LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.

Allereerst wil ik een melding maken voor alle mensen die op ons project gestemd hebben via ‘Fietsen Scoort’. Uiteraard is dit via Facebook ook al gebeurd maar er zijn nog steeds mensen die geen gebruik maken van dit medium dus vandaar nogmaals op de website van FloJa Malawi. Hartelijk bedankt aan alle stemmers die ons tot één van de winnaars hebben gebracht in deze competitie. En natuurlijk ook dank aan Fietsen Scoort voor deze actie!

Kip- en varkenshok

IMG_5377.JPGWat is verder zoal gebeurd de afgelopen weken, beginnend met beesten, tuinen en eten. De kippen en varkenskooi is klaar en in gebruik. Drie verschillende groepen kippen (oude en jonge), ‘moeder’ varken en 8 biggen hebben allemaal hun eigen onderkomen gekregen. Een degelijke kooi van ijzer wat een lange duurzaamheid zal hebben, het is een mooi resultaat geworden.

IMG_5383.JPGAls dank aan de bouwvakkers voor hun goede werkzaamheden, hebben ze beiden een big gekregen. Voor het project is acht biggen teveel om te voeren en groot te brengen dus hebben we besloten twee biggen aan hen mee te geven. En………. die gingen mee in de mini bus naar huis!

Groente uit eigen tuin

De beste tijd voor de tuinen is aangebroken. De temperatuur is wat gezakt naar zo’n 25 graden, de zon is minder fel wat voor ons betekent, veel tijd doorbrengen in de tuinen en zoveel mogelijk proberen te groeien. Maar niet zonder slag of stoot!

"Afrikaantjes' zaaienEen zeer hardnekkige worm ‘had besloten’ om onze tuinen te veroveren, met duizenden tegelijk en spint en luizen kwamen in grote getallen. Met als gevolg, dat de gewassen minder groeiden, zaden niet ontkiemden en wortels werden aangevreten. Na wat onderzoek (ook door mensen in Nederland) bleek het planten van Afrikaantjes (Tagetes) de eerste en beste oplossing voor dit moment.
Ondertussen hebben we honderden Afrikaantjes geplant tussen alle gewassen (beetje lachwekkend, Afrikaantjes planten in Malawi) en dit lijkt te werken.

IMG_5451.JPG

Voor spint en luizen is de oplossing gekomen van een lokale deskundige. Door mengsels te maken van aloë vera met rode, hete pepers en een mengsel te maken van gemalen gember met blad van de ‘Nim’ boom, is het grootste probleem zo goed als opgelost. Daarna zijn nog nieuwe sproeiers geplaatst (gedoneerd door HB Tuintechniek) en nu lijkt het allemaal goed te komen. Er is veel gespit, bemest en gezaaid en er wordt momenteel al weken veelvuldig uit de tuinen gegeten.

De groentetuin

We kunnen onszelf, de gasten in de B&B en op de camping, de 80 kinderen en alle werknemers voorzien van gevarieerde groenten. Het harde werken is wederom beloond.  Wat een genot (en gemak) om ’s ochtends door de tuin te lopen en te kiezen wat die dag gegeten wordt!

Maïs-inkoop

maïs wordt gebrachtVoor het komende jaar zijn we weer voorzien van maïs.

IMG_6951.JPG

De voorspellingen zijn niet zo goed in het land qua maïs oogst voor dit jaar, vandaar dat we de keus hebben gemaakt om wederom de voorraad aan te vullen zodat we voor een jaar lang geen zorg hebben.

Vanuit Karonga is een vrachtwagen gekomen met 100 zakken en met de 50 zakken die we nog hebben liggen van afgelopen jaar, zitten we ‘safe’. Ook de kleintjes onder ons hebben genoten van de maïs berg!

Wie hebben FloJa een bezoek gebracht de afgelopen weken?

Hulp van Mariëlle

Te beginnen met Mariëlle, die voor 4 weken vrijwilligerswerk is komen doen. Mariëlle heeft leuke activiteiten met de kinderen ondernomen, lesprogramma’s opgezet voor o.a. drie kindjes met een ‘special need’: verstandelijk beperkt, slechthorend en Syndroom van Down, lesgegeven in de klassen en natuurlijk spelletjes gedaan.

Bedankt Mariëlle voor je bijdrage aan FloJa! (een verslag van Mariëlle volgt op de website met haar eigen bevindingen)

Lodge en camping gasten

En toen volgden de afgelopen weken meerdere gasten, de B&B huisjes allebei volgeboekt en tegelijk campinggasten! Het leek wel een invasie………….een volle week gasten gehad, dat is pas leuk en goed voor de inkomsten van het project.

Dave en MarlyEven kort vernoemen; een leuk aantal dagen gehad met Marly en Dave, zij uit Amsterdam, hij uit Roosendaal en beiden op de motor vanuit Nederland vertrokken (in 2010). Ook zij hebben genoten van hun verblijf bij FloJa, na een potje voetbal met de kinderen, genieten in de hotpool. Ze zijn enthousiast vertrokken en zullen zeker reclame maken voor ons project en accommodatie.

Wellicht werpen de nieuwe borden langs de weg ‘hun vruchten af’, ze zijn in ieder geval neergezet en vallen goed op!

Jan’s verjaardag

verjaardag JanNatuurlijk hebben de verjaardag van Jan niet zomaar voorbij laten gaan en hebben hem in het zonnetje gezet. De kinderen hadden een mooi knutselwerk gemaakt en er werd uitbundig gezongen onder het genot van koekjes en limonade.

Reilen en zeilen van onze werknemers

Als laatste nog wat ‘investeringen’ door onze werknemers, Benson, Collet en Joyce, waarvoor we huizen hebben gebouwd. Benson heeft een klein stukje land kunnen kopen langs de hoofdweg en gaat daar een winkeltje beginnen, dat door zijn vrouw gerund gaat worden.
Hij is bezig met de voorbereidingen en heeft bakstenen gemaakt (en de oven al gebrand) om te kunnen gaan metselen.

Zonnepaneel ColletCollet heeft een zonnepaneel gekocht zodat hij lampen, tv en radio kan gebruiken in zijn huis. (We hebben overigens voor de drie huizen stroom aangevraagd maar we wachten al anderhalf jaar om aangesloten te worden, dat hoort ook bij Malawi.)

Joyce heeft meubels aangeschaft en een bed voor haar kinderen, dus niet meer op een matras op de grond! We zijn trots op ze, ‘ze bouwen aan hun toekomst’ en doen goede investeringen van hun welverdiende centen bij FloJa!

Tot zover het nieuws uit Malawi, groet Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories