LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

De Paasvakantie is achter de rug en de dagopvang is weer open

IMG_9642.JPGHet is altijd zo stil rondom ons heen tijdens vakanties en zijn ook altijd blij om alle kinderen weer te zien spelen en vooral te horen.

Natuurlijk is de vakantietijd goed besteed met een grote schoonmaak van alle klassen, keuken en overige gebouwen en zijn de nodige klusjes gedaan, zodat alles weer ‘spik en span’ is voor de laatste 3 maanden school van dit schooljaar.

‘Bomen groeien’

_TIG1905.jpgNet voordat de Paasvakantie begon, hebben alle kinderen hun eigen gezaaide boompje mee naar huis genomen, in de hoop dat die bij hun huizen geplant worden. Zo proberen we ‘ons steentje bij te dragen’ om de kinderen te leren hoe belangrijk het is om bomen te planten voor hun eigen toekomst. Het is ondertussen een vast onderdeel geworden van ons lesprogramma om ieder jaar met de kinderen bomen te groeien.

‘Plakkers’

Zoals eerder te lezen was op de website, hebben we bezoek gehad van Sonja en Jeroen uit Waalwijk (voor degene die het niet gelezen hebben, zie hun verslag op: http://www.travelmaniacs.nu/?pagina_id=280).
Ze hebben uiteindelijk vier weken bij FloJa op de camping vertoefd en leuke dingen gedaan met en voor de kinderen! Zo is de speeltuin uitgebreid met een waterrad en een ‘wipgiraffe’.

Trampoline uit Drunen

_TIG1936.jpgMaar dat is niet de enige uitbereiding die is gekomen; we hebben namelijk (enige tijd geleden) van vrienden uit Drunen, Patrick en Suzanne van Bijsterveld, een trampoline gekregen en die is meegegaan van Drunen naar Malawi.

Het heeft even geduurd maar deze is ingegraven en in gebruik………..wat een groot succes!
Er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt, uiteraard met de nodige regels omdat anders 81 kinderen tegelijk aan het springen zijn. Een leuke aanvulling voor het project!

‘Oude’ bekende

IMG_6627.JPGMomenteel is Mariëlle weer terug bij FloJa. Ze is vorig jaar een maand vrijwilligerswerk komen doen en dat is zo goed bevallen, dat ze dit jaar voor 3 maanden terug is.
Ze is actief bezig in de klassen met (koffers vol!) nieuwe lesmaterialen waar de kinderen en leraren volop van genieten.

Landbouw perikelen

In de tuinen waar we onze groenten groeien is een grote aanpassing gekomen.
Dit jaar hebben we voor de eerste keer -inde 5,5 jaar dat we hier wonen- zoveel regen gehad dat er overstromingen ontstonden in de tuinen waardoor de groenten wegspoelden.
IMG_0028.JPGHeel vervelend natuurlijk en door deze ervaring hebben we meteen actie ondernomen met een aantal aanpassingen. Omdat de tuinen op een ietwat naar beneden lopend stuk liggen, hebben we in één tuin terrassen aan laten leggen, opgestapeld met rotsen (die hebben we tenslotte genoeg!).
De terrassen zullen het water tegen houden en als de groenten gegroeid worden tussen de terrassen, zal de wateroverlast nihil zijn. Daarbij hebben we een druppelirrigatiesysteem aangelegd, zodat het water geven zeer geleidelijk gaat en de gewassen beter zullen groeien omdat het nu op een vlakke ondergrond wordt gegroeid.
Dit alles is ondertussen uitgevoerd en aangelegd en nu beginnen we weer opnieuw met zaaien. De andere tuin is voorzien van opgehoogde ‘bedden’ en daartussen zijn grote graspollen gezet die zo het water moeten tegenhouden. Het is veel werk geweest om alle aanpassingen uit te voeren maar we hopen nu wel op een goede oogst.

IMG_0034.JPGGelukkig komt qua temperatuur een betere tijd aan om te groeien (de ‘winter’ gaat van start met gemiddeld 25 graden i.p.v. 35!) en gaan we ervan uit dat we weer goed zullen oogsten. Al met al een ‘harde’ les met het zien wegspoelen van de groenten, maar aan de andere kant weer een les zoals de tuinen nu zijn aangelegd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen.

Wat overigens wel erg zuur is voor de mensen in de omgeving, dat de regen die zo veelvuldig is gevallen te laat is gekomen. De meeste maïs (hoofdvoedsel voor Malawianen) was al in december gezaaid, toen de eerste regen is gevallen, maar daarna is het zo’n lange periode droog geweest dat de gewassen zijn verdroogd.
Toen het eindelijk veel ging regenen (vanaf half maart), was het kwaad al geschied. We weten niet hoe dit zal gaan verlopen maar we verwachten dat een voedseltekort zal komen of het moet zo zijn, dat de regering bij gaat springen na de verkiezingen die op 20 mei gaan plaatsvinden……….wie zal het zeggen!

Inkopen pinda’s

Zoals ik al in een eerder bericht heb vermeld, hebben we dit jaar geen pinda’s zelf gegroeid omdat we geen tuin toegewezen hadden gekregen. Dat betekent dat het inkopen is begonnen omdat de meeste mensen in de omgeving al aan het oogsten zijn. Gelukkig hebben pinda’s minder last van de lange, droge periodes en hebben de meeste mensen nog wel een goede oogst met pinda’s.

De buurvrouw (86 jaar) wist van onze inkoop van pinda’s af en heeft een groot gedeelte van haar oogst aan ons verkocht. Uiteraard is eerst onderhandeld over de prijs, voordat de koop werd gesloten. Aangezien zij een grote supporter is van ons project, waren we het snel eens over de prijs en kregen we nog een aantal emmers gratis.
De koop bestond uit 61 emmers pinda’s. Dat is niet genoeg voor een heel jaar, dus we zullen nog van een ander inkopen om voldoende voorraad te krijgen, zodat de kinderen weer een jaar pap kunnen eten als ontbijt (wat bestaat uit gemalen maïs, gemalen pinda’s en suiker).

´Vee´ nieuws

IMG_6443.JPGNa een tijdje wikken en wegen, hebben we  toch het besluit genomen om ons grote varken te verkopen. Ze heeft ruim 2 jaar rondgescharreld, zowel binnen als buiten haar hok maar was zo groot geworden dat we haar niet meer konden slachten. We zouden dan zoveel vlees krijgen wat we niet kunnen bewaren. Ook eten niet alle alle kinderen en werknemers varkensvlees vanwege religie. Ze verkocht aan een slager in Mzuzu, opgehaald en per ossenkar naar het busstation gebracht, alwaar ze op transport is gegaan.

IMG_0059.JPGVrij snel zijn weer twee biggen aangeschaft, zodat geen overblijfselen van maaltijden worden verspild en deze weer grootgebracht kunnen worden.
We hadden graag twee vrouwtjes gehad maar op het moment niet te vinden in Ngara e.o. dus eerst twee mannetjes en zoeken we verder naar een vrouwtje zodat we op den duur weer zelf biggetjes krijgen.
Ook is er weer een nieuwe groep kippen bijgekomen, zodat de oude nog even ‘van de oude dag mogen genieten’ en daarna opgegeten worden door de kinderen.

Lekker druk met bezoekers-overnachtingen

Als laatste nog te melden dat het erg druk is op de camping en in de B&B! Goed nieuws dus en het lijkt erop dat we steeds meer naamsbekendheid gaan krijgen.
Een grote variatie aan gasten, dan wel per auto, vrachtwagen, fiets of camper die genieten op de camping en vaak ook van de dagopvang om alle kinderen te zien.

Zeer regelmatig zijn de huisjes volgeboekt, waarvan we hopen dat het zo blijft gaan en dat op deze manier in Malawi de inkomsten voor het project binnen blijven komen.

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën