LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Vanaf het begin van het project ‘FloJa Malawi’, direct al na de opening van de eerste  dagopvang, hadden wij ook oog voor gezondheidszorg aan de kinderen in de dagopvang.

Onze activiteiten op het gebied van gezondheidszorg voor de kinderen van de dagopvang en op momenten van verlenen van ‘Eerste Hulp’.

Nieuws hierover kunt u aantreffen als u de tag (het label)  ‘Gezondheidszorg’ rechtsonder op de pagina aanklikt. Om het makkelijker te maken kunt u ook hier klikken:  Gezondheidszorg.

Hieronder een kleine samenvatting vanaf begin 2009, in omgekeerd chronologische volgorde:

Februari 2013 Door deskundigen in Malawi zijn actviteiten van FloJa Malawi benoemd als  Nutrition Support en EID: Early Infant Diagnoses
Nog een aantal HIV-testen zijn uitgevoerd bij een aantal kinderen, ouders en nieuwe werknemers

December 2012 3-maandelijks worden de kinderen ontwormd en krijgen ze vitaminen
Samenwerking met kliniek in Nyungwe verloopt goed

Oktober 2012
HIV-testen aan het begin van het schooljaar (september)

Juli 2011 De HIV/AIDS test is bij al onze kinderen afgerond. Alle zeventig kinderen zijn getest. Ook hebben zich in totaal 12 ouders/verzorgers laten testen. Dit mag gezien worden als een heel goede ontwikkeling, een doorbraak, in het nog steeds heersende taboe op HIV/AIDS.
Van de zeventig kinderen zijn gelukkig ‘maar’ twee kinderen positief bevonden. Een meisje en een jongetje. Dat het meisje HIV positief was, was al bekend bij ‘FloJa Malawi’. Een half jaar geleden was, zij heel vaak absent op de dagopvang en bij navraag bleek zij dan ziek thuis te zijn. Na overleg met haar oma, zijn wij met haar naar de kliniek gegaan. In de kliniek heeft zij o.a. een HIV/AIDS test ondergaan en daaruit bleek dat zij positief was. Na deze uitkomst is meteen het vervolgtraject voor haar in gang gezet en is ze gestart met aidsremmers. Haar oma is intensief betrokken bij het traject en krijgt hierbij thuisbegeleiding. Zij heeft alle nodige uitleg gekregen en ziet erop toe dat het meisje elke dag haar medicijnen inneemt. Het meisje is zienderogen opgeknapt en is weer elke dag present op de dagopvang.Zij wordt uiteraard nog steeds goed in de gaten, zowel door de mensen in de kliniek als door ons in ‘FloJa Malawi’.
Voor het jongetje is nu hetzelfde traject uitgezet.
Het testen van alle kinderen is een arbeidsintensieve ‘onderneming’ geweest maar uiteindelijk zijn we blij dat we het gedaan hebben. Het brengt zekerheid voor de kinderen en zo kunnen wij hulp bieden waar nodig is en ook nog in een vroeg stadium!

Mei 2011 Ontwormen van de kinderen. Na overleg wordt het bij ons gedaan. Eens per drie maanden, goede controle op gezondheid van alle kinderen.

Maart 2011 Een vergadering met drie van onze buren over het bouwen van een toilet. Zij zien de noodzaak van een toilet niet in. Overleg met VDC (village development commitee) i.s.m. de gezondheidsmedewerker uit Ngara. De problemen rond het toilet is bekend en een ultimatum wordt gesteld.
De regentijd is al weken aan de gang. Door regenval komen modderstromen richting het meer naar beneden, er is een cholera uitbraak, 50 kilometer ten zuiden van ons en die verspreiding gaat heel snel.

Alle ouders/verzorgers van de kinderen bijeen om toestemming te vragen om te starten met HIV/AIDS testen bij ‘onze kinderen’. Chief aanwezig, de nodige instanties op de hoogte gebracht, waaronder Mozes, een vrijwilliger, die VCT Testing (Voluntary Counselling and Testing) in de kliniek in Nyungwe uitvoert. Voorlichting ouders/verzorgers, uitslag, vervolg traject. Naast kinderen hebben ook sommige ouders zich laten testen. Strikte geheimhouden over uitslagen,nauwkeurige registratie.

Februari 2011 HIV test. Naast een vast werknemerscontract is gezondheidsverklaring vereist. Iedereen HIV test afgenomen door werknemers uit de kliniek met vooraf  een uitgebreide voorlichting. Bij positieve uitslag wordt meteen vervolg traject in werking gezet. Met aandacht voor thuissituatie, voeding en het verkrijgen van aidsremmers.

December 2010 Hondsdolheid. Onze hond vertoonde symptomen van hondsdolheid. Zelf in aanraking geweest met de hond (open wondjes). Op zoek naar vaccinaties. Niet te vinden in Karonga, Chitipa, Rumphi, Mzuzu. Nergens vaccinaties tegen rabiës. Naar Lilongwe gereden (ong. 600 km.) waar vaccinaties te vinden waren. Gelukkig beschikken we over een auto, zodat we naar Lilongwe kunnen rijden.

Oktober 2010 Harde realiteit. Gevraagd om te assisteren bij ongeval met ossenkar en vrachtwagen. Drie personen overleden, 2 vervoerd naar dichtstbijzijnde kliniek. Het mocht niet baten.
Als we hulp gaan bieden altijd goed voorbereid. Handschoenen, pleisters, verband, zaklampen, nergens verlichting.

Hulp aan buurjongetje van 1,5 jaar. Overleden aan malaria na enkele dagen ziekbed. Ouders zelf wat medicijnen uitgeprobeerd maar dit bleek niet te helpen. Daarna naar de kliniek maar weinig aandacht voor het kind door grote drukte. Slechts twee medische assistenten voor een groot gebied met ongeveer 37.000 bewoners.
Kind is flauwgevallen, nog naar Karonga gebracht maar helaas overleden. Oorzaak: gebrek aan medische zorg en te lang wachten van ouders om naar de kliniek te gaan.

Augustus 2010 Hulp geboden bij overlijden van ‘Village Headman’ (burgemeester). Voor transport gezorgd van en naar Karonga.

Bevalling op ossenkar in de bush. Hulp geboden aan vrouw die aan het bevallen was. Van de ossenkar op onze auto gelegd en naar kliniek gebracht.

Juni 2010 Kinderen leren tijdens de les over o.a. hygiëne.
Op advies van verpleegkundige uit de kliniek, kinderen eens per maand wegen. Goede voeding op de dagopvang, bijhouden gewichten op een overzichtslijst.  Ook vaccinaties staan op het overzicht.

Maart 2010 Slechtziend meisje, Tusewire. Kind van 3 jaar bij moeder ‘gevonden’. Zij woont ver in de ‘bush’. Is slechtziend en kan niet praten. Opgenomen in de dagopvang, omdat zij naast deze handicaps ook ondervoed is.

Januari 2010 Massiye was een aantal dag niet op de dagopvang verschenen. Op huisbezoek gegaan. Zij had een groot abces ontwikkeld op haar hoofd. Moeder met haar naar de kliniek gegaan, waar het abces werd opengemaakt. Helaas is de wond gaan ontsteken. Advies medisch assistent: wond 1x per dag schoon laten maken en 2x per dag terug komen voor een injectie tegen de pijn. Ook zou ze anti-biotica moeten krijgen maar dit was niet  voorradig ! Omdat het voor haar moeder niet haalbaar was, is Floor 3 dagen met Massiye op en neer geweest naar Nyungwe. Tweede dag was anti-biotica geleverd en toegediend en Massiye weer naar de dagopvang laten komen voor goede maaltijden.

Maart 2009 Mesi, meisje uit de buurt, valt op tussen de andere kinderen. Ziet er slecht uit, vol met wondjes op gezicht en armen, mager en huilde veel. Floor is met haar naar de kliniek gegaan, want moeder had geen geld voor transport en medisch boekje voor Mesi. In kliniek is een aids test gedaan, gelukkig negatief. Wel was ze ernstig ondervoed, had malaria en longontsteking. Deze keer wel medicijnen voorradig. Mesi heeft van ons bijvoeding gekregen , pap, en zo is ze weer opgeknapt.

Januari 2009 Buurjongetje ziek, malaria. Naar de kliniek in Nyungwe gebracht, waarna hij opknapte.Toen aangeboden nogmaals naar de kliniek te gaan, maar ouders hadden geen geld voor een 2e consult. Je praat hier over 200 kwacha = 1 euro (!) voor transport. Totale bezoek heeft 4 uur geduurd en wat bleek ? Het jongetje had geen malaria maar dyssenterie. Geen medicijnen meegekregen, want die waren niet in voorraad.Mededelingen

Sponsors

JoHo

Categorieën