De nieuwtjes van de afgelopen 3 maanden

Vanuit Malawi volgen wij het nieuws over het Covid-19 virus natuurlijk ook op de voet. Op FloJa hebben we gelukkig redelijk goed internet. Wij zijn diep onder indruk van de effecten die corona heeft op de samenleving, wereldwijd. Officieel is er in Malawi slechts een beperkt aantal corona gevallen bekend maar ik denk dat er wel degelijk corona in Malawi is, mogelijk hebben we nog geen (grote of signaleerbare) effecten gezien. Omdat dit een van de armste landen van de wereld is zal de testcapaciteit helaas zeer beperkt zijn. De overheid heeft besloten vanaf 23 maart alle scholen te sluiten. Het is nog niet bekend hoelang deze maatregel gaat duren maar om die reden hebben we onze kleuterschool ook moeten sluiten.

De leraren en (vrijwillige) klasondersteuners hebben we naar huis gestuurd. We draaien nu nog met een rompbezetting voor bewaking, onderhoud en lopende zaken. De medewerkers en vrijwilligers van FloJa kunnen we gedurende deze periode gelukkig gewoon doorbetalen.

Onze kleine camping is gesloten. Het toeristenverkeer ligt volledig stil en er is geen enkel vliegverkeer van en naar Malawi meer mogelijk.

Vanaf januari 2020 hadden was vrijwilliger Carlien bij ons en zou tot eind mei blijven. Op verzoek van het thuisfront heeft Carlien besloten versneld terug te gaan. Dit betekent dat ik op dit moment het project alleen run. Ben ik niet bang voor de gevolgen van Corona en dan ook nog in een land met zeer slechte gezondheidszorg? Ja en Nee.
Als je besluit om langdurig te gaan wonen in een land als Malawi neem je impliciet het risico, dat als er iets met je gezondheid gebeurt, je niet op de beste plek zit. Wat mij betreft geldt dit nu ook voor Corona. Persoonlijk maak ik mij veel meer zorgen over de arme mensen hier in dit land.

Omdat er nog weinig besmettingen zijn gemeld is er nog geen urgentie. De communicatie mogelijkheden in dit land beperkt (voornamelijk informatie via de radio) en hebben de mensen om mij heen dan ook weinig beeld wat er nu in de wereld gebeurd.
Veel mensen in arme landen hebben helaas geen keuze en zijn gewend aan “het leven met de dood”. Of dit komt door honger, Malaria, Cholera, Ebola en nu Corona…..ze kunnen er niets aan doen en putten hoop uit het geloof. Ik denk dat als wij in dezelfde omstandigheden zouden zitten we hetzelfde zouden doen. Er is hier geen keuze.

Als FloJa proberen we de community zoveel mogelijk te ondersteunen.

Wij zijn bezig met het verspreiden van informatie in het dorp, we hebben zeep dispensers geplaats op de plaats waar dagelijks door 250 gezinnen water wordt gehaald en we gaan speelgoed uitlenen aan kinderen.

Ook zijn er plannen om langs dorpen te gaan met een beamer en een laptop om ook daar informatie te verspreiden over corona en de gevolgen. We wachten hiermee tot er meer urgentie is en er ook mogelijk ook ‘social distance’  maatregelen worden afgekondigd door de overheid.

Verder staan we klaar om lokale leiders te ondersteunen als er hulp (geld) nodig is.

Nogmaals we blijven heel goed op FloJa passen, houden natuurlijk zoveel mogelijk rekening met onze eigen gezondheid en laten de mensen en kinderen in Malawi niet vallen.

We wensen iedereen vanuit Malawi en namens het bestuur en de vrijwilligers in Nederland heel veel sterke én gezondheid toe in deze moeilijke tijd.

Hieronder ook een samenvatting van alle activiteiten van de afgelopen 3 maanden die op Facebook geplaatst zijn en dat is toch ook weer indrukwekkend om te lezen.

Veel leesplezier, warme groeten uit Malawi en stay safe !

André Oudhuis


8 Januari

Twee leuke enthousiaste bezoekers uit Nederland op onze camping op bezoek gehad. Hun mooie bericht en foto’s willen we graag even met jullie delen. Wat hebben we toch een mooie en blije kinderen op FloJa!

.

Vanaf februari 2017 reizen Karin en Ed met hun Troopy, een Landcruiser 78, door zuidelijk Afrika. Via diverse off-road routes gaan ze op zoek naar wildlife en bijzondere kampeerplekken, zoals FloJa.

De prachtige foto’s zijn gemaakt door Karin Saakstra

Link naar facebook pagina       @dutchtroopytravellers


 11 Januari

In Malawi is de regentijd begonnen. De eerste buien vielen al begin december terwijl deze normaal rond Kerst beginnen te vallen. Regentijd betekent hele stevige buien met zwaar onweer en bliksem, het kan er echt heftig aan toe gaan!
Meestal regent het ’s avonds en ’s nachts en is het overdag droog. Gelukkig daalt ook de temperatuur maar met nog steeds rond de 25 graden kan het wel erg ‘drukkend’ zijn.

Een dor en droog landschap verandert in enkele dagen in een groene oase. Het gaat zo snel ‘je ziet het groeien’. Bijna alle mensen in Malawi hebben een stukje land en verbouwen hun eigen mais, cassave of pinda’s. Dus direct gestart met omploegen van de aarde. Meestal met de hand en soms met de ploeg en de ossenkar. En dan zaaien!

Daarna breekt een spannende tijd aan. Blijft het regenen tot eind april? Zal de oogst voldoende zijn? Wordt deze niet opgegeten door insecten? In Malawi is maar één kans om te oogsten…mislukt deze dan is er zeker een tekort aan voedsel voor de rest van het jaar. Een hard bestaan!


28 Januari

Even voorstellen:

Ruim een week geleden ben ik door André opgehaald uit Lilongwe. Door het mooie en groene Malawi zijn we in twee dagen naar FloJa gereden. De komende 4 maanden zal ik hier verblijven dus wellicht leuk om te weten wie ik ben. Mijn naam is Carlien Kunst. Ik ben in Nederland werkzaam in het onderwijs. Ik werk op een school voor kinderen met een lichamelijke en geestelijke beperking. Dit hele schooljaar heb ik verlof. Een mooie kans om nieuwe uitdagingen en ontdekkingen aan te gaan. De eerste 3 maanden van mijn verlof heb ik doorgebracht op een project in Oeganda. Ik heb mij ingezet om een klas voor kinderen met een beperking op te zetten. Dit is een project van de stichting KinoniKids waar ik zelf deel van uit maak.

Nu een nieuwe uitdaging op FloJa. André ken ik nog van vroeger van de handbal en het is grappig om elkaar na 30 jaar in Malawi te ontmoeten en samen te gaan werken. Dit is de vijfde keer dat ik het land bezoek.
25 jaar geleden heb ik een fietstocht gemaakt door het land en een aantal jaar geleden heb ik aan een onderwijsproject gewerkt. Mooie ervaringen in een prachtig land met heel aardige mensen.

Ook nu zijn mijn eerste indrukken positief. Het project ziet er fantastisch en verzorgd uit, de kinderen en leraren stralen blijheid uit, het uitzicht op het meer is prachtig, de campinggasten genieten……
Ik heb geluk dat ik dit alles mag meemaken.

Ik hoop in deze 4 maanden een bijdrage te kunnen leveren aan het project en dat we samen met de mensen en de kinderen hier een mooie tijd zullen beleven. Ik zal jullie de komende tijd af en toe op de hoogte proberen te houden van het leven op Floja.

Groeten Carlien
PS ik ben meteen al aan de slag gegaan  😉


31 Januari

Saaie dagen bestaan niet in Malawi!
De hoofdstad van Malawi, Lilongwe, ligt zo’n 650 km ten zuiden van FloJa, daarom brengen we slecht twee of drie keer per jaar een bezoek. Ditmaal was de belangrijkste reden het ophalen van onze nieuwe vrijwilligster Carlien. Zo fijn dat er weer iemand is die mee kan helpen met het vele werk op FloJa.
Lilongwe bezoeken is altijd een drukke aangelegenheid, oa inkopen doen die nergens anders in Malawi te krijgen zijn, zoals nu een gasfornuis voor de nieuwe woning. Maar nu was er nog een bijzondere reden van het bezoek aan Lilongwe.

Zoals jullie weten ondersteunen we de lagere school in ons dorp Ngara en willen we de komende jaren het aantal klaslokalen uitbreiden. Er is echter één probleem: over het terrein loopt een elektriciteitskabel waaronder geen gebouwen geplaatst mogen worden. Al van alles geprobeerd om de elektriciteitsmaatschappij te overreden om de kabel te verplaatsen, maar na meer dan een half jaar bellen, mailen, langs gaan, gebeurde er nog niets.

Daarom hulp gevraagd aan de MP (Member of Parlement) van Ngara, Mr Kenneth Ndovi, inmiddels een bekende. Zijn voorstel was om samen naar de minister van Energie te gaan (een bekende van hem) en het probleem voor te leggen. Dus in pak naar de minister maar hij bleek de hele dag bezet. Een gesprek met de onderminister van Energie was wel mogelijk. Wat schetst mijn verbazing? Deze onderminister was de MP van Karonga (een ander gebied in Malawi waar we altijd de dagelijkse boodschappen doen) én hij was de cement leverancier voor de bouw en ik zijn grootste klant. Hoe bizar! Afgesproken is dat beide MP’s dit issue onder de aandacht van hun baas brengen…afwachten dus nu. Helaas ligt tot die tijd de bouw stil.


Met een glimlach beseften we ons dat alles in Malawi anders loopt dan gepland. Het is hier ‘go-with-the-flow’. De volgende dag bleek dat ook weer, toen we niet verder konden dan Mzuzu vanwege een demonstratie. Aangezien er geen andere route is naar het noorden van Malawi hebben we overnacht bij ons vaste adres in Mzuzu, Joy’s place. Het strakke plannen vanuit Nederland hebben we ondertussen wel afgeleerd 🙂


4 Februari

Op het NOS nieuws is te lezen dat er nieuwe verkiezingen komen in Malawi. De Hoge Raad geeft aan dat er onregelmatigheden geconstateerd zijn bij de verkiezingen afgelopen mei. Ook zou er veel geweld zijn geweest.

Wat bekent dit voor FloJa? Gelukkig is onze kleuterschool op het platteland in het noorden van Malawi (Ngara-Karonga) en is er niets van dit alles te merken.
De afgelopen maanden zijn er alleen in de vier grote steden demonstraties geweest. En deze waren altijd vooraf aangekondigd. Daarbij hebben soms ook ongeregeldheden en brandstichting plaatsgevonden. Op deze dagen gaan wij dan ook geen boodschappen doen 😉 .

Malawi heeft over het algemeen een zeer vriendelijk en vreedzame bevolking. Dit mogen wij dagelijks ervaren! Iedereen is blij en trots dat er nieuwe verkiezingen komen en dat het recht zegeviert.


7 Februari

De leukste dag van het jaar.
Wat een feest op FloJa vanwege het jaarlijkse schoolreisje voor klas 1. Ze stonden te trappelen om met de bus naar Nyungwe, een dorp verderop, te gaan. Getooid met verpleegsterskapjes en politiepetten en de juffen ook verguld met hun kapjes. Alle tijd voor foto’s… want waar bleef het busje? We hadden het toch wel besteld? Ja hoor, busje komt zo….. Slechts een uur later met 40 blije kinderen in de bus en in de auto. Een beetje proppen maar dat kan hier gerust.

In Nyungwe een bezoek aan het postkantoor, het politiebureau, het ziekenhuis en de markt, overal een hartelijke ontvangst en uitleg. Op het politiebureau mochten we zelfs even in de cel kijken waar 5 gevangen op de grond lagen…en ook daar een hartelijke begroeting. Niks geen privacywet in Malawi.
Ook in de kraamkamer bij de moeders die net bevallen waren mochten we een kijkje nemen. Wat een lieve kleine bruine baby’s van een paar uur oud. Tot slot nog even een rondje op de markt waar we veel bekijks hadden met onze prachtige hoofddeksels.
Moe en voldaan keerden we terug naar school waar een lekker bordje nzima met kool klaar stond. De kinderen van klas 2 hebben ook al zin in hun schoolreisje. Toch allemaal net iets anders dan NL. 🙂

 


15 Februari (t/m 1 Maart)

Geweldig! Een groep  leerlingen van het Alkmaarse Jan Arentsz College zijn voor 2 weken bij FloJa Malawi:
#JAnaarFloJaMalawi

Ja hoor daar zijn ze dan, wat een reis en al meteen indrukken genoeg. 🙂

“Wow. Wat een geweldige trip is dit en wat een enorm lieve leuke mensen. We zijn inmiddels aardig gewend geraakt aan het land, de mooie mensen en de warmte. Een wandeling door de community, een bezoek aan de secondary school, een meeting met vrijwel alle village headmen en het provinciehoofd, het ontmoeten van buddy’s, een sportmiddag en een bezoek aan Karonga waarbij we op zoek moesten naar avondeten op de markt.

.

Wat fantastisch! Een cheque overhandigd gekregen van Joshua Dekker namens het Jan Arentsz college Alkmaar. Dit hebben de leerlingen van de tl-onderbouw met het sponsorschaatsen bij elkaar geschaatst! Bedankt allemaal!

 

“Dit is dus het project wat uitgevoerd gaat worden met een deel van de donaties:”

 

“Inmiddels aardig gewend aan het land, de superlieve mensen en de warmte. Afgelopen zaterdag zijn we met onze buddy’s op huisbezoek geweest. Soms schrijnende situaties maar altijd gastvrij. Vrijwel overal stond er eten klaar en werden we hartelijk ontvangen. Het was ver lopen tussen de verschillende huizen maar dat is hoe de lokale bevolking het ook moet doen…
Zondagmorgen bezochten we de kerk. Het hele dorp was uitgelopen om ons te zien. Uiteraard werd er gepreekt maar het leek wel een dance-off tussen de verschillende dansgroepen. Helaas door ons nipt verloren. 😉
Maandagmorgen bezochten we het postkantoor, het politiebureau en de kliniek. Aansluitend hebben we lessen gevolgd op de primary school in Nyungwe. Nog maar een paar dagen te gaan..”

.

“En dan is het opeens alweer donderdagmorgen. De tijd vliegt.
Maandagavond aten we dan eindelijk pannenkoeken voordat we naar de avondles van Mr. Daniël Mvula gingen. Sinds kort is er op de primary in Nyungwe elektriciteit zodat standard8 ook ’s avonds kan studeren voor de aankomende examens. Een mooi project van Floja.
Dinsdagmorgen, na een heftige nacht met veel wind, regen en onweer stonden we al vroeg weer klaar voor een laatste dag met de buddy’s. De groep werd opgedeeld in 3. Koken, schilderen en lessen volgen. Na de lunch was het afscheid. Blijft bijzonder; in zo’n korte tijd zoveel vreugde en vriendschap! Er stond brood op het menu en savonds de groepsevaluatie bij het kampvuur. Op tijd te bed, want om 05.00 de wekker. Op naar Nhakotakota, de tussenstop voor Liwonde Safari Camp. Spannend!!!”

.

“Wat een reis…woensdagmorgen vroeg de bus in. Heel vroeg. En dan de hele dag in de bus richting Nhakotakota waar we eind van de middag aankwamen en nog even konden genieten van het mooie weer en de prachtige omgeving. Na een geweldig maal wederom vroeg onder de lakens want donderdag moesten we weer de bus in, richting liwonde waar we rond het middaguur aankwamen. Onderweg weer de ogen uitgekeken, samen de bagage ‘gered’ en gefrisbeed op een verlaten snelweg tijdens de lunch Bijzonder mooie omgeving met het Liwonde Safari Camp zelfs binnen de omheining van het National Park….vanaf het viewing point op zoek naar wilde dieren die bij het invallen van de duisternis tevoorschijn kwamen.
De nacht was spannend met de nijlpaarden grazen rondom de dormitory. En dan de vrijdag, de dag van de verjaardag van Demi, de opkomende Afrikaanse zon, van de aapjes die je ontbijt stelen en van de bootsafari en de game drive. Hoe bijzonder, je verjaardag op Safari en dan ook nog beloond worden met wilde dieren!

.

Blijdschap. De door de leerlingen gebruikte (en overtollige) kleding, matrassen en zonnebrand krijgen een 2e leven:


15 Maart

We zijn op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. Ben je bij voorkeur vanaf juni/juli 2020 beschikbaar en op zoek naar een unieke onderwijservaring in the warm heart of Africa? Wil je ons helpen om kwetsbare kinderen een kansrijke toekomst te bieden? Dit is je kans!

In het noorden van vredelievend en gastvrij Malawi zoeken wij begeleiding voor ons project. Samen met ruim 20 lokale medewerkers geven we 90 kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar, onderwijs, voeding en medische zorg. Je werkt intensief samen met onze projectleider André Oudhuis.

Heb je interesse en wil je je leven verrijken met deze geweldige ervaring? Of heb je vragen? Mail naar info@flojamalawi.nl. Dan nemen we contact met je op. Natuurlijk kunnen we ook gewoon (WhatsApp) bellen of skypen vanuit Malawi.
Kijk voor de volledige vacaturetekst op: https://www.flojamalawi.nl/vrijwilliger-onderwijs-project/


16 maart

Een rugzak vol onvergetelijke ervaringen
In Ngara en met name op FloJa is de rust weergekeerd. De leerlingen van het Jan Arentzs college zijn weer terug in Nederland. Twee weken lang waren ze ondergedompeld in het Malawiaanse plattelands leven met allerlei activiteiten en inzicht in het leven. Op FloJa vermaakten ze zich met de kleine kinderen, ze konden er geen genoeg van krijgen. Op de lagere school konden de leerkrachten geen les meer geven omdat er 25 Nederlanders rondliepen en de kinderen hun ogen uitkeken. Met hun buddies van de middelbare school hebben zij de woon- en leefomstandigheden van wel heel dichtbij meegemaakt.

Zélf avondles geven op de nabijgelegen school. Een fantastisch bezoek aan de kerk met een dienst vol dans en zang, zo leuk dat ze zelf ook dansjes hadden voorbereid. Het lied ‘Oya lel le’ wordt in Ngara nog steeds elke dag gezongen. Ook het leven in Karonga ontdekt. Op de markt zelf de boodschappen voor het avondeten halen en zelf moeten bereiden op een klein stoofje met houtskool. Aan sportiviteit ook geen gebrek met heuse touwtrek en volleybal wedstrijden.

Het afscheid van de buddies werd gevierd met een disco, een dolle boel in de tuin van FloJa. De Malawiaanse leerlingen kregen daarna van hun buddie allemaal een matras. Een prachtig cadeau! Sommigen hebben nog nooit op een matras geslapen. Wat een blijdschap.
De reis is afgesloten met een safari in Liwonde National Park, geweldig om ook echte wilde dieren te zien. Tijdens het afscheid op het vliegveld zagen we alleen blije en dankbare leerlingen.

Zelf hebben ideeën bedacht om de middelbare school financieel te ondersteunen van het geweldige bedrag dat ze met donaties uit NL verzameld hebben. Hiervoor wordt nu een plan uitgewerkt dus hierover later meer.

Deze ervaring zullen zij nooit vergeten! Zij hebben veel bagage achtergelaten voor de mensen in Malawi maar hun eigen rugzak zit ook vol onvergetelijk ervaringen. En die van ons ook, dankbaar!
Bekijk het fantastische filmpje door de leerlingen zelf gemaakt:
[wpdevart_youtube]BNndgVBidNk[/wpdevart_youtube]


18 Maart

In Malawi volgen Carlien en ik ook het nieuws over Corona in Nederland en in de rest van wereld op de voet. Ook in landen dicht bij Malawi, zoals bijv. Kenia en Tanzania, zijn er mensen ziek en worden er maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan. In Malawi zijn er nog geen ziektegevallen bekend. Wat de consequenties voor ons hier zijn weten we dus ook nog niet.

Wel willen jullie wel allemaal een hart onder der riem steken vanuit Malawi. Denk goed aan je zelf en zorg goed voor elkaar en we hopen dat we, met de eensgezindheid die we nu lezen, dit virus onder controle krijgen. Warme groet!


21 Maart

Corona nu ook in Malawi.
Alhoewel er nog geen officiële gevallen bekend zijn (waarschijnlijk door een gebrek aan test-kits) heeft de regering in Malawi, net als de omliggende landen, ook maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanaf a.s. maandag moeten al scholen sluiten (dus ook FloJa).

Mede op aandringen van het thuisfront heeft Carlien besloten direct naar Nederland te vertrekken (voordat er helemaal geen vluchten meer gaan). De planning was dat zij tot eind mei zou blijven, wij waren net begonnen met het werven van een nieuwe vrijwilliger voor de periode daarna. Vanmorgen is zij veilig in NL geland.

De enige informatie die hier in het dorp binnendruppelt is via de radio. Ik denk dat veel mensen hier nog geen idee hebben wat zich in de rest van de wereld afspeelt. En straks dus mogelijk ook in hun eigen land. Dat hier heel veel oudere én kwetsbare mensen wonen is een feit……

Ik heb besloten hier voorlopig te blijven. Ik denk dat ik hier een grotere rol kan spelen dan nu in Nederland. Vandaag maar begonnen om informatie aan de omgeving te verspreiden.

Onze vrienden in Malawi (Ed en Carmen), die een Lodge runnen, hebben de deuren al moeten sluiten en het personeel moeten ontslaan. Al hun boekingen werden geannuleerd omdat niemand meer mag reizen. Onze verwachting is dat ook de FloJa camping leeg zal blijven.

Het enige wat we ook hier kunnen doen is het heel, heel serieus nemen en goed de voorzorgsmaatregelen in acht gaan nemen en verder afwachten. Het is echt bizar…Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Stay safe!


25 Maart

In Nederland hebben velen van jullie het momenteel moeilijk en dan is een positief nieuwtje vast wel even fijn.

Op de lagere school in ons dorp is er sinds 3 jaar een IPad klas. De kinderen van groep 1 en 2 krijgen dagelijks een half uur les op de iPad. Door het bedrijf ‘onebillion’ is een geweldig leuk lesprogramma ontwikkeld, met zowel reken- als leesprogramma’s.

Om de kinderen bij terugkeer in hun eigen klas herkenning én lesmateriaal te geven was Jacky (een Engelse VSO-vrijwilligster, die hier in het noorden, dit project begeleid) op zoek naar een sponsor. FloJa heeft dit mooie initiatief omarmt!
Zie hier het geweldige resultaat. Door het corona-virus zijn de scholen nu helaas gesloten maar kun je je voorstellen hoe blij de kinderen straks zullen zijn als ze weer terugkomen op school?

Wil je meer lezen over dit project klik dan op onderstaande link
https://www.vso.ie/…/wh…/unlocking-talent-through-technology
Een aantal programma’s van #onebillion is overigens ook in Nederland te downloaden en in het Nederlands te gebruiken. Misschien een goed idee nu de kinderen thuis moeten blijven?


 

Deel dit bericht:
FloJa Malawi