de irrigatiepijpen pompen. Wat bijzonder.


2 December:

Ondertussen zijn Wil de Groot en de vrijwilligers in Nederland al goed bezig geweest, er zijn namelijk weer kerststukken te koop.
Er staan diverse hele mooie stukken te wachten, variërend in prijs vanaf € 7,50.
Er kunnen ook stukken worden gemaakt op verzoek!

De kerststukken en andere leuke kerstartikelen zijn te koop bij Wil de Groot op de Alendorperweg 8 te Vleuten (tel. 06-25341707), zeven dagen per week van 10.00 tot 18.00 uur.

Je bent van harte welkom ! Je kunt ook vrijblijvend even langskomen om te kijken wat het aanbod is.
Een fantastisch initiatief. Ook hier gaat de opbrengst naar FloJa Malawi.


6 december:

FloJa ondersteunt meerdere lagere scholen in Malawi.
De nieuwe aanpak dat de community zelf ook een bijdrage levert bouw van klaslokalen, onderhoud leermateriaal en dergelijke, begint zijn vruchten af te werpen.

Op de lagere school in het naburig gelegen Nyungwe zijn samen met community geld twee nieuwe klaslokalen gebouwd en nu wordt er gewerkt aan de bouw van twee leraren woningen. Als extra stimulatie hebben wij een donatie gedaan van 84 stalen dakplaten (dit is een van de duurste onderdelen van de bouw).

Op een tweede school zijn het afgelopen jaar vier nieuwe klaslokalen gebouwd en een kantoor waarvoor we nu ook dakplaten hebben gedoneerd. Op de foto’s het overhandigen van de dakplaten aan het provincie hoofd, een mooie wijze grijze oude man. En een foto van de toezegging door Karin en Yolanda hiervoor tijdens hun bezoek.

In Malawi is de school eigendom van de community en niet van de overheid. De overheid zorgt alleen voor leraren. Omdat de overheid zegt dat lagere onderwijs gratis is dragen de mensen niets bij aan hun school en kampen alle scholen met geldgebrek.
Samen met lokale partners wordt geprobeerd de ouders te leren een bijdrage te leveren aan de school.

De TA (Traditional Autority, een soort provinciehoofd) had André gevraagd om hem te adviseren het basisonderwijs in zijn regio naar een hoger plan te tillen. Dit naar aanleiding van de aanpak van de lagere school in Ngara (het dorp van FloJa).
In een provincieraad is een voorstel gepresenteerd en geaccepteerd om op 16 scholen de ouderbijdrage (het mag dus geen schoolgeld heten) te uniformeren tot een bedrag van € 3 per jaar. We zien nog wel dat de implementatie hiervan moeilijk is en op weerstand blijft stuiten, wat misschien ook wel logisch is in een arm land als Malawi.

 


Deel dit bericht:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.