Social media berichten september tm december 2020

Hieronder een overzicht van onze activiteiten en nieuwsberichten die in de maanden september t/m december 2020 op onze social media geplaatst zijn. De voortgang zien van het bouwen van het huis voor Louis en familie is hier ook te vinden. Veel leesplezier!

5 september
FloJa Malawi is blij!
Eindelijk kunnen de kinderen weer naar FloJa, maandag is het zover. En wat hebben we ze gemist!
Niet alleen FloJa gaat open maar het lager en middelbaar onderwijs gaat dan ook voorzichtig weer beginnen. Eerst alleen de eindexamenklassen en als het goed gaat komen er na drie weken meer leerlingen. Op alle scholen worden Covid-19 maatregelen genomen vergelijkbaar met Nederland.
Vanaf maart zijn alle scholen in Malawi vanwege Covid-19 gesloten. Het lijkt er op dat de gevolgen van corona in Afrika minder heftig zijn dan op andere continenten. Waarom? De gemiddelde leeftijd in Afrika is 18 (in Europa is dit 43 jaar!), het dagelijks leven speelt zich voornamelijk buiten af, het is dunbevolkt en de warme temperatuur.
Natuurlijk zijn er Malawi ook mensen overleden aan corona, rond de 180, maar op een bevolking vergelijkbaar met Nederland is dat natuurlijk erg weinig.

Op FloJa zullen we ’s ochtends de lichaamstemperatuur van de kinderen en medewerkers gaan meten. Is er iemand ziek, dan mag hij of zij 10 dagen niet op FloJa komen. En voordat iedereen de klas in gaat moeten natuurlijk de handen gewassen worden. We hebben bij alle klassen extra zeep en water neergezet. In de klaslokalen zit geen glas dus er is voldoende ventilatie, sterker nog twee lokalen zijn volledig open. En omdat we naast het grote lake Malawi gelegen zijn is er altijd een fris windje.
Kortom we zijn helemaal klaar om de kinderen weer te ontvangen. Niet alleen voor het onderwijs maar ook het feit dat we onze 90 kinderen nu weer twee goede maaltijden per dag kunnen geven is een hele fijne gedachte. We kunnen niet wachten tot het maandag is!


18 september
Noodkreet – Help Martha en Louis!
Ik slaap slecht vanwege een enorm aangrijpende situatie. Ons lieve buurgezin waarvan wij één jongen ondersteunen (Zonze met de blauwe fiets) zit zonder huis omdat de familie van wie ze het huis mochten gebruiken geëist heeft dat ze eruit moeten.
Hulp is dringend nodig. De medewerkers van FloJa willen gratis(!) mee helpen en onze aannemer Derick wil tegen een gereduceerd tarief een huisje bouwen.
De volledige blogpost kun je hier lezen.


20 september
Ik ben er stil van (en iedereen die mij kent weet dat dit echt uitzonderlijk is ).
Wat een reacties én donaties, het is echt hartverwarmend! Ik heb echt een traantje weggepikt om wat jullie allemaal voor elkaar hebben gekregen. Wat hier voor velen onbereikbaar is hebben wij binnen 24 uur gerealiseerd, de stand is nu € 3.620!
De komende weken gaan we SAMEN het huis bouwen!


We zullen jullie natuurlijk regelmatig een update geven over de vorderingen.
Wow wat is dit mooi en onze dank is zooo ontzettend groot!


26 september
We zijn begonnen!
We hebben metselaars en helpers gezocht. Een vrachtwagen gehuurd om 12 keer vanuit een ander dorp de 14.000 benodigde stenen naar de bouwlocatie te brengen. Ossenkarren geregeld voor het aanvoeren van zand (van het strand) en aarde. Vrouwen ingehuurd om water aan te voeren en balken gekocht voor de kozijnen. Ons keukenpersoneel zal voor alle mensen koken, want in Malawi moet je alle mensen die voor je werken te eten geven .

Binnenkort volgt een uitvoerig verslag over ‘hoe bouw je een huis in Malawi’.
Fijn weekend!


2 oktober
Er is een wolk van een FloJa baby geboren.
Onze assistent-manager Collate heeft een prachtige gezonde dochter gekregen. En wat een enorme eer is ons ten deel gevallen, hij heeft zijn dochter namelijk Paulien genoemd…een grotere eer om hier in Malawi vernoemd te worden is er niet. Wat zijn we trots!

Niet alleen het personeel maar ook de chiefs vragen nog regelmatig naar Paulien en dat laat alleen maar zien wat voor onvergetelijke indruk ze heeft achtergelaten!
Wij wensen Collate en zijn gezin veel geluk.


10 oktober
De geweldige voortgang van de bouw van het huis voor Louis en zijn familie willen wij natuurlijk even met jullie delen:


 

19 oktober
Wat een geweldige ervaring.
Via een live video verbinding was er gelijktijdig een ontbijt tussen een school in Alkmaar (groep 5) en een school in Malawi (groep . En wat hebben we veel van elkaar geleerd. De kinderen in Malawi waren erg blij met hun speciale ontbijt: een mandasi (oliebol), een frisje en twee versgebakken broodjes.


De techniek staat voor niets en dan is afstand maar relatief. Bijzonder zo’n kijkje in elkaars wereld. Bedankt iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt!


23 oktober
Jaaa!!! Sla (lettuce) uit eigen tuin!
Onze tuinmannen doen het geweldig en zijn een eigen moestuin gestart. We koken nu (deels) met eigen groenten en tomaten. Jan, zou trots op ons zijn!
Hoe kan dat? Er werd altijd gezegd dat de grond te arm en het water te zout zou zijn. De PH-waarde is eigenlijk te laag maar er is nu een ander stuk tuin gebruikt waarvan de grond waarschijnlijk minder uitgeput is. Niet alles zal groeien maar nu worden voornamelijk lokale groenten verbouwd waarvan ze weten dat die het hier in ieder geval moeten kunnen groeien. De eerste resultaten mogen er zijn.

Hoe gezond eten jullie? Blijf gezond allemaal en een fijn weekend gewenst!


14 november
Geweldig nieuws, Het huis voor Louis is klaar!
De sleutel is overhandigd aan de familie en ze gaan nu snel het huis betrekken. Omdat we binnen budget zijn gebleven hebben we ook besloten de aansluiting op het elektra net te regelen. Ook dat bedrag zouden ze zelf nooit kunnen betalen en met twee studerende kinderen is licht toch wel heel fijn. Het resterende bedrag willen we reserveren voor de (school)kosten van Louis en Zonsi.
In minder dan 7 weken hebben we dit fantastische project gerealiseerd. Wat zijn we dankbaar en trots op iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt!


 

29 november
4 jaar geleden zijn we ook de lagere school in ons dorp Ngara gaan ondersteunen met als doel om samen met de community 14 extra lokalen, lerarenwoningen en toiletten te bouwen. We willen heel graag dat de kinderen van FloJa kunnen doorstromen naar een goede lagere school met een goede kwaliteit van onderwijs.
Onze planning was erg ambitieus (zeg maar té) en bij het tweede blok werden we gehinderd door een elektra kabel die boven het gebouw hing en verplaatst moest worden. Het goede nieuws is dat deze kabel is omgelegd en we nu weer verder kunnen maar dit heeft helaas wel voor meer dan een jaar (!) vertraging gezorgd. De instanties werken in Malawi net iets anders dan in NL…
Het dak kon er eindelijk op en de afwerking binnen kan beginnen. Ook meteen gestart met blok 3 waarvan de fundering al bijna klaar is. We blijven toch wel een beetje ambitieus.


19 december
Wat zijn ze trots!!
De laatste schooldag op FloJa, vrijdag 18 december. Best wel gek, want normaal loopt het schooljaar van september tot juni, maar door corona is alles verschoven.
Maar ondanks dat we bijna 5 maanden dicht zijn geweest gaan 40 kinderen FloJa verlaten om naar de lagere school in het dorp te gaan. Wat zijn ze trots in het uniform dat ze van FloJa hebben gekregen!

Vele ouders kregen te zien wat ze allemaal geleerd hebben, heel spannend natuurlijk want ze willen geen fouten maken. Naast het uniform krijgen ze een schriftje en één pen en alle kinderen krijgen een schoolfoto! Apetrots rennen ze naar hun ouders om alles te laten zien.
En wij, leraren en medewerkers, glunderen van trots dat we weer 40 kinderen een geweldige goede ‘basis’ hebben kunnen geven. En dit allemaal dankzij jullie donaties uit Nederland.


 

Deel dit bericht:
FloJa Malawi