FloJa Malawi

info@flojamalawi.nl

De voedselvoorraden worden weer ingeslagen

Het is nu het droogseizoen. Dat betekent dat de oogsten zijn of nog worden binnen gehaald.

En dat is een spannend moment voor de Malawiërs. Er is een relatief korte tijd om mais, rijst en pinda’s te laten groeien. Alles moet dan wel meezitten.

Voor FloJa betekent het dat we grote voorraden mais, rijst en pinda’s gaan inkopen. En dat is best een proces. Gelukkig weet onze manager Eston precies waar hij het kan halen en wat de gangbare marktprijs is. Zo betalen wij nooit te veel.

De mais komt niet in één keer. De eerste maislevering is geweest en er volgen er nog meer.

We hebben nu 95 tins en we hebben er 630 nodig. Een tin is een emmer van zo’n 20 liter. En je bestelt je hoeveelheden dus in die maatvoering. Het wordt alleen niet in tins gebracht maar in grote zakken. Het proces is daarom best arbeidsintensief.

Er wordt een groot dekzeil voor ons magazijn gelegd. De vrachtauto komt aan met de zakken en die zakken worden leeggegooid op het zeil. Dan gaan we tellen. Michael en Anwell vullen de tins (overigens helpt de security ook vaak mee) die ze gelijk weer op een andere hoop leeggooien. Collate telt de geleegde tins. Dit doet hij trouwens door een maiskorrel in een bordje te gooien. Zo weet hij altijd hoeveel hij er heeft geteld mocht hij de tel kwijtraken. Best slim van hem.

Als alles geteld is, spreiden we de hoop uit over het zeil en laten de mais een paar dagen in de zon drogen. Dat is om er voor te zorgen dat de mais niet kan rotten. Daarna vullen we de zakken weer en gaat de mais naar de opslag.

Naast de mais hebben we ook nog 250 tins rijst nodig en 80 tins pinda’s.

De pinda’s hebben we al, de overige mais en de rijst wordt de komende weken geleverd.

En dan hebben we weer genoeg voor het komende jaar.

Het is voor ons ieder jaar een uitdaging om genoeg geld te hebben om de kinderen van voedsel te voorzien. Gelukkig heeft Bakkerij Fuite uit Apeldoorn ons gesteund met de maïs. Dat is al een heel fijn idee. Lees zijn verhaal en de reden van zijn steun op FloJa Malawi (https://www.bakkerijfuite.nl/duurzaamheid/floja-malawi)

Het zou helemaal top zijn als we ook sponsoren vinden voor de pinda’s en de rijst. Misschien wil jij die sponsor zijn?

Ga dan naar de doneer pagina.

No Comments

Post a Comment