LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.


De opvang is weer geopend na twee weken kerstvakantie. Altijd even een ‘aanloop’ om de klassen weer vol te krijgen maar ‘de 80 van FloJa’ zijn weer present. De moeilijke aanloop heeft te maken met de regentijd, mensen zijn druk in hun tuinen bezig om land te bewerken en maïs te planten en het lijkt dan of ze ‘vergeten’ om hun kinderen naar school te brengen. Het is ondertussen een bekend fenomeen bij ons en wachten altijd geduldig af tot het aantal kinderen weer aanwezig is.

(Ex…)vrijwilligers

Zoals jullie weten zijn bij FloJa in Malawi ook een drietal vrijwilligers actief zijn op het project. De dames helpen iedere ochtend in de klassen met lesgeven, handen wassen, bordjes uitdelen etc. Nu hebben de drie vrijwilligers, helaas voor het project, het besluit genomen om te stoppen.
Dit kwam voor ons als een verrassing omdat ze zich niet hadden afgemeld maar gewoon niet meer kwamen opdagen. We hebben dit een aantal dagen aangekeken en toen kwamen familieleden van de vrijwilligers met schoolgeld voor de kinderen van de vrijwilligers om hen in te schrijven. Dit was vreemd omdat de kinderen van de vrijwilligers geen bijdrage hoeven te betalen.
Toen begonnen echter ‘bellen te rinkelen’ bij ons. Hierop volgend hebben diverse gesprekken plaatsgevonden met de vrijwilligers om te praten over hun besluit. De conclusie was, dat ze na twee jaar inzet, ook een vast contract wilden hebben en officieel een werknemer wilden zijn bij FloJa. Hierover is echter nooit met hen gesproken. Alleen over het feit, dat als een vaste werknemer ontslag zou nemen (of krijgen), zij de eerste zouden zijn die een betaalde baan zouden kunnen krijgen. Aan hun besluit viel echter niet meer te tornen en nu hebben we aangekondigd in de gemeenschap, dat we op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers.
Door het besluit van de vrijwilligers kan het nieuwe lesprogramma niet voortgezet worden. Het onderverdelen van de 80 kinderen in kleine groepjes heeft meerdere leerkrachten nodig en die hebben we op het moment niet. Dat is erg jammer, zeker voor de kindjes met een verstandelijke beperking die zoveel meer aandacht nodig hebben, maar ook gezien de tijd die is gestoken in de vrijwilligers om hun een training te geven van twee weken om te werken met de nieuwe syllabus en nieuwe lesmethode. Op het moment kunnen we niet anders dan afwachten tot anderen zich melden om de taak op zich te gaan nemen.

Kinderen weer kind laten zijn

De kinderen zijn weer volop aan het genieten van alle activiteiten in en rondom de dagopvang. Het blijft een plezier om naar te kijken, hoe ze genieten van alle speeltoestellen in de speeltuin. Er is nog een kleine toevoeging gedaan aan het spelelement voor de kinderen; een bord met gaten om met een bal doorheen te gooien en zo een verschillend aantal punten te halen (om het tellen te stimuleren) en een ‘mens erger je niet’ op groot formaat gemaakt met lokale materialen.

Kleine stapjes klimaatbewustheid

IMG_8637.JPGVoor de kinderen heeft de jaarlijkse ‘boom plant dag’ weer plaatsgevonden. Alle 80 kinderen hebben  hun eigen zakje gevuld met grond en een zaadje geplant. Er valt inmiddels voldoende regen, zodat deze weer kunnen groeien en wanneer groot genoeg, mee naar huis worden gegeven om te planten. Zo hopen we ons ‘steentje bij te dragen’ aan een beter klimaat rondom huizen van de kinderen en ze bewust te maken hoe belangrijk het is om bomen te planten.

Opknapbeurt Bed & Breakfast huisje

Eén van de B&B huisjes is onder handen genomen aan het dak. We hebben het zo lang mogelijk uitgesteld maar voor het regenseizoen van dit jaar moest het dak vervangen worden. Helaas hebben we niet genoeg riet kunnen vinden in de omgeving en hebben we het met een (goede) noodoplossing opgeknapt zodat het weer waterdicht is. De bundels riet die we hebben kunnen vinden, zijn schoongemaakt en zo is de veranda opnieuw met riet gedekt, de rest van het dak is bij gestoken met riet en de cement laag op het dak is vervangen door een nieuwe top. Het kan er voorlopig weer tegen.

Geen eigen pinda’s, voor de toekomst wel een ‘vaste’pinda-tuin

Helaas hebben we een tegenvaller gehad qua pindatuin. Ieder jaar groeien we zelf de pinda’s voor het project om o.a. pap te maken voor de kinderen. Afgelopen jaar hebben een aantal mensen uit het dorp beloofd dat het project FloJa een eigen pindatuin zou krijgen die, zolang als het project bestaat, van ons zou zijn.
Daar waren we heel blij mee want de afgelopen jaren kregen of huurden we telkens een tuin van iemand uit het dorp maar die wilde hij of zij dan na ons gebruik weer terug. Dat was voor ons niet prettig, omdat wij dan het grootste werk gedaan hadden als struiken en stronken verwijderen en dan moesten we de tuin weer teruggeven en het jaar daarop weer opnieuw beginnen in een andere tuin. Het toewijzen van de nieuwe tuin heeft echter lang op zich laten wachten, telkens moest nog overlegd worden met deze en gene en uiteindelijk hebben we twee weken geleden de tuin gezien. Ook in deze tuin moet veel gedaan worden voordat die gebruikt kan worden en omdat de regen al volop aan het vallen is, is de tijd te kort om nog pinda’s te groeien (die hadden nu al in de grond moeten zitten).
Erg jammer maar niets meer aan te doen. We weten nu in ieder geval welke tuin voor langere tijd voor het project te gebruiken is en gaan einde van dit jaar ruim op tijd beginnen om een optimale oogst te krijgen. Voor dit jaar zullen pinda’s ingekocht moeten worden.

De tuinen

bomen snoeienDoor de goede regens die vallen is alles rondom het project enorm aan het groeien, de bomen groeien hard, gras schiet de grond uit wat met zich meebrengt dat veel gesnoeid en gemaaid (met de hand, met kapmes) moet worden. Alle takken van de bomen worden schoongemaakt en worden weer gebruikt als brandhout voor de medewerkers zodat zij op vuur kunnen koken en een gedeelte wordt opgestapeld op de camping zodat ook gasten daar kunnen koken of een kampvuur kunnen maken.

grond ontsmettenDe tuinen rondom het project voor het groeien van groenten hebben een tijd stilgelegen, zoals ik vorige keer heb geschreven. Echter nu is daar weer volop activiteit aan de gang. Omdat we vorig seizoen ontzettend veel last van ongedierte hebben gehad, met name aaltjes, is een tip van een collega-lodge-houder gekomen, om de grond te ontsmetten en daar zaaibedjes te maken. We hebben grond in een grote ton gedaan en daaronder vuur gemaakt om de grond te ontsmetten en van die grond zijn zaaibedjes gemaakt zodat de plantjes sterker zullen zijn en beter weerstand kunnen bieden tegen ongedierte. Zo denken we over een aantal weken weer de eerste groenten te kunnen snijden!

Leuk bezoek

Hannes en Claudia op de fietsAls laatste nog een melding van leuk bezoek dat geweest is en een prachtig initiatief! Hannes en Claudia, twee bevlogen Nederlanders die van Kaapstad naar Amsterdam fietsen voor Edukans. Na ruim een jaar in Malawi een lodge te hebben gerund, hebben zij besloten zich in te zetten voor deze stichting om beter onderwijs te krijgen voor de kinderen in Malawi en op de fiets te stappen.
Na ongeveer 4 maanden onderweg te zijn, kwamen ze bij ons aan en we hebben een gezellige tijd gehad. Al dan niet met de verhalen die ze te vertellen hadden, dan wel aan onderhoud aan de fietsen (het zijn bamboefietsen, heel bijzonder).
Uiteraard hebben we aangegeven dat we het jammer vonden dat ze niet voor FloJa fietsen……..maar hebben hen daarom voorzien van een hesje van FloJa zodat toch een beetje reclame voor ons wordt gereden! En natuurlijk voor hun veiligheid. Kijk eens op hun site om te zien hoe het hun vergaat; http://www.hannesandclaudiaonabike.nl/

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories