LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.
If this does not seem to work use a browser, like Google Chrome or Mozilla Firefox

IMG_0189.JPGEn de ‘FloJa familie’ is weer uitgebreid!
Eén van de varkens is in oktober 2015 ‘bezwangerd’ en nu 3 maanden, 3 weken en 3 dagen later heeft ze onlangs 8 biggetjes gegeven (eigenlijk 10 maar helaas hebben 2 het daglicht niet mogen aanschouwen)! Ons andere varken is onlangs verkocht, precies op tijd om ruimte te geven aan dit jonge spul! Zo leuk……….

De groentetuin laat op het moment even te wensen over. Het groeit niet al te best en hebben besloten om wat extra maïs te planten. Zo worden de tuinen toch optimaal benut. De maïs is door de kinderen gezaaid, wordt door hen bijgehouden wat betekent dat ze zelf onkruid moeten wieden. Het groeien van een gewas is een nieuw onderdeel van de lesprogramma’s geworden waarvoor een gedeelte van de tuin is ‘gereserveerd’ voor de kinderen. De maïs is onlangs geoogst en alle kinderen hebben een kolf mee naar huis genomen.

Het lijkt wat tegenstrijdig met het vorige nieuwsbericht, waar geschreven werd over honger in Malawi. Niets is minder waar en de maaltijden die we verschaffen aan ‘onze middagkinderen’ worden van harte ontvangen. Zonder nsima (maïspap: ‘the staple food of Malawi’) is er niet gegeten, dat is de gedachte van mensen alhier. Zodoende dat honger ontstaat als maïsoogsten mislukken.

Toch is op dit moment een overvloed aan vis. De beste tijd voor de vissers uit het dorp, zoveel boten en overvolle droogtafels om de vis te drogen in de zon. Dé activiteit in Ngara en omstreken. Maar om vis te kopen is cash nodig en daar is een tekort aan bij de meeste dorpsbewoners in deze tijd van het jaar.
Het merendeel van de gevangen vis wordt opgekocht door handelaren uit Lilongwe en Blantyre. Ngara wordt niet voor niets HET vissersdorp van Malawi genoemd en dat blijkt wel aan de grote vraag naar vis vanuit het gehele land!

Door de extreme regenval van de afgelopen periode zijn gebieden onder water gelopen wat mensen tot rijst zaaien aanzet. Dit wordt altijd al gedaan maar nu in grotere mate. Zo’n 30 km ten zuiden van Ngara zijn mensen volop in de velden bezig om te ploegen en te zaaien, een hels karwei overigens! Het is een prachtgezicht en soms wanen we ons meer in Azië dan in Afrika!

De kinderen van de dagopvang zijn onlangs weer op excursie geweest. Een jaarlijks terugkerend evenement wat aansluit bij de lesthema’s in de klassen. In groepjes van ongeveer 30 kinderen zijn ze in een busje naar Nyungwe geweest om aldaar de markt, ziekenhuis, politie en postkantoor te bezoeken om een beeld te vormen van de verschillende beroepen die er zoal zijn. Het is altijd een bijzonder uitje voor de kinderen, we mogen met z’n allen in een busje!!

En als afsluiting…
De speeltuin is voorzien van een nieuw speeltoestel; de één rijdt auto, de ander paard! Het wordt steeds mooier en mooier, overigens niet gek dat kinderen al om 6.00 uur ’s ochtends in de speeltuin aan het spelen zijn!!

Tot zover de nieuwsberichten, groet Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories