Berichten van social media gebundeld: januari tm april 2021

In 2021 zijn onze activiteiten ook weer te volgen op social media, hieronder een opsomming van de meest relevante nieuwsberichten in de periode januari t/m april 2021, veel leesplezier!

26 januari
Malawi in de greep van 2e coronagolf.
Tot 2 weken geleden leek corona ‘weg’ uit Malawi. Het normale leven ging weer gewoon zijn gangetje en eigenlijk hield niemand er nog rekening mee. Kerken zaten weer vol en op begrafenissen zaten rustig 800 mensen hutjemutje bij elkaar.
Tot 2 weken terug. Waarschijnlijk is het (gemuteerde) virus het land weer ingekomen via Zuid-Afrika. Veel Malawianen werken in Zuid-Afrika en er is dus veel reisverkeer tussen beide landen. Een vliegreis is te duur en daarom nemen de meeste mensen de 3 daagse busreis (een heerlijke haard van besmettingen natuurlijk). Bij de grens wordt er gecontroleerd maar voor € 2 is iedere douanier bereidt een oogje dicht te knijpen.

Tot er in één week tijd 2 ministers overleden aan corona en het aantal besmettingen en slachtoffers enorm toenam. Ik hoor verhalen voornamelijk over de hoofdstad, maar de vrees is nu dat het zich snel verspreid over het land (ik weet dat er ondertussen in mijn dorp en omliggende dorpen al mensen besmet zijn). Ook bleken er veel besmettingen op scholen en dus heeft de overheid vorige week zondag 18 januari besloten dat alle scholen dicht moeten. En dus hebben we helaas ook onze kleuterschool (weer) moeten sluiten.
Iedereen is verplicht mondmaskers te dragen in winkels en officiële gebouwen en nu ook overal op straat hoor ik. Ik werd van de week aangehouden bij de “road block” door een politie agent. Hij wou mij beboeten omdat ik geen mondmasker in de auto op had (ik was alleen). Ik vroeg hem of dit nu verplicht was (ze weten vaak niet wat de nieuwe regels zijn en doen maar wat). Hij zei van wel. Ik vroeg hem of hij wist wat het nut van een mondmasker was. Hij antwoorde trots: “dat je dan niet je mond en neus kunt aanraken en zo besmet kan raken…….”. Ik ben de discussie maar niet aangegaan en heb, om zijn autoriteit niet te ondermijnen, mijn mondmasker opgezet en deze na de road block weer afgezet.
Ik hoop dat deze nieuwe golf ook uitdooft, maar voor nu maak ik mij grote zorgen…..


23 februari
Scholen in Malawi weer open!
Wat zijn de kinderen van FloJa super blij om vandaag weer naar school te mogen. Na een lock-down van 5 weken mochten ze weer komen. Een heel klein nadeeltje was dat het regent in Malawi, maar dat is natuurlijk wel weer heel goed voor de gewassen op het land.
Normaal als het regent komen niet alle kinderen naar school, maar vanmorgen was het “volle bak”. Heerlijk om de geluiden van de spelende kinderen weer te horen! Het ontbijt en lunch smaakte de kinderen goed, fijn dat ze nu weer twee goede maaltijden krijgen.

De corona situatie (voor zover de cijfers betrouwbaar zijn) lijken gunstiger. Waren er 6 weken geleden nog gemiddeld 1000 besmettingen per dag, nu is dit gedaald naar zo’n 200. Voldoende reden voor de overheid om de scholen weer te openen. Wel moeten iedereen zich blijven houden aan de voorschriften.


6 maart
Regentijd en hevige stormen in Malawi.
In Malawi is het regentijd. Vanaf de start eind december tot mei regent het overdag bijna niet maar kan het er vooral ’s avonds heftig aan toe gaan. Veel wind, storm en onweer en bliksem om de twee seconden. Een prachtig gezicht, zeker over het meer maar soms ook wel beangstigend. En zo ongelofelijk veel regen…je wilt dan echt niet naar buiten.
In december werd het dak van het nieuwe klasgebouw van de lagere school in het dorp door een heftige storm eraf geblazen. Zeer triest natuurlijk want we waren er juist zo trots op! Met hulp van het ‘ministerie van rampen’ wordt nu geld gezocht voor het herstel.

Afgelopen week hadden we op FloJa pech. Om 21.00 uur begon het te stormen en keihard te regen en 2 uur later werd een gezonde boom met wortels en al omver geblazen. Deze miste gelukkig net de keuken en wonder boven wonder ook de elektriciteitskabels op het terrein. Wat hebben we geluk gehad!

Gelukkig is er niemand gewond geraakt en viel de schade mee. ’s Morgens hebben de personeelsleden de boom in stukken gehakt. En dat kunnen ze als de beste, gewoon met een eenvoudige bijl. En de boom was kei-, keihard en vol met scherpe stekels. Chapeau voor de mannen!!!


15 maart
HIV testen op FloJa
Jaarlijks organiseert FloJa Foundation HIV testen voor alle kinderen en personeel (voor beiden verplicht). Maar ook ouders en andere mensen uit de buurt zijn meer dan welkom. Afgelopen week zijn er zo’n 200 mensen getest in samenwerking met het ziekenhuis in Karonga. Zij zorgen voor gekwalificeerde medewerkers met voldoende testmateriaal.
Vanaf 08.00 staan en zitten heel veel ouders te wachten om zich te laten testen. Er vloeien natuurlijk heel wat traantjes maar het is ook grappig om te zien hoe de Malawianen dit (niet) organiseren.

Privacy regels zijn hier totaal anders. Iedereen zit gewoon rond het klaslokaal waar de testen worden afgenomen. Alle kinderen en ouders zien hoe anderen zich laten prikken en er zijn natuurlijk ook kinderen bang. Soms wordt dan even ‘de harde hand’ gebruikt.
Dat doet mij denken aan de schooltandarts in Amsterdam. Ik was denk ik 6 of 7 jaar oud en heb daar echt trauma’s aan overgehouden.
Maar het proberen te organiseren op de Nederlandse manier heb ik echt afgeleerd de afgelopen 5 jaar. Het gaat hier gewoon anders.
Gelukkig waren er maar een paar gevallen positief, die gaan we ondersteunen om de juiste medicijnen te krijgen. Want met de juiste medicijnen valt er prima mee te leven.


29 maart
Een gehoorapparaat voor Ritah.
Buurmeisje Ritah is erg verlegen. Ik begreep alleen nooit waarom. Ze komt niet zo heel vaak, maar soms springt ze op de trampoline en heeft ze veel plezier. Ondanks dat ze veel ouder is dan de andere kinderen ging contact zoeken heel moeilijk. Halverwege vorige jaar begreep ik waarom.
Ze woont samen met haar moeder en die vertelde dat Ritah niet goed kan horen. Ik vroeg haar waarom maar dat kon de moeder niet vertellen. Wel zei ze dat dit op latere leeftijd gekomen pas gekomen was. Dit wetende hoor je haar een beetje hetzelfde praten als iemand die in Nederland slechthorend is.
Ze blijkt 17 jaar en omdat ze niet kan horen gaat ze ook niet naar school. Geld om naar een speciale school te gaan is er niet. Ik beloofde dat, zo gauw er KNO-artsen in de buurt zouden zijn (die komen hier normaal gesproken 1x in de maand vanuit de grote stad om lokale ziekenhuizen te bezoeken), ik haar mee zou nemen om haar te laten testen. Ik zou zo graag willen weten wat er aan de hand is en nog belangrijker of er misschien iets aan gedaan kan worden. Helaas komen de artsen vanwege corona niet meer naar de lokale ziekenhuizen.
Tot nu. Ik las via een whatsapp-groep dat de KNO-artsen het lokale ziekenhuis zouden bezoeken. Samen met haar moeder en onze manager zijn we naar het ziekenhuis gereden. Het was druk en er stonden lange rijen mensen. Haar oren zijn bekeken en er leek fysiek niets mis maar ze had inderdaad een slecht gehoor. Ze hebben een geluidstest gedaan en binnen twee weken mocht ze gehoorapparaten ophalen.

Ik ging weer mee want de € 4 reiskosten kunnen ze niet missen. Dat geldt ook voor de batterijen, ze hebben geen geld om deze zelf te kopen. Ik zal daarom ook hiervoor bijspringen want het is zo mooi om in dit soort specifieke gevallen te kunnen en mogen helpen. En wat is Ritah (in haar mooie rode jurk) trots en blij!


12 april
Hoe mooi is het om elkaar te helpen? Ze delen de liefde voor Afrika en inmiddels ook voor elkaar. Bekijk deze prachtige video over het gezin van de grondleggers van FloJa, Floor en Jan, sinds een jaar steungezin voor het gezin van Liliane en Penny, dat gevlucht is uit Burundi.


 

26 april
Medewerker Henri Mwalweni overleden.
Vorige weekend ontvingen we het trieste bericht dat Henri Mwalweni was overleden. Henri was sinds 2009 in dienst van FloJa als nachtwaker. Floor en Jan hebben hem aangenomen, niet vanwege zijn ‘kwaliteiten als nachtwaker’, maar vooral omdat Henri fysiek een erg kwetsbaar persoon was. ’s Nacht werken bleek voor hem uiteindelijk erg lastig en daarom werd Henri de ‘portier’ overdag.
Door zijn fysieke gezondheid lag hij regelmatig in het ziekenhuis en hierbij hebben we hem altijd (financieel) ondersteund. Uiteindelijk werd het werk overdag voor hem ook te zwaar en daarom hebben we hem op 31 december 2020 met ‘pensioen’ gestuurd. Voor alle medewerkers van FloJa hebben we een pensioenregeling afgesloten (ze betalen zelf 5% en daar bovenop FloJa nog 10%) aan pensioenpremie.
De pensioenleeftijd is 65 en Henri was nog maar 61 jaar. We hadden daarom een regeling getroffen waarbij hij tot zijn 65e een maandelijkse toelage van ons zou krijgen en iedere dag mee kon eten met de maaltijden op FloJa. Helaas mocht zijn pensioen maar 3 maanden duren…

We hebben de familie geholpen met de aanschaf van de kist en het transport naar zijn geboortedorp. Het was een indrukwekkende begrafenis in zijn geboorteplaats Mlare, zo’n 10 km bij ons vandaan. Meer dan 600 mensen waren aanwezig en er waren een heleboel speeches, ook ik mocht een speech houden (als één van de laatsten want dat gaat op hiërarchie: de chief van het dorp als laatste).
MHRIP Henri

Deel dit bericht:

1 reactie op “Berichten van social media gebundeld: januari tm april 2021”

 1. Miep de Boer-Ligtermoet

  Lieve mensen.
  Wat fijn om weer wat, via de mail, van jullie te horen.
  Al is alles wat jullie de laatste 4 maanden weer hebben meegemaakt niet allemaal leuk en vrolijk te noemen.
  De Corona, het verhaal van Floor en Jan die Liliane en Penny helpen, wat een mooi werk en wat een voldoening moet dat geven.
  Ik zou willen dat ik een jaar of 40 jonger was en ook m’n handen uit de mouwen kon steken, maar helaas…..het enige dat ik kan doen is af en toe een bijdrage te storten voor jullie prachtige werk.
  Wat fijn dat het met Ritah nu goed gaat.
  Elke dag, als ik aan m’n bureau zit te tekenen, schilderen of kleuren kijk ik tegen die schattige gezichtjes aan van jullie kalender.
  Het lijkt of deze kinderen altijd vrolijk zijn en als dat zo is komt dat denk vooral omdat jullie zoveel voor ze doen.
  Dank voor dit bericht, ik wens jullie nog heel veel kracht en geluk toe met jullie mooie werk voor FloJa Malawi.

  Groetjes Miep de Boer-Ligtermoet.
  Alkmaar.

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi