Klimaatspijbelen…

The newsposts are originally written in Dutch, translation is done by Google translate. Please click on the flag if translation didn’t occur automaticly.

Met hooggeheven handen en een vuist krachtig in de lucht beukend loop ik voorop. Achter mij 62 pubers. Hun handen slaan ritmisch op felgekleurde emmers, terwijl ze roepen: ‘We are the Best, We are the Best!!”

Kippenvel doet de haartjes op mijn armen trillen, de euforie rolt door mijn lijf en mijn stem slaat over. Ik juich met de kinderen mee en voer het volume op. Wow dit is lekker!!!

Ik kan me ineens voorstellen hoe het moet voelen om in een demonstratie mee te lopen. Als je in grote getalen, meegevoerd door het stemgeluid van de duizenden om je heen, keihard met z’n allen leuzen roept. Alleen zo groots en spectaculair is dit niet. Het is juist heerlijk kleinschalig maar o zo bevredigend en vast net zo krachtig.

Maar laat ik beginnen bij het begin…

Ergens in januari brengt André een bezoek aan Daniel Mvula, een bevriende leraar van ons in Nyungwe.

Daniel is een jonge, zeer gedreven docent die lesgeeft aan klas 8A (14-jarigen) op de lagere school in het dorp Nyungwe, zo’n 7 kilometer verderop. De school in Nyungwe is een speciale lagere school waar gehandicapten (albino’s, visueel beperkten en kinderen met spraakproblemen) eerst apart worden begeleid en daarna instromen in een gewone klas. Zie ook het blog ‘Wat aandacht krijgt groeit’ waarin we vertellen over onze Angela die daar op school zit.

De 62 leerlingen van Daniel zitten op- en over elkaar gevouwen in een lokaal. De helft op schoolbanken en de andere helft zit op de grond. De Nyungwe school mag er dan misschien een ietsepietsie beter uitzien in vergelijking met andere scholen, maar nog steeds is ook hier een tekort aan voorzieningen en lokalen. En een grote groep kinderen krijgt uit armoede les onder een boom.

André maakt met zijn kwajongensachtige humor over en weer wat grapjes. Hij stelt zichzelf voor als directeur van de kleuterschool FloJa in Ngara en raakt al snel in gesprek. Eén van de jongens vooraan kijkt André enigszins ondefinieerbaar aan. En pas wanneer de jongen op André’s vraag in uitstekend Engels uitlegt wat er aan de hand is, ontdekt hij dat de jongen blind is. De jongen lacht om André’s verwarring. De klas lacht mee.

André anticipeert alert op de energie in de groep en stelt vragen waarom de helft van de kinderen op de grond zit. Lachend maken ze samen een rekensom en trekken de conclusie dat er in deze klas 8 schoolbanken tekort zijn. En voor nieuwe schoolbanken is geen geld.

En voila….in Andre’s hoofd ontstaat spontaan een geweldig idee.

Bij FloJa zijn we van mening dat ‘voor niets de zon opgaat’ en dat je hoort te werken voor je geld. Niet voor niets zie je, tot grote hilariteit van veel Malawianen, op de achterbumper van onze auto een sticker met de tekst; No Food For Lazy People… (met dank aan Floor en Jan 😉 )

Tenzij er sprake is van noodhulpverlening in rampsituaties, geloven wij niet in het ‘rondstrooien’ van geld of spullen. Wij geloven dat je mensen daar uiteindelijk niet mee helpt maar dat dat juist grote afhankelijkheid creëert. Ofwel metaforisch refererend naar het Bijbelverhaal, leren we ze liever zelf te vissen en geven we een hengel.

Dus wat als we deze groep jong volwassenen nou een opdracht zouden laten uitvoeren waar ze schoolbanken mee kunnen ‘verdienen’? Een opdracht met een boodschap. Een boodschap die henzelf en hopelijk hun omgeving tot nadenken zet.

Ook ongeveer rond dezelfde tijd staan de Europese kranten bol van de 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden. Die met een imponerende eenvoud wereldleiders op de klimaatconferentie in Polen ter verantwoording roept en daadkracht van hen eist. En vlak daarna volgen ook in Nederland vele voorbeelden van klimaatspijbelaars of andere vormen van jeugdig protest.

Hierdoor geïnspireerd besluit André de groep een vereenvoudigde ‘klimaatopdracht’ te geven. Hij geeft twee gastlessen over klimaatverandering en maakt een makkelijk te herkennen vertaalslag door te verwijzen naar het vuil in de straten van hun eigen dorp Nyungwe. Overal, écht óveral ligt papier en de aanblik van blauwe plastic zakjes domineert de omgeving.

Het project wordt door de jongeren ‘Keep Nyungwe Clean’ gedoopt. En met in hun hoofd de uitleg en achtergrondinformatie over de effecten van plastic op het klimaat, gaat iedere leerling van klas 8A tenminste 10 emmers vuil verzamelen uit de straten van Nyungwe. Met iedere emmer verdienen ze een geldbedrag (van FloJa) waarvoor ze uiteindelijk 8 nieuwe schoolbanken kunnen kopen.

De kinderen gaan aan het werk met het ontwerpen van posters die ze in Nyungwe op zullen hangen. De boodschap is vooral gericht aan ouders en volwassenen:

Jullie volwassenen zouden ons rolmodel moeten zijn. Jullie horen te zorgen voor onze aarde, voor onze omgeving, voor onze straten in Nyungwe en jullie zouden moeten zorgdragen voor ónze toekomst. Maar omdat jullie het zelf niet doen, zullen wij jullie het goede voorbeeld geven.

De 3 beste posters worden gekopieerd en door de kinderen zelf in het handelscentrum van Nyungwe opgehangen. Dit alleen al maakt zoveel reacties los. Op straat volgen er verhitte discussies en worden de kinderen bestookt met vragen.

Twee weken later, op vrijdagmiddag ná schooltijd, verzamelen we in Nyungwe op school. André en ik hebben onze 2 trouwe FloJa medewerkers Brown Muhango en Anwell Mtawali meegenomen als extra begeleiders.

De jongeren zelf hebben zich ingedeeld in groepen. Zo zien we een Engeland, Portugal, Frankrijk, Italie, uiteraard Holland 🙂 en niet te vergeten Malawi. Iedere groep vertegenwoordigt een land in de wereld  waar tijdens de klimaat/aardrijkskunde les van André met behulp van Google Earth al letterlijk op is ingezoomd.

Er heerst een uitgelaten sfeer. En zoals afgesproken heeft iedereen een eigen emmer van huis meegenomen. Handschoenen worden uitgereikt en de groepen met hun begeleiders gaan zingend en op hun emmer trommelend op pad.

Een vrolijke, kleurrijke sliert jonge mensen beweegt zich richting het zogeheten handelscentrum; op naar de markt, postkantoor, ziekenhuis en politiebureau.

Hooivorken, kruiwagens, harken en scheppen van FloJa meegenomen, moeten de klus vereenvoudigen. En vol overgave storten de leerlingen zich op hun schoonmaaktaak. In een kleine anderhalf uur lopen de jongeren zwetend af en aan met emmers vol vuil te zeulen. We verbranden het vuil ter plekke. En iedere emmer wordt geteld.

Bewoners van het dorp Nyungwe lopen uit en moedigen hun jeugd aan. Dat de boodschap om beter voor het klimaat te zorgen over komt, mag duidelijk zijn. De vraag is nog wel of die boodschap bij de volwassenen echt tot actie gaat leiden, maar dat is voor later.

Ruim 650 emmers vuil verder, is het genoeg. En nee, de klus is natuurlijk nog lang niet klaar. Want we zouden wel een maand op kunnen ruimen zoveel vuil als er ligt. Maar de toon is gezet en een begin gemaakt. Want we weten al dat de maandag na deze ‘ Keep Nyungwe Clean’ actie de hooggeplaatste voorzitter van de ‘Raad van Handelaren Nyungwe’ de kinderen van klas 8A in hoogsteigen persoon te woord zal staan. En deze vragen branden op hun lippen: Wat gaat de Raad en alle dorpsbewoners doen? Op welke structurele vervolgacties mogen ze rekenen…..?

De jongens en meisjes van 8A verzamelen zich bezweet bij het politiebureau waar onze FloJa auto staat. Iedereen levert de hooivorken, scheppen en kruiwagens weer in.

Dan springt bijna letterlijk de vlam in de pan en zwelt het zingen en dansen aan. De emmers worden omgedraaid en zijn ineens weer trommels. André en ik wakkeren het gejoel aan door voorop te gaan lopen en nog veel harder mee te roepen…..

We are the Best!! We are the Best!! We are the Best!!

Trots en kippenvel.

 

Deel dit bericht:

14 thoughts on “Klimaatspijbelen…”

  1. Wauw, wat moet dat inderdaad kicken zijn geweest. Zo leuk dat de hele weg er naar toe zo enthousiast wordt ontvangen en zo’n prachtig resultaat heeft… Zo maak je echt verschil…Jullie zijn cool! Liefs Miranda

  2. Geweldig!! Wat een mooi idee met een prachtig eerste resultaat voor de school, de leerlingen èn de gemeenschap. Nu afwachten en hopen dat het verder gaat … Trots op jullie, kanjers!!

  3. Super!! Ook hier in Vierlingsbeek gaan woensdag en donderdag de basisschoolleerlingen de paden op. Er ligt dan wel niet zo veel papier en troep als bij jullie maar vooral na die gezellige carnavalsdagen valt er genoeg op te ruimen…. En op 23 maart is de landelijke opschoondag. Een beter milieu begint bij jezelf! Onze kids ruimen regelmatig afval van anderen op en zijn zich bewust van afval in de natuur (nu nog hopen dat dat zo blijft…haha).
    Goed voorbeeld doet volgen dus hopelijk gooien de inwoners van Nyungwe hun afval voortaan gelijk in een afvalbak!

  4. Toppers! Prachtig om te lezen hoe jullie anderen inspireren en aanmoedigen tot iets goeds! Ook leren zij (en wij ook uiteraard) dat je helemaal niet ingewikkeld hoeft na te denken om iets goeds te doen. Warme groet, Asman

  5. Wat een prachtige actie ! Respect en enthousiasme voel ik voor jullie , hoe je de hele groep in beweging zet. En het voorbeeld voor de ouders ! Hoop dat de op gang gekomen beweging verder gaat.
    Liefs, Tineke

  6. Wat een fantastische actie hebben jullie voor elkaar gekregen! Ik snap dat je met kippenvel op je armen “we are the best” zong. En zo is het ook: YOU ARE THE BEST!!!

  7. Hoi Paulien en André,
    Ja, ook wij hebben de rotzooi gezien in Nyungwe.
    Een geweldig iniatief.
    Wij zijn trots op jullie!
    Ron en Marja

  8. Hoi Andre & Paulien,
    Inderdaad blauwe zakjes en bergen papier dat was bij mijn bezoek ook al zo en zal alleen maar meer geworden zijn .Een bere goed idee om de kinderen op dit spoor te zetten ,jullie hebben wel ideeën zeg .
    Het was ook weer een mooi verhaal om in te duiken . succes met alles en tot spoedig ..
    Lieve groet Rien en Jeanne .

  9. Wat een geweldig verhaal weer en wat een goed initiatief. Inderdaad voor niets gaat de zon op. Dus samen de schouders eronder en werken voor een prachtig doel. Hoe mooi. Petje af!!

  10. André en Paulien wat een mooi iniatief en heel enthousiast ontvangen. Leuk om te lezen. Groet uit een regenachtig Sint Pancras

  11. You are the best – jullie mogen trots zijn en Malawi mag blij zijn met jullie. Nu maar hopen dat het een begin is van een schonere wereld – ook bij jullie
    Nb – het was heerlijk wakker worden met zo’n positief verhaal

Comments are closed.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Klik hier om naar de aanmeldpagina te gaan.
Recent Comments
FloJa Malawi