LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.

En toen hadden ze ineens een eigen huis.

Collet en Joyce zijn nu onze achterburen geworden

Twee werknemershuizen gebouwd met keukens en toiletten. Het is mooi geworden en het zal niet vreemd klinken dat ze erg blij zijn om een eigen huis te hebben, ze zijn zo trots als een pauw!
Wat erg grappig was; Collet vroeg of we hem wilde verhuizen van zijn oude (huur)huis naar zijn nieuwe huis. Natuurlijk deden we dat en zijn woorden waren: alles staat al buiten, het is niet veel en hoef alleen maar op de auto worden geladen. Bij aankomst bij zijn oude huis, stond een ontzettende vracht stoelen, banken, kasten, emmers, potten en pannen voor de deur.

IMG_5084.JPGWe hadden geen idee dat hij zoveel spullen had en Collet vertelde ons vol trots, dat hij dat allemaal aan had kunnen schaffen, omdat hij een baan heeft bij FloJa! Hij heeft telkens spullen/huisraad van zijn salaris gekocht en niet, zoals we vaak om ons heen zien, het geld ‘opgebrast’.

Hij heeft werkelijk geïnvesteerd in zijn eigen toekomst. Prima voorbeeld en dit is nou precies wat we voor ogen hebben, dat de werknemers hun levensstandaard verbeteren en dat is in dit geval duidelijk gebeurd.

Malaweetje

Wat in de cultuur is, zeg maar een ‘Malaweetje’ (nieuw woord wat ik ga gebruiken voor typische dingen in Malawi); hoe voller je huis staat, hoe meer aanzien je hebt (eigenlijk rijkdom) maar dan bedoel ik ook echt vol. Het huis van Benson en nu ook het huis van Collet, staat zo vol dat je niet door de kamer kunt lopen om bijv. bij een stoel te komen.
verhuizing ColletAlles staat tegen elkaar aan, rijen stoelen met daartussen tafels en vol met kasten. Dat is aanzien en dat geeft status als je visite krijgt en hoe je gaat zitten, mag je zelf bekijken.

Joyce heeft aanzienlijk minder spullen maar dit heeft te maken dat zij een alleenstaande moeder is, die met haar drie kinderen bij haar ouders woonden (ook haar zus woont daar met 3 kinderen, twee broers en oma) en zij heeft altijd een groot gedeelte van haar salaris moeten delen met de rest van de familie. Aangezien Joyce de enige is met een baan in haar familie, ‘plukt’ de hele familie mee van dat salaris en blijft weinig over voor haarzelf. Maar ze is gelukkig in bezit van de hoognodige spullen om neer te zetten in haar huisje en wellicht schaft ze nog wat dingen aan in de toekomst.

Bouwvakkers blijven leren

IMG_5431.JPGNatuurlijk had deze bouw niet zo snel afgerond geweest als we ‘onze’ bouwvakkers niet hadden gehad. Het zijn hardwerkende jongens waar we letterlijk ‘op kunnen bouwen’ als we bouwwerkzaamheden hebben. Ze hebben alles bij FloJa gebouwd in de afgelopen vier en een half jaar en zij zijn ook trots op wat er staat.

Zeker omdat ze ook leren om andere werkzaamheden te doen als alleen standaard huizen bouwen. Onlangs en eigenlijk tussen de bouw door, hebben ze nog een prachtige picknick tafel op de camping gemetseld en een barbecue bij de B&B neergezet.
Dat zijn werkzaamheden die ze hier leren en waar ze veel plezier aan beleven. En natuurlijk weer een prachtig resultaat!

nogal rustig bij de lodge, B&B/Camping

Helaas is het erg rustig qua gasten op het moment (hopelijk stilte voor de storm) ondanks dat we proberen zoveel mogelijk publiciteit te geven aan onze B&B/camping en project. Onlangs zijn we (gratis! Dank aan Tracks4Africa) geplaatst op http://tracks4africa.co.za/ met FloJa Foundation Lodge.
IMG_6382.JPGDit is een veelgebruikte site door reizigers, die met een auto/jeep door Afrika trekken. Daarnaast adverteren we in een reisgids die verspreid wordt in Malawi, we hangen zoveel mogelijk flyers op bij ‘collega’ lodges en binnenkort gaan we nog twee borden langs de weg plaatsen, op vier km ten noorden en vier km ten zuiden van de daadwerkelijke plek.
De borden zijn gemaakt en geschilderd en nu nog een geschikt moment vinden om ze te gaan plaatsen.

“Boer wat zeg je van mijn kippen”-hok

Het is op het moment een beetje zoeken naar tijd want er is zoveel te doen. Zoals ik in het vorige nieuws schreef, is de speeltuin aan vervanging toe, maar toch heeft de kippenkooi/varkenshok prioriteit gekregen.
Na vier jaar hebben de buitenhokken het begeven en zijn ingestort en dit kan niet wachten. Er komt een ‘soort verschuiving’ bij de kippen en de varkens want natuurlijk moeten de acht biggen een eigen hok krijgen maar we gaan ook het aantal kippen verlagen.

opknappen kippenkooiDe afgelopen jaren hebben we gemiddeld 120 kippen gehad maar gaan terug naar ongeveer 50 kippen. De oorzaak hiervan is dat het voer onbetaalbaar is geworden. Het was al moeilijk om winst te boeken met verkoop van eieren maar nu is dat niet meer haalbaar. We kunnen de eieren niet nog duurder maken om zo de kosten voor het voer eruit te halen dus hebben we deze keus gemaakt.

opknappen varkenskooiWe houden een kleine groep, zodat de 80 kinderen iedere week ei op het menu hebben (daar hebben we ongeveer 100 eieren voor nodig) en de rest houden we voor consumptie voor gasten en eventuele verkoop bij overschot.
Zo worden de kosten voor het voer aanzienlijk minder en nu we toch een nieuwe kooi moeten bouwen, kan één kippenkooi omgebouwd worden als varkenskooi, waar de biggen kunnen groot groeien. Dit buitenhok is gemetseld en de buitenrennen voor de kippen worden van ijzer gemaakt voor een langere levensduur.

Pinda’s oogsten

pinda's oogstenDe pinda’s zijn ondertussen geoogst want het regenseizoen loopt op zijn eind en oogsten moet  gebeuren voordat de laatste buien vallen. Een aantal ouders, schoolcomité en onze eigen werknemers hebben de oogst in één dag gedaan waarbij 9 ossenkarren uit het dorp beschikbaar waren gesteld om de oogst naar FloJa te brengen.

IMG_6358.JPG

Daarna moest vliegensvlug de totale oogst met pinda’s ‘omhoog gezet’ worden, zodat ze kunnen drogen en momenteel worden de pinda’s van de plant geplukt. Het moet allemaal vrij snel gebeuren want, ondanks dat we blij zijn dat het af en toe nog regent, komt het nu eigenlijk niet uit!

De pinda’s mogen niet meer nat worden omdat ze anders opnieuw uitschieten. Het was een hele organisatie om dit te plannen maar na vijf dagen ‘pinda’s plukken’ is de klus geklaard. Alle pinda’s zijn van de planten gehaald en liggen nu nogmaals te drogen op een groot zeil voordat ze kunnen worden opgeslagen.

Kronings-, konings-, koninginnedag in Malawi!

IMG_6576.JPGEn dan……….. hebben we toch een beetje ‘Koningsdag’ gevierd in Malawi met ‘oud Hollandse/Malawiaanse spelen’!
Allereerst begonnen werknemers en wij zelf met zaklopen, spijkerpoepen en ‘ei lopen’ en daarna waren alle kinderen aan de beurt. Er heerste grote hilariteit en hebben een hele gezellige dag gehad.

Voor de kinderen eindigde de dag met chips happen, ook weer een nieuwe ervaring. Doordat we BVN kunnen ontvangen in Malawi (tv zender voor Nederlanders en Belgen in het buitenland) hebben we de werknemers een stukje laten zien van de kroning in Nederland en wie onze nieuwe koning is geworden.

Alles werd zelfs hier live uitgezonden dus we zijn weer ‘even in Nederland’ geweest, al was het dan via tv!

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categories