LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Laatste nieuws uit Malawi voor 2012 en wat voor nieuws!

Visum!

Als eerste natuurlijk het verkrijgen van ons visum! Eindelijk, na 2,5 jaar eindeloos bellen en kantoren bezoeken in zowel Mzuzu als Lilongwe, hebben we de stempels in de paspoorten. Jammer dat het maar voor 2 jaar is maar toch…….we zijn blij dat dit probleem is afgerond. Wel werd ons vriendelijk maar toch dringend verzocht om ‘even’ naar Blantyre te komen om de stempels te halen. Och waarom niet, het is maar 900 kilometer enkele reis! Daar nog 2 dagen moeten wachten (met frustratie alom, ze wisten dat we kwamen maar waren het dossier kwijt, de 10e keer) maar uiteindelijk is het stempelen gebeurd. Een hele geruststelling en een last van onze schouders.

Pomp defect, nieuwe geplaatst

De trip naar Blantyre heeft een week geduurd en tijdens onze afwezigheid werden we gebeld door Benson, dat de waterpomp (voor drinkwater) kapot was. Heel vervelend maar van zo’n afstand niet even op te lossen. Ze hebben zich kunnen behelpen met water uit het meer, wat voor gebruik gezuiverd werd met tabletten.

nieuwe waterpompPrima oplossing……..maar het water uit het meer wordt gepompt via een andere pomp en wat gebeurd in diezelfde week; Benson belt nog een keer, ook deze pomp heeft het begeven! Tja dan toch maar wat eerder naar huis. Gelukkig was de pomp voor het water uit meer nog te repareren dus die draaide weer na een aantal uren.

De pomp voor het drinkwater heeft het na 4 jaar intensief gebruik begeven. Nu hadden we geluk; Grundfos Nederland BV uit Almere heeft ons 3 jaar geleden een waterpomp gesponsord en naar ons opgestuurd. Dit alles is via Martin Ykema verlopen en wat komt dat nu goed van pas! De oude pomp is verwijderd, alle kabels vervangen en de nieuwe pomp zit weer veilig, 40 meter diep in de grond en werkt prima! Nogmaals dank voor deze sponsoring!

Dagopvang: Ontworming, vitamines, excursie en gesloten

ontwormen en vitaminenDe kinderen hebben weer hun drie maandelijkse ontwormen en vitaminen gehad. Dit gebeurd bij ons in de dagopvang omdat één van onze vrijwilligers, Lucia bevoegd is. Vanuit de kliniek in Nyungwe worden de medicijnen verschaft en mogen bij FloJa gegeven worden.

Alle namen worden geregistreerd, de medische boekjes worden ingevuld en gaan ter controle terug naar de kliniek. Zo worden de werkzaamheden verdeeld tussen FloJa en de kliniek en hoeven de kinderen niet naar de kliniek om de medicijnen te halen (wat ouders/verzorgers transport geld uitspaart) en wij houden controle dat alle kinderen de medicijnen krijgen.

excursie kliniekOok is de jaarlijkse excursie weer geweest en heeft een groep van 20 kinderen een bezoek gebracht aan o.a. politie bureau, kliniek, rechtbank, postkantoor en markt.

excursie postkantoorIeder jaar is een nieuwe groep kinderen aan de beurt en bespreken dan verschillende beroepen, die voorkomen in de buurt. Met deze excursie wordt alles visueel gemaakt voor de kinderen en zien ze alles met eigen ogen. Dit gaat altijd onder grote hilariteit want met alle kinderen in de auto is al gezellig!

De dagopvang is nu gesloten tot 7 januari i.v.m. kerst. Uiteraard is de laatste dag weer feestelijk afgesloten met lekkers en limonade en alle kinderen hebben hun zelfgeplante ‘kerstboom’ meegenomen. Het regenseizoen is tenslotte in volle gang dus tijd om bomen te planten.

Pinda tuin: Vele handen maken licht werk

ploegen en zaaien van pinda'sWat betreft de pinda’s zijn de grootste werkzaamheden gedaan en alles is geregeld door het schoolcomité en een aantal ouders. De pinda’s waren al gepeld (4 emmers) en geselecteerd om te zaaien, 10 ossen met ploegen beschikbaar gesteld (en ook op komen dagen op de afgesproken dag!) en 15 mensen om te zaaien. Zo is vorige week het land geploegd en meteen gezaaid met pinda’s. Een dag werk maar vele handen……..

pinda tuinOver regen hebben we tot nog toe niet te klagen en nu hopen op een goede oogst. Tussentijds zal gewied moeten worden maar ook daar hebben zich mensen voor beschikbaar gesteld. Fijn dat een aantal mensen zo betrokken willen zijn en mee willen werken om voldoende eten voor de kinderen te krijgen.

Schaarste

Over voldoende eten gesproken;  er blijkt grote schaarste te zijn aan maïs in Malawi (hoofdvoedsel). Dit heeft verschillende redenen: slecht regenseizoen in 2011 waardoor mensen niet voldoende hebben kunnen oogsten, corruptie omdat grote hoeveelheden maïs verkocht zijn aan andere landen waardoor nu te weinig maïs gedistribueerd kan worden door de regering (die het overigens zelf verkocht heeft aan andere landen!) en er is ook altijd een groep mensen die zelf geen maïs groeien met als gevolg dat ze nu geen eten hebben.

De Admarc is een distributie centrum vanuit de regering, waar regelmatig maïs te koop zou moeten zijn in geval van schaarste. Dit is echter zo minimaal op het moment, dat mensen de maïs in de stad moeten kopen. En als het schaars is, dan gaan de prijzen abnormaal omhoog wat mensen zich niet kunnen veroorloven. Een triest verhaal, zeker vanuit de regering gezien. Dit is ook één van de redenen waarom wij altijd maïs inkopen voor een heel jaar, je weet nooit wat een regering besluit en nu zie je maar weer. Maar ook wij hebben niet voldoende om te verkopen omdat we tenslotte iedere dag 80 kinderen en 12 werknemers moeten voorzien van maaltijden.

IMG_5086.JPGGelukkig is na weken wachten weer een lading maïs gearriveerd vanuit Lilongwe en wel op 2e kerstdag (Boxing Day) dus de Admarc is weer voorzien (Admarc bevindt zich over het hele land, bijna in ieder dorp en toevallig nabij ons project).

mensen wachten op maïsMaar als er dan maïs geleverd wordt, is het natuurlijk gekkenhuis; honderden mensen staan in de rij, wat zich uit in duwen, trekken en vechtpartijen want mensen weten dat het niet voldoende zal zijn voor iedereen.
Ook dit is gebeurd in Ngara, waar rijen met mensen hebben gestaan in de hoop een emmer of een zak maïs te kunnen kopen. Allemaal achter een hek, één voor één naar binnen met ‘vette’ bewaking erbij voor als het uit de hand loopt! Wat een taferelen op 2e kerstdag.

Ook een realiteit in Malawi

Wat ook gebeurt in Malawi: Susan is onze buurvrouw, een serieuze vrouw die probeert goed voor haar kinderen te zorgen. Haar man is een dronkaard die het niets uitmaakt of zijn vrouw (heeft er overigens twee) of zijn kinderen (heeft er overigens 14) te eten hebben. Susan heeft, door hard werken, wat geld apart gelegd voor o.a. schoolgeld (haar beiden kinderen zitten bij ons op school) en maïs te kunnen kopen.
Haar man besluit op 1e kerstdag om dronken te worden. Hij steelt haar geld en geeft alles uit aan bier. Susan zoekt hem op en vraagt waar het geld is. Hij slaat haar en geeft een kopstoot. Susan komt bij ons met een grote hoofdwond om verzorgd te worden.
Dat zijn ook situaties die we meemaken. De familie van Susan is nu bijeen geroepen om te bekijken of ze bij haar man ‘moet’ blijven of dat ze weg mag.
Dit wordt niet door Susan besloten maar door haar ouders! Aan sommige dingen wen je nooit!

Kerst

kerst met de buurkinderenOm toch aan een aantal mensen een goed kerstgevoel te geven, zijn op 2e kerstdag alle buurkinderen uitgenodigd om limonade en chips te komen eten en om tv te kijken bij FloJa. Zo hebben ze toch iets extra’s met deze dagen. En natuurlijk zijn onze werknemers weer voorzien van een kerstpakket, wat goed ontvangen werd.

Wederom iedereen BEDANKT!

Als afsluiting van dit nieuws, willen we het bestuur, alle vrijwilligers en natuurlijk de donateurs van Stichting FloJa Malawi bedanken voor hun inzet en betrokkenheid van het afgelopen jaar. We zijn trots dat we al zoveel hebben kunnen bereiken in Malawi! Met elkaar kunnen we dit project nog lang voortzetten en hopelijk blijven deze bordjes gevuld voor alle kinderen in Ngara. Dank jullie wel!

De allerbeste wensen en vooral goede gezondheid voor 2013 en tot volgend jaar!

Groet Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën