LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Vanaf het moment dat het huis voor Floor en Jan klaar is, zijn ze van start gegaan met het land-en tuinbouwproject.

Algemeen

De oppervlakten van de groentetuinen zijn ongeveer 300 vierkante meter per stuk.
Ook hebben zij een paar ‘akkers’ in bruikleen gekregen. Oppervlakten hiervan ongeveer een hectare per stuk.
Op deze akkers telen zij maïs, sojabonen en pinda’s.

Bij deze tuinen en ‘akkers’ moeten wij ons niet onze tuinen en akkers hier voorstellen. Het zijn daar veelal rotsgronden met de aarde bezaaid met rotsblokken en grote keien. De kleinere worden zoveel mogelijk verwijderd, de grotere blijven liggen tot diep in de grond. Op deze ‘schone’ aarde wordt gezaaid en geplant. Op de ‘akkers’ staan ook nog overal wilde stuiken, cactussen en bomen of boompjes. Rondom dat alles worden de pinda’s en maïs handmatig ingezaaid.
Als de tuinen en ‘akkers’ zijn ingezaaid is het wachten en hopen op regen.
Deze laat heel vaak en lang op zich wachten en daarom is voor het tuinenproject een uitgebreid irrigatiesysteem aangelegd met water uit het nabij gelegen meer.
De akkers moeten wachten op de regen!

Op het terrein van FloJa Malawi zijn in de loop der jaren drie tuinen aangelegd.
Over de aanleg van de eerste, begin 2009, tot en met de derde en de groei en bloei in deze tuinen vertelde Floor gaandeweg in de nieuws-items op deze site.
Aan de hand van uittreksels hiervan en foto’s op de site leidt Floor ons rond door de tuinen en over de akkers en geeft ons zo een goed beeld van het gehele tuin- en landbouwgebeuren.

Een korte samenvatting uit de nieuws-items gelabeld met “Landbouw” over het land- en tuinbouwproject (in omgekeerd chronologische volgorde):

Mei/Juni 2013 De verdere ontwikkeling van het land- en tuinbouwproject wordt genomineerd voor een donatie vanuit de campagne FietsenScoort en is met bijna 3000 stemmen een van de winnaars.

Mei 2013 Pinda’s worden m.b.v. een aantal ouders geoogst

Februari 2013 Pindatuin gewied door ouders op vrijwillige basis

December 2012 Pinda’s zijn m.b.v. een aantal ouders gezaaid

September 2012 Uitbreiding van één van de tuinen
Nieuwe overkapping met schaduwdoek
Gemeenschap brengt mest van koeien voor verbetering van de tuinen
Kippenhok en varkenskooi zijn opgeknapt

Juli 2012 300 kilo zonnebloempitten gedroogd en er is kookolie van gemaakt

April 2012 Pinda’s en zonnebloemen worden geoogst

Maart 2012 Natuurbehoud door het zelf zaaien en planten van bomen

Januari 2012 Geschikte grond voor pindatuin is gevonden en de pinda’s zijn gezaaid

Augustus 2011. Verse groente en naar de markt.
De weersomstandigheden zijn nog steeds gunstig in Ngara; het is zo’n 25 graden met regelmatig bewolking en dit alles is gunstig voor de tuinen. Alles staat vol met gewassen zoals aubergines, tomaten, bladgroenten, paprika’s, wortels, bonen en sla.

(Het vergt veel werkzaamheden om alles te behouden (veel ongedierte en vooral vogels die de groenten opeten) maar het resultaat mag er wezen! De kinderen én wij genieten volop van deze verse groenten!

Het aanbod is op het moment zelfs zo groot dat we een ‘marktvrouw’ (vrouw van Benson) gevonden hebben, die voor ons op de markt gaat staan om de groenten te verkopen (inkomsten voor het project). Omdat ook de legkippen ‘goed hun best doen’, neemt ze ook eieren mee voor de verkoop en zo slaan we twee vliegen in één klap! Zelf een goede voorraad en ‘overschotten’ worden verkocht zodat niets verloren gaat.)

De ‘veeteelt’ op Floja Malawi gaat voorspoedig. Naast de twee zwijntjes ook kippen. De verkoop van eieren gaat zo goed dat uitbreiding van het aantal kippen kan worden aangedurfd. In de laatste week van augustus komen er 50 nieuwe kippen van 6 weken oud bij. Dit  brengt het totaal van de legkippenpopulatie op 125.
Met het oog hierop heeft de kippenkooi ook een buitenren erbij gekregen. Scharrelkippen met stempel ‘flojamalawi’……..

Mei/juni 2011. Nieuwe groenten gezaaid of uitgeplant. Weer volop verse groenten in alle tuinen. Tomaten, mosterdblad, okra’s, aubergines en een aantal kruiden, zoals koriander, basilicum en peterselie. Nieuwe ‘zaaibedjes’ met tomaten, wortelen, meloen, sla en komkommer aangelegd.

Mei 2011. De pinda’s zijn geoogst. Dit werd gedaan door eigen medewerkers en 70 mensen uit de omgeving. Op ossenkarren zijn de pinda’s vervoerd naar ons Project over een afstand van 3 km. Daar werden ze van de plantjes gehaald, gedroogd en opgeborgen in zakken in onze voorraadschuur.

Februari 2011. Regenseizoen zet nog niet goed door in het noorden van Malawi. Gevolg hiervan is dat de maïs erbij staat als uien (slap en verschrompeld). Ook de pinda-plantjes hangen slap en mensen beginnen nu te vrezen voor een slechte oogst.

Oktober 2010. Hete seizoen begonnen, goede voorbereidingen, nog steeds eigen groenten genoeg.  Nieuwe legkippen aangeschaft. Zo hebben we voldoende eieren en variatie in menu van kinderen. In geval van schaarste van groenten en vis.

Augustus 2010. “Gemiddelde temperatuur 25 graden en bewolkt maar geen regen.
Schaduwdoek over de groentetuinIn de tuinen schaduwdoek gespannen om zon te weren en nieuwe aanplantingen gedaan.
Andere tuinen doen het ook goed. Zodoende is er in beperkte mate ook verkoop mogelijk van onze groenten.  – Extra inkomsten voor het project! – De bekendheid van onze groenteverkoop blijven we promoten en deze wordt steeds groter.
Groenteproducten zijn:  tomaten, mosterd, raapstelen, sla, aubergines, okra’s en boontjes.”

Juli 2010. “Maïsopbrengst. Oogsttijd voorbij. Geoogst, van de kolf gehaald, gedroogd in de zon en in zakken in voorraadschuur opgeslagen. Eigen opbrengst 2000 kg. Dit is voor 6 maanden eten voor de kinderen en personeel.
Ook nog extra maïs ingekocht van de lokale bevolking. 8000 kg.”

April 2010 “Op dit moment zijn er twee tuinen voor tomaten en aubergines etc.
Er komt een derde tuin bij om te kunnen rouleren met aanplanten. De wat lagere temperaturen (26) zijn hiervoor gunstig en de groenten zullen het hierdoor wat beter gaan doen.”

“Onze fruitbomen doen het zo goed dat wij er al papaja’s en bananen van eten.”

“Pinda’s, de eerste oogst ! Met 12 werknemers in ‘t veld geweest. Alles geplukt en nu drogen en dan pellen. De eerste pinda’sDe pinda’s zijn voor de kinderen, voor het maken van voedzame pap als ontbijt.”

“Het voorbereiden van de groentetuinen is, zoals al gezegd, de aarde eerst zoveel mogelijk ontdoen van stenen en dan bemesten. Dit doen we met koeienmest gehaald bij een boer op 15 km afstand.
Hierna volgt het inzaaien of planten en afdekken met rijstekaf om bij ontkiemen of groeien uitdrogen van de gewassen tegen te gaan. Door deze goede bewerking steeds meer groenteproducten en betere vruchtbare grond.”

Februari 2010 “…  gelukkig weer regen. Weer bang voor mislukte oogsten en dan hongersnood. … Maïs op onze akkers groeit goed, pinda’s doen het matig en sojabonen zijn mislukt. Het is te heet.
We moeten veel wieden en tomaten opbinden, die het goed doen, zoals ook aubergines, komkommers, courgettes, mosterd en raapstelen.”

“… regen. Drie nachten achtereen regende het. Alles weer groen. Er heerste hier grote onrust over het uitblijven van de regen. Als die uitblijft, dan een voedselprobleem. Maïs en pinda’s waren al slap maar het gaat nu weer beter.”

“Aanpassingen voor groentetuinen.
Bamboematten en palen zijn gekocht om boven de tuin een afdak te maken om hiermee de zon uit de tuin te weren. Ook een ander stuk grond bewerkt tot nieuwe tuin vlakbij huis. Dit bewerken bestond eerst uit veel grote stenen en struiken verwijderen en zo de grond geschikt maken om te zaaien en planten.
Ook een sprinkler installatie gemaakt en die heeft succes. Opgekomen groenten zijn courgettes, radijs, meloen, tomaat, paprika, wortelen, bonen, kool en uien.”

“De verse groenten die wij oogsten zijn een voedzame toevoeging aan de dagelijkse maaltijden van maïs, sojabonen en rijst voor de kinderen en personeel.”Augustus 2010. “Gemiddelde temperatuur 25 graden en bewolkt maar geen regen.
Schaduwdoek over de groentetuinIn de tuinen schaduwdoek gespannen om zon te weren en nieuwe aanplantingen gedaan.
Andere tuinen doen het ook goed. Zodoende is er in beperkte mate ook verkoop mogelijk van onze groenten.  – Extra inkomsten voor het project! – De bekendheid van onze groenteverkoop blijven we promoten en deze wordt steeds groter.
Groenteproducten zijn:  tomaten, mosterd, raapstelen, sla, aubergines, okra’s en boontjes.”

Mededelingen

Sponsors

JoHo

Categorieën