Een ‘tussendoortje’

Deze afgelopen week kenmerkte zich met dusdanig leuke, hartverwarmende en vertederende momenten dat ik even een tussendoortje schrijf.

Vrijdag was de afsluiting van het FloJa schooljaar 2015-2016. De zon was al lang op en om 7.00 uur ’s morgens was het een drukte van belang. Vaders en moeders die meegekomen waren voor de afsluitingsceremonie en kinderen luidruchtig rondrennend in afwachting op wat zou komen.

Moeders wachten.JPG

Rond 9.00 uur stonden alle bankjes buiten en de kinderen en genodigden namen alvast plaats. 29 Kinderen werden apart een klaslokaal binnengeroepen en onder luid gejuich werd hun primary uniform, gefinancierd door FloJa, uitgedeeld. De meisjes verdwenen giechelend in de kast en de jongens trokken met enige hulp van de meester of juf, hun blauwe of groene blouse aan. Iedere primary heeft zijn eigen kleur en model qua uniform en dat komt nogal nauw….dus 4 kinderen kregen een blauw uniform (voor de primary in het dorp Gumi) en de 25 anderen een groen met wit uniform (voor de primary in het dorp Ngara).

uniformen groep.JPG

Voor de ramen verdrongen zich nieuwsgierige gezichtjes van de andere kinderen, om te zien wat er binnen toch allemaal gebeurde. Met brede grijns kwamen ze na het omkleden weer naar buiten en namen plaats op de bankjes. De ceremonie kon beginnen.

De foto’s spreken voor zich lijkt me. Het aan de ouders presenteren van wat geleerd is, het uitreiken van de rapporten en de schoolfoto’s. Dan de eigen gemaakte mutsen op en een schrift en potlood in ontvangst nemen (alles betaald door FloJa). Met een heel officieel gezicht handjes schudden met het management van de school. Wat glommen die oogjes en wat waren ze trots! En de muts ging de rest van de dag niet meer af.

Wat kun je plezier hebben met zo weinig middelen en wat grappig om te zien dat sommige dingen gewoon universeel zijn.

plassen.JPG

Een ander blij momentje had ik toen mijn (voormalige) buurvrouw Tini op de Whatsapp doorkwam.
Zij heeft deze week haar verjaardag gevierd (65 lentes en nog zeer jong van geest 🙂 ) en had bedacht dat haar verjaardag opbrengst naar FloJa gaat. Tini had een geweldig feest en schenkt ons een geweldig bedrag.
We willen deze donatie onder andere gebruiken voor het verven van de schoolborden, de bankjes, tafels, wipkippen op het speelterrein en de muren in de klaslokalen. Het schilderwerk is na intensief gebruik echt weer aan een opfrisbeurt toe. Dat wordt ons ‘to do lijstje’ aan onderhoudswerk voor de komende 5 weken.
Langs deze ‘blog-weg’ wil ik al haar feestgangers ontzettend bedanken voor hun betrokkenheid en bijdrage. Vooral het gebaar vind ik zo ontzettend lief!!
Want wat voelen ons rijk met alle support uit Nederland. En dan bedoel ik natuurlijk figuurlijk rijk.
Het kan me soms diep roeren, wanneer we de verhalen horen van al die mensen die een schilderijtje voor FloJa kopen van hun spaarzame centen; Of van het kind wat na het opsparen van statiegeld zijn spaarpot omkeert; Of de FloJa-box die in een ijssalon bij ieder ijsje voller wordt.

FloJa Blik.JPG

Of het gezin wat na hun maaltijden een kwartje in de box doet en een verhaal verteld over Afrika en de omstandigheden daar; En die mensen die bij speciale jubilea of een opening een bedrag doneren; Al die vrijwilligers die hun energie en creativiteit inzetten om dingen mogelijk te maken en de moeite nemen om belangeloos hun kwaliteiten in te zetten, glazen hartjes maken, massages geven, taarten bakken, folders sponsoren, boeken verkopen, voetbalschoenen schenken of hun netwerk inzetten en gratis advies geven. Maar ook zeker al die lieve mensen bij wie we ons verhaal kwijt kunnen en die de dipjes die we hebben (ook wij zijn mensen 🙂 ) geduldig aanhoren en mentale steun geven.

De lijst van voorbeelden is eindeloos. De vorm van support is van jong tot oud, groot tot klein steeds anders en iedereen draagt FloJa op zijn geheel eigen wijze een warm hart toe. En die intentie is wat me raakt…..
Dus laat ik op deze plek gewoon IEDEREEN bedanken. En weet …..die blije bekkies op de foto’s …. Dat is alleen mogelijk dankzij jullie!!

Heel veel liefs uit Malawi en geniet nog even van de resterende zomer.

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

6 reacties op “Een ‘tussendoortje’”

 1. Wat zullen jullie genoten hebben van deze laatste schooldag. Bijzonder zeg! Maar jullie mogen ook trots zijn op jezelf. Super. Geniet van de vakantie en succes met schilderen! Liefs vanuit Brabant

 2. Hoi André en Paulien, wat een mooie afsluiting van het schooljaar. Al die blije gezichten. De school gesloten, kinderen in het dorp, jullie vakantie? Maar nee hoor, als ik het zo lees hebben jullie genoeg te doen met al het onderhoud. Suc6 daarmee.

 3. Lieve Pien en André,
  Vertederend de foto’s! Trots nog steeds op jullie toewijding jullie zijn echte doorzetters!
  Wat een lieve (ex)buurvrouw hebben jullie zeg! en wat fijn dat jullie het geld al goed kunnen besteden!
  Dikke knuffel vol bewondering van ons!
  Liefs uit Nijverdal!

Reacties zijn uitgeschakeld.

FloJa Malawi