FloJa kinderen op schoolreisje

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn de kleuters van FloJa op schoolreisje geweest. In Nederland zou dat natuurlijk met een touringcar, naar een pretpark, zwembad of speeltuin zijn. In Malawi is dat wel iets anders.

De kinderen gingen naar het lokale politiebureau, het postkantoor, de markt en de kliniek. Ieder kind had iets op of aan van het een politieagent of verpleegkundige. Sommige spullen hebben we bewaard van het bezoek van de studenten van de Jan Arentz college in Alkmaar die enkele jaren geleden op bezoek zijn geweest.

Op het politiebureau werd verteld over het werk van de politie, kregen ze een rondleiding door het gebouw en ook bij de cellen. Deze zijn erg spartaans. Op de 2e dag zat er een gedetineerde in, maar we konden gewoon kijken. Privacy is niet zo’n dingetje hier. Uiteraard kregen we ook een geweer te zien en dat is natuurlijk erg spannend.

Er is een postbus van Floja op het postkantoor en na wat uitleg over hoe je een brief verstuurt, maakten we die open. Er lag natuurlijk een brief in 😉

In de kliniek zaten veel mensen te wachten. Toen wij kwamen kregen we gewoon voorrang. Dus 42 kleuters kregen een rondleiding en in de spreekkamer zat een patiënt. Al die kinderen er omheen. De patient moest maar gewoon geduld hebben.

Op de verloskamer hetzelfde; 42 kleuters de afdeling op en de dames, die net bevallen waren, in de bedden. Hadden we al gezegd dat privacy niet zo’n ding is hier?

En toen de markt op. Even goed uitkijken met de weg oversteken. Een naaister vertelde voluit over haar werk en nam wat maten op van enkele kinderen als voorbeeld.

Opvallend is dat de kinderen zeer rustig zijn. Ze luisteren best netjes. Waar wij de uitleg best lang vonden voor deze kleuters, leek het voor hen wel mee te vallen.

Nog even over het vervoer; in Nederland staat er vaak een touringcar klaar voor het schoolreisje. Hier niet. Ze gaan gewoon in de achterbak van de wagen. Volproppen maar. En wat een lol hadden ze. De meesten hebben nooit in een auto gezeten. Er werd gezongen (o.a. het FloJa lied, wat ooit bedacht is door Anwell, de conciërge hier).

Het was een leuke en leerzame ervaring. En niet alleen voor de kinderen 😉

© Colette van Eck
Deel dit bericht:

3 reacties op “FloJa kinderen op schoolreisje”

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi