LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.
If this does not seem to work use a browser, like Google Chrome or Mozilla Firefox

Het jaar 2016 is van start en helaas voor Malawi niet al te best.

Door de extreme weersomstandigheden in 2015 (teveel regen gevolgd door droogte) is een groot gedeelte van de maïsoogst mislukt. Nu een aantal maanden later zien we de gevolgen…….

We horen om ons heen dat kinderen nog maar één maaltijd per dag nuttigen, een groot aantal kinderen gaan hierdoor niet meer naar school, hebben slechte concentratie en zijn futloos. Wij merken dat met name in ons middagprogramma waar kinderen terug komen van de lagere school voor extra lessen.

Normaal gesproken zijn de meeste kinderen aanwezig, ze gaan in de ochtend naar de lagere school in Ngara, dan naar huis voor lunch en komen ze door naar FloJa voor bijlessen. Door de lage opkomst zijn  ‘bellen gaan rinkelen’ en vroegen we ons wat er aan de hand zou zijn. Het antwoord was niet fraai; honger.

Dan volgt de vraag; wat nu? Er is honger onder de mensen, wij hebben nog een voorraad maïs, kunnen we een aantal kinderen helpen door hen te voorzien van een extra maaltijd?! Realistisch als we zijn, hebben we eerst gekeken naar onze eigen voorraad en of we voldoende hebben tot aan de volgende oogst als we maaltijden gaan geven.

Onze jaarlijkse inkoop is afgestemd op 86 kinderen en 15 werknemers en die moeten te eten hebben tot aan ongeveer mei dit jaar. Conclusie; het wordt krap, het gaat om 40 kinderen die een extra maaltijd moeten/kunnen krijgen maar dan is onze eigen voorraad niet voldoende. En aangezien geen maïs te verkrijgen is in het land zal een andere optie moeten komen. Dan de maaltijden verdelen en zowel rijst als maïs aanbieden. Onze rijstvoorraad is nog voldoende en overige maaltijden aanvullen met maïs dan is het haalbaar. Uiteraard zal bij rijst/maïs groenten, eieren, bonen o.i.d. worden aangeboden.

We zijn ondertussen gestart, geen tijd te verliezen. Op het moment komen 40 kinderen naar FloJa en krijgen eerst een maaltijd aangeboden voordat zij met de lessen gaan beginnen. Vooralsnog voor een periode tot aan de ‘paasvakantie’ (9 weken) en daarna bekijken we de situatie opnieuw. Hopelijk is dan de tijd voor nieuwe oogst aangebroken en kunnen mensen zichzelf weer voorzien.

Wat is het complex en lastig! Wij, als ‘Westerlingen’,  zijn niet gewend aan berichten als geen eten meer hebben, ook al hebben we het al menig maal meegemaakt in Malawi. Vooral de oorzaken blijven complexe materie; weersomstandigheden?, mensen hebben niet genoeg gezaaid?, mensen hebben teveel verkocht en komen nu te kort? geen lange termijn visie?, falen van de regering die de mensen in geval van nood niet kunnen voorzien van maïs?, wanbeleid van regering? Waarschijnlijk is het een combinatie van!
Wat de oorzaak ook is, het feit dat er honger is, is triest genoeg.

IMG_9792.JPGDan nogmaals over extremen gesproken;
in het noorden van Malawi is nog nooit zoveel regen gevallen als dit jaar (ik praat over de laatste 7 jaar). Het is prachtig groen, alles staat er fris bij, ook de pas gezaaide maïs dus hopen op betere oogsten voor dit jaar!!

By the way……..
al dit mooie groen in het regenseizoen brengt de nodige beesten met zich mee, maar ook prachtige natuur! De groene boomslang is in grote getallen aanwezig (rondom huis, op de veranda), krokodil is terug van weggeweest (al is die vrij snel weer terug, in november 2015 nog gesignaleerd), hagedis in de buurt,  mooie bloemen en luchten vol onweer en bliksem!

Natuurlijk draait de dagopvang gewoon door ondanks bovenstaande berichten. Het schooljaar is weer begonnen na een korte kerstvakantie. Alle kinderen zijn weer aanwezig en genieten volop. Qua sport en spel is het materiaal uitgebreid met (zelfgemaakte) steppen! Volgens mij behoeft het geen uitleg wat een groots plezier daaraan wordt beleefd!!

De zelfgezaaide boompjes zijn meegeven aan alle kinderen. Het regenseizoen is in volle gang dus grote kans van overleven (mits deze geplant worden, natuurlijk)!

We ondergaan nogal wat wisselingen bij de vrijwilligers die meehelpen op het project. Iemand gaat weg i.v.m. verhuizing, iemand gaat weg omdat hij/zij teruggaat naar school. Diverse oorzaken.

We hebben momenteel niet alleen een wachtlijst voor kinderen die een plaats willen in de dagopvang maar ook een wachtlijst met vrijwilligers die willen komen werken! Een goede ontwikkeling, dus we zijn begonnen met sollicitatiegesprekken te houden en de beste uit te kiezen. Dit is nog in gang en wordt vervolgd met nadere info over de kandidaten.

Groet en tot de volgende keer, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories