LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.
If this does not seem to work use a browser, like Google Chrome or Mozilla Firefox

Begin september is het nieuwe schooljaar van start gegaan en een groot aantal nieuwe kinderen hebben hun plekje gekregen bij FloJa. Dit is uiteraard weer wennen voor hun maar nu een aantal weken verder gaat het de goede kant op. Je ziet de kinderen veranderen, ze zijn gewend en genieten van alle activiteiten die gedaan worden. Het totaal aantal kinderen is dit jaar uitgekomen op 86  omdat een aantal kinderen (die de dagopvang verlaten hebben) geweigerd zijn op de lagere school!
Klasje buitenTot nog toe zonder duidelijke reden maar dat zijn we nog aan het uitzoeken. Deze kinderen werden teruggebracht naar FloJa door hun ouders/verzorgers met de vraag of ze nog een jaar mochten komen. Wij hadden echter al onze intake gedaan en hadden al 80 kinderen voor de dagopvang. Maar wie kan zo iets weigeren? Dus hebben we ze toegelaten en is het aantal wat hoger dan de jaren voorheen.

Tegelijk met dit nieuwe schooljaar zijn de nieuwe klasjes van start gegaan, d.w.z. de kinderen zijn onderverdeeld in groepjes van ruim twintig kinderen met voor ieder klasje een leerkracht en een vrijwilliger.
Klasje buitenTwee van de groepen krijgen les in de lokalen en twee van de groepen krijgen buiten les.  De klassen rouleren, zodat zowel de leerkrachten als de kinderen om de dag buiten les krijgen en dan weer in het lokaal. Het gaat erg goed, kinderen krijgen meer aandacht en voor de leerkrachten is het beter te overzien. En een kleine bijkomstigheid……..wie wil met 40 graden niet lekker buiten les krijgen??

En natuurlijk is de aangepaste/opgeknapte/uitgebreide speeltuin een groot succes! Het ziet er gezellig uit; zes schommels op een rij, een draaimolentje waar de kinderen op rondrennen alsof hun leven ervan af hangt en alles netjes opgeschilderd.

Net na de start van het schooljaar kwam het nieuws vanuit de kliniek te Nyungwe, dat de HIV testen weer beschikbaar waren. Zoals al eerder geschreven waren deze niet op voorraad voor meer dan een jaar in het hele land waardoor we vorig jaar de kinderen niet hebben kunnen testen.
CIMG2033.jpgNu de testen weer beschikbaar waren, zijn alle kinderen op HIV getest (onderdeel van het gezondheidsprogramma bij FloJa) en een aantal van de werknemers. In totaal zijn 90 testen uitgevoerd in een tijdsbestek van drie dagen tijd en één kindje is (helaas) positief getest. Zij zal in het HIV programma in de kliniek worden opgenomen en indien nodig met medicatie (ARV’S) gaan beginnen.

Voor twee werknemers, Samuel (leerkracht) en Henry (bewaker), is goed nieuws gekomen. Zij hebben onlangs een huis gekregen wat is aangeschaft door FloJa Foundation. Een aantal maanden geleden is een dorpsbewoner gekomen met de vraag of we een huis wilde kopen wat op zo’n 400 meter loopafstand ligt van het project.
Nieuwe huis Samuel en HenryNa grondig onderzoek en overleg met o.a. de chief en de eigenaar is de koop gesloten. Het is een huis met meerdere kamers en  door wat aanpassingen te doen, kunnen zowel Samuel als Henry het huis betrekken. Er zijn deuren gehangen en een afscheiding geplaatst zodat het bewoonbaar is voor twee gezinnen met ieder een eigen ingang. Zo hebben Samuel en Henry hun huurhuisjes kunnen opzeggen (en houden weer meer over aan salaris aan het einde van de maand) met natuurlijk grote dankbaarheid van hun kant dat we hun deze kans hebben gegeven. Ook het zakelijke gedeelte is meegenomen door een contract op te stellen dat, als ze ontslag nemen of krijgen bij FloJa, ze het huis moeten verlaten.

De nieuwe aanpassingen die zijn gedaan in de tuinen als druppel irrigatie en terrassen hebben de eerste groenten opgeleverd, al moet erbij verteld worden dat het een beetje tegenvalt. Wellicht heeft de hoge temperatuur daar mee te maken (boven de 40 graden en veel wind). De zaaibedjes komen slecht op, veel ongedierte aanwezig etc. maar goed we zijn blij met alles wat geoogst kan worden. Blijven proberen en hopen op betere tijden en temperaturen!

Dan hebben we zelf ook de nodige ‘papierhandel’ (en bureaucratie) achter de rug……….onze verblijfsvergunning verloopt volgende maand dus maanden geleden begonnen met de nieuwe aanvraag. Met grote regelmaat naar immigratie in Mzuzu, naar politie in Karonga en Mzuzu (een politie rapport nodig voor nieuwe aanvraag), naar ziekenhuis (medisch rapport nodig voor nieuwe aanvraag) en uiteindelijk denken dat alles compleet is (je krijgt een checklist vanuit immigratie wat allemaal moet worden bijgevoegd). De dag dat alles wordt ingeleverd bij de immigratie horen we dat politierapport en medisch rapport op ander papier had gemoeten (wat de immigratie officier ‘vergeten’ had mee te geven)! Dus alle uren voor niets in Karonga en Mzuzu gezeten en alles nog een keer opnieuw moeten doen. Dat zijn toch dingen waar je nooit aan went maar wat moet, dat moet. Zo gezegd zo gedaan, weer langs de instanties en uiteindelijk is het hele dossier gestempeld door immigratie in Mzuzu en gaat de aanvraag naar het hoofdkantoor in Blantyre waar deze moet worden goedgekeurd. Hoe lang het gaat duren, dat weet niemand. Wat we wel weten is dat onze vorige aanvraag 2,5 jaar heeft geduurd voordat die geregeld was maar doordat je een bonnetje hebt dat je de aanvraag hebt betaald wordt dat als voldoende gezien. We wachten geduldig af hoe lang het deze keer gaat duren…………

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories