LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Na een onverwacht bezoek aan Nederland voor 3 weken, zijn we weer in Ngara gearriveerd. Altijd een fijn gevoel om thuis te komen (al was het koude weer in Nederland ook zeer aangenaam en het bezoek aan familie en vrienden erg gezellig)!

onze thuiskomstAlles is goed verlopen tijdens onze afwezigheid. Wederom hebben alle werknemers hun beste beentje voorgezet om het project uitstekend te runnen. Een groot compliment voor allen, met in het bijzonder Benson en zijn ‘rechterhand’ Mozes!

Wat is er zoal gebeurd:

de dagopvang draait goed, alle 80 kinderen gaan met grote sprongen vooruit en waren blij dat we weer terug waren. Ze genieten van de gevarieerde maaltijden en onderwijs wat ze krijgen. Een nieuwe vrijwilliger uit het dorp is aangetreden om te helpen in de klasjes, nog een aantal HIV testen zijn gedaan bij een aantal kinderen, werknemers en ouders met gelukkig een goed resultaat (het testprogramma had al plaatsgevonden aan het begin van het schooljaar maar door afwezigheid van enkele kinderen moest dit nogmaals gedaan worden en een aantal nieuwe werknemers moesten ook nog getest worden).

De nodige aandacht is besteed aan de tuinen waar verschillende groenten staan te groeien, de beesten zijn goed verzorgd (en we hebben weer een jonge geit bij gekregen en een varken wat ‘hoogzwanger’ rondloopt). Een aantal gasten zijn langs geweest in de B&B en/of hebben op de camping gestaan en hebben laten weten dat ze genoten hebben van hun verblijf bij FloJa (dit hebben we kunnen lezen in ons gastenboek, wat op het project aanwezig is).

De pindatuin is nogmaals gewied door ouders/ verzorgers van de kinderen, wederom geheel op vrijwillige basis. De gewassen staan er goed bij, mede door de goede regens die gevallen zijn. Goed om te weten dat het gehele project doordraait, ook als wij er niet zijn.

Nieuwe bedrijfskleding FloJa

Alle medewerkers zijn voorzien van ‘bedrijfskleding’, een oranje t shirt met het logo van FloJa Malawi op de achterzijde en een ijsmuts!
Dat klinkt een beetje vreemd, een ijsmuts in Malawi maar mensen hier zijn dol op mutsen, ongeacht de temperaturen en dat is ook te merken want iedereen komt elke dag werken met zijn nieuwe t shirt aan en ijsmuts op.

Om even in professionele termen te spreken;

Die benoemd zijn voor onze activiteiten bij FloJa door deskundigen uit Malawi, FloJa doet aan:

  • ECD=Early Child Development (het onderwijs dat de kinderen krijgen in de dagopvang)
  • EID=Early Infant Diagnoses (het HIV programma dat bij FloJa is opgezet)
  • Nutrition Support (de maaltijden die FloJa verschaft aan alle kinderen).

Altijd goed om te horen, dat we op de juiste weg bezig zijn en altijd goed dat mensen met ervaring ons project bezoeken!

En gelukkig is Julie er nog……….

een korte uitleg wat is voorgevallen toen wij in Nederland waren: zo’n drie weken geleden werd Julie ziek. Julie is de dochter van Collet, de tuinman. Het begon met overgeven en koorts dus besloot de moeder naar een ‘privé dokter’ te gaan, bij ons in het dorp.

Deze beste man noemt zich dokter maar is niet bevoegd of geschoold om ook maar iets van medische handelingen uit te voeren, al vindt hij zelf van wel. Helaas laat de regering dit toe en ook gaan mensen uit het dorp naar hem toe voor behandeling.
Deze ‘privé dokter’ heeft Julie twee injecties gegeven, voor malaria en pneumonia, in de hoop dat iets zou aanslaan (achteraf hoorden we dat het  de verkeerde diagnose en dosis was). Echter Julie werd alleen maar zwakker en zieker en Benson nam de beslissing dat Julie naar de kliniek in Nyungwe moest.

Na een aantal uren op transport gewacht te hebben (wij zijn de enige met een auto in de buurt) zijn ze daar gearriveerd en werd infuus aangelegd. De dokter besloot af te wachten maar helaas werd Julie nog zwakker en dit werd zo erg dat de familie bij elkaar geroepen is omdat men dacht dat Julie het niet zou halen. Het was zelfs zo erg dat vrouwen begonnen met huilen en rouwen omdat ze dachten dat Julie was overleden!
Na weer een aantal uren besloot de dokter een ambulance te bellen om Julie naar Karonga te brengen. Helaas reed de ambulance de kliniek voorbij en weigerde om terug te komen omdat deze geen diesel had.
Benson is toen op zoek gegaan naar een auto in het dorp en weer na een aantal uren heeft hij die gevonden met chauffeur, die hen naar Karonga wilde brengen. Julie was tegen die tijd al bewusteloos.

Benson met JulieIn Karonga aangekomen waren er gelukkig twee artsen, die zich het lot van Julie aantrokken (en dankzij de mondigheid van Benson) en hebben zich over haar bekommerd.
In Karonga kwam men erachter dat ze verkeerde injecties had gekregen en hebben haar daarna juist behandeld en weliswaar is Julie er bovenop gekomen.

Na een week in het ziekenhuis te hebben gelegen, mocht ze naar huis en is ze langzaamaan weer opgeknapt en gelukkig kwamen wij (bij thuiskomst) een goedlachse Julie tegen die wild stond te zwaaien en te zingen. Wederom een ‘lesje’ gezondheidszorg in Malawi en mede door de doortastendheid van Benson heeft Julie het overleefd. We zijn blij dat hij van ons geleerd heeft, om niet altijd maar af te wachten en ‘ja en amen’ te knikken tegen de dokter maar zelf initiatief te nemen, zeker in noodgevallen.

Ook de bouwwerkzaamheden gaan door

IMG_4751.JPGIk kan wel zeggen dat enorm hard is gewerkt! De huizen voor Collet en Joyce nemen goede vormen aan. Het metselwerk is zo goed als gedaan, het dak ligt er op, de buitenkant is gevoegd, de binnenkant is gepleisterd, Collet heeft het schilderwerk onder zijn hoede genomen en de vloeren zijn gestort en afgesmeerd.
Ondertussen is begonnen met het graven (of eigenlijk uithakken) van de toiletten zodat de bouw door kan gaan en is een begin gemaakt met de fundering van de keukens.

Wordt vervolgd………

Tot zover de nieuwtjes van deze kant, groeten Jan en Floor

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
JoHo
Categorieën