LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Read this page in English? Please click on ‘Translate’ below. Mind you, translation is done by Google Translate.

Sinds drie weken is FloJa in Malawi voorzien van een nieuw school comité.

Nieuw comité druk aan de slag voor de pindatuin

Het comité, wat vorig jaar is gekozen, bleek niet erg actief te zijn en dan moeten beslissingen genomen worden. D.w.z. alle ouders/verzorgers (die hun kind/kinderen bij FloJa op de dagopvang hebben) zijn uitgenodigd, daarbij de chiefs en is een nieuw comité unaniem gekozen. Dus we zijn weer van start gegaan met een nieuwe club mensen en laat ik eerlijk zijn; de start is prima. De grootste activiteit, die voor het comité op stapel staat, is de pindatuin (voor degenen die het niet weten, pinda’s worden gegeten als ontbijt, vermalen in de pap voor de kinderen).
Er zijn afspraken gemaakt dat het comité i.s.m. ouders/verzorgers, de totale verantwoording op zich nemen om op geheel vrijwillige basis de pindatuin te gaan onderhouden voor FloJa Foundation!
Een goed initiatief en de eerste werkzaamheden zijn al gedaan; de (gratis) aangeboden tuin van een hectare is bekeken en schoongemaakt (d.w.z. alle struiken zijn verwijderd en verbrand) en een grote hoeveelheid pinda’s is gepeld om te gaan zaaien, zo gauw de eerste regen gaat vallen. De pinda’s die gepeld zijn, zijn van de oogst van vorig jaar en 4 emmers staan klaar om gezaaid te worden.

Een hele zaterdag is gespendeerd om de pinda’s te pellen met wederom grote opkomst van comité en ouders (en de werknemers van FloJa hadden zich ook vrijwillig aangemeld om te assisteren). Voordat nu de pinda’s gezaaid moeten worden, moet de gehele tuin geploegd worden (waarvoor een aantal ouders hun ossen en ossenkarren beschikbaar hebben gesteld) en gelijk na het ploegen zal het zaaien beginnen. Hierover later meer, laten we eerst wachten op de regen, die hangt in de lucht maar komt (helaas) nog niet naar beneden! ‘Onze’ gratis aangeboden pindatuin is afhankelijk van regen omdat deze niet aan het meer is gelegen.

Bomen planten

IMG_5230.JPGToch hebben we, ondanks dat nog geen regen is gevallen, besloten om de kinderen alvast bomen te laten planten (we hebben tenslotte genoeg water in het meer om water te geven).
Deze activiteit komt jaarlijks terug met het oog op; plant een boom voor je eigen toekomst en zo willen we de kinderen bewust maken, hoe belangrijk het is om bomen te planten. De plastic zakjes zijn onder grote hilariteit vol geschept met grond, de zaden erin gedaan, water gegeven en nu wachten totdat alles gaat groeien.

IMG_5000.JPGAltijd leuk om te doen, zowel voor de kinderen als voor de leerkrachten! Alhoewel leuk voor iedereen; één meisje blijft ons (als blanken) toch een beetje eng vinden en slaat nog steeds de handen voor ogen als ze ons ziet met het idee; als ik hun niet zie, zien ze mij ook niet!

Vruchten plukken

overkapping tuinQua tuinwerkzaamheden hebben we niet te klagen, mede door de zonwerende overkapping die gemaakt is boven de groentetuin. Een groot gedeelte is met schaduwdoek overkapt en de groenten ‘tieren welig’.

Zo ook zijn de fruitbomen aan het produceren; 4 jaar geleden geplant en nu plukken we letterlijk de vruchten! De eerste mango’s en citroenen hangen eraan en onze eerste ananas is rijp, heerlijk. Het planten, water geven en veel geduld hebben heeft geloond. De vitaminen houden de kinderen en ons op de been, gedurende deze hete periode.

Personeelswisselingen

Ondertussen hebben wat personeelswisselingen plaatsgevonden; Tiwonge (meisje wat kookte voor de kinderen) heeft ‘een man gevonden’, m.a.w. ze is uitgehuwelijkt. Dat is nog steeds de manier waarop het hier gaat in Malawi, met name in afgelegen gebieden als Ngara.

Tiwonge heeft wel kennis gemaakt met haar a.s. man (bij de meeste huwelijken is dit niet het geval, dan besluiten ouders wie goed is voor de dochter, zonder elkaar te zien of kennen) en daarna hebben haar ouders besloten voor ‘hoeveel koeien’ en welk geldbedrag hun dochter mocht trouwen.
Wat jammer is, is dat de a.s. man van Tiwonge beloofd had, dat hij het goed vond als Tiwonge haar baan zou behouden bij FloJa maar na ‘officieel’ man en vrouw te zijn geworden, is hij van gedachte veranderd; Tiwonge moest haar baan opzeggen en voor haar zieke schoonmoeder komen zorgen. Dit zorgen betekent o.a. koken, water halen, wassen en overige huishoudelijke klusjes doen.

Tiwonge heeft hiermee ingestemd, ze is tenslotte getrouwd en dan bepaald de  man, wat de vrouw wel of niet doet. Situaties als deze blijven moeilijk te bevatten, zeker omdat Tiwonge met veel plezier bij FloJa werkte en hiermee ook een salaris verdiende om haar levensstandaard te verbeteren en op die manier had ze ook een bijdrage kunnen leveren aan haar schoonfamilie. Wij vinden het jammer dat ze weg is maar zo gaan sommige zaken.

De wisseling die heeft plaatsgevonden is dat, Fannie (één van onze vrijwilligers) nu aangenomen is in de keuken. Door deze ‘promotie’ wordt haar vrijwillige inzet beloond en was zij onze eerste keus om deze baan over te nemen. Fannie is er erg blij mee en wij ook, omdat ze al heeft laten zien hoe hard ze kan werken en hoe betrouwbaar ze is. En hoe snel kan het gaan……….. maar we hebben ook al een andere vrijwilliger gevonden in het dorp, die 3 ochtenden per week komt helpen, haar naam is Bertha.

Daarbij is van hele korte duur, Eston (assistent manager), bij ons in dienst geweest. Slechts een aantal maanden heeft hij meegedraaid maar hij heeft een baan geaccepteerd bij zijn vorige werkgever (waar hij 10 jaar heeft gewerkt community medewerker). Wij hebben hem ook aangemoedigd deze kans niet te laten schieten en dat zulke banen niet voor het oprapen liggen in Malawi, dus doen!
Zo gezegd, zo gedaan………met als gevolg dat we opnieuw sollicitaties hebben gedaan om op zoek te gaan naar een nieuwe assistent manager voor FloJa. En ook die is ondertussen al gevonden; het is Mozes geworden, die al een bekende van ons is, hij doet namelijk de HIV testen bij de kinderen, wat hij altijd op vrijwillige basis deed, zo ook de testen in de gemeenschap.

Hij  wil graag zijn toekomst veilig stellen met een vaste baan en heeft daarom bij ons gesolliciteerd. Mozes is goed opgeleid, spreekt vloeiend Engels, is punctueel en betrouwbaar. Hij zal beginnen met een proeftijd van 3 maanden per 1 december. Laten we hopen dat het uitloopt op een goede en langdurige samenwerking.

We hebben het  aannemen van een assistent manager zo snel mogelijk opgelost, omdat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor Benson (project manager) erg veel worden. Zeker op dagen als wij zelf niet aanwezig zijn, is het een grote verantwoordelijkheid voor hem, om het totale project te runnen. En daarbij komt, dat we meer gasten ontvangen, dus ook dat brengt meer werkzaamheden met zich mee. Met Mozes erbij, kunnen zij samen ‘de boel’ draaiende houden, overleggen en op alle gebieden het project nog meer uitbreiden en verbeteren.

Toename gasten voor de lodge, bed and breakfast en de kampeerplaats

Zoals ik al aangaf, hebben we een kleine toename van gasten waargenomen, wat ontzettend goed nieuws is voor het project. Hierdoor komen meer inkomsten binnen en wordt het project ook financieel ondersteund in Malawi. We proberen zoveel mogelijk publiciteit te geven aan onze accommodatie en soms gaat dat vanzelf………
voor diegene die het nog niet weten;  als het goed is krijgen we volgend jaar een vermelding in de Bradt Guide van Malawi (Engelstalige reisgids)! Dat zou een hele goede stap zijn voor FloJa Foundation! Een ‘accommodatie onderzoeker’ van de Bradt Guide was in Malawi en heeft onze flyer gezien in een andere lodge.
IMG_5165.JPGDaarom besloot hij ons een bezoek te brengen en hij was zeer tevreden. En dat is nog niet alles, we hebben onlangs bezoek gehad van twee Duitse gasten, die bevriend zijn met Ilona Huppe. Ilona Huppe is de schrijfster van een Duitstalige reisgids voor Malawi/Zambia en ook daarin gaan we hoogstwaarschijnlijk een vermelding krijgen. De gasten waren zéér te spreken over onze camping in combinatie met ondersteuning van het project.

Als jullie interesse hebben om een mooi verhaal te lezen van gasten die ons bezocht hebben en wat extra aandacht wilden besteden aan ons project, zie: http://3travel2africa.wordpress.com/2012/10/26/malawi/

Al met al zien wij een kleine toename van gasten, maar zijn de brandstof problemen nog lang niet opgelost in Malawi, wat een grote toeloop van toeristen ervan weerhoudt om naar Malawi toe te komen. Toen de nieuwe president net begonnen was, leek enige verbetering te merken maar ze heeft nog een lange weg te gaan.

1000 liter tankenWe zien weer rijen staan bij de tankstations en als er dan diesel of benzine is, dan wordt volop getankt! Zie de foto, waar mensen een vat van 1000 liter staan vol te tanken……… het is dan wachten, wachten en nog eens wachten maar we sluiten uiteraard aan in de rij omdat ook wij niet zonder willen komen zitten (of eigenlijk komen te staan).

Tot zover het laatste nieuws, groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categories