LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

3 september is de dagopvang weer opengegaan.

Nieuwe kinderen & nieuwe leraar

Met 16 nieuwe kindjes erbij, is het altijd even wennen in het begin. Maar nu twee weken verder, lijkt het of ze de voordelen al inzien van wat er gebeurd; lekker eten, spelen met speelgoed, boekjes lezen, liedjes zingen en tussendoor wat leren. Een prima plek en iedereen is blij dat de opvang weer open is.

IMG_4650.JPGWij ook, al hebben we de tijd goed kunnen besteden het is toch altijd stil als ‘de 80 van FloJa’ er niet zijn. Er is een kleine verandering gaande in de lesprogramma’s namelijk dat we de klassen wat meer opdelen in kleinere groepen. Omdat we twee leerkrachten en twee vrijwilligers per dag tot onze beschikking hebben, worden groepjes gemaakt waardoor de kinderen wat extra aandacht en betere begeleiding krijgen. Tja en mooi weer is het hier altijd dus waarom niet een groepje buiten op het voetbalveld!

buiten lesgevenVoor het lesgeven in de middagen is een nieuwe leraar aangesteld. De leerkracht, die sinds april bij ons werkzaam was, heeft ontslag genomen door gezondheidsproblemen. Omdat de gezondheidszorg in Malawi niet optimaal is, wil hij naar Tanzania om zich daar te laten onderzoeken en wellicht geholpen te worden. Het is jammer dat hij weg gaat, het was een goede leerkracht. Ondertussen zijn vacatures opgehangen (a4-tjes schrijven en op bomen hangen in het dorp) maar helaas is daar weinig reactie op gekomen. Slechts één leerkracht heeft zich aangemeld om te solliciteren en daarom zijn we met hem gestart. Even afwachten hoe het zal gaan. Het is wel jammer dat niet meer mensen zich aangemeld hebben, het tekort aan leerkrachten is weer zichtbaar!

Uitbreiding tuin

tuin uitbreidenDe tuin activiteiten zijn in volle gang. We proberen zoveel mogelijk verbeteringen aan te brengen om zolang mogelijk groenten te blijven groeien want het hete seizoen is weer begonnen! Eén van de tuinen is uitgebreid, een klus is weer geklaard; rots na rots kwam te voorschijn dus nee, het was niet ‘even de tuin uitbreiden’!

Maar goed, het is gelukt dus kunnen we nog meer zaaien. Ook wordt één dezer dagen gestart met het maken van een nieuwe overkapping met schaduwdoek. De oude heeft het na 3 jaar begeven (houten palen opgegeten door de termieten) en nu wordt de overkapping van ijzeren palen gemaakt.

groententuinGelukkig aan groenten nog geen gebrek, alle kinderen, werknemers en wij genieten nog iedere dag. Het is zo makkelijk om niet altijd naar de stad te hoeven, ik geef een voorbeeld; brood bakken doen we zelf (ook pizza’s trouwens) in de houtoven met daarop, zelfgemaakte verse kruiden (uit eigen tuin) pesto. Rijst met zelfgemaakte pindasaus (en pinda’s zelf gegroeid), verse tomatensoep (uit eigen tuin), een eitje (van eigen kippen) en een groenteschotel van aubergine, paprika en boontjes (uit eigen tuin). Het is maar dat jullie op de hoogte zijn van de steeds toenemende mate van zelfvoorziening bij FloJa!

bord opgeknaptEn van dit alles laten we natuurlijk ook de gasten meegenieten, die gebruik maken van onze B&B/camping, al is het toerisme nog niet echt op gang aan het komen in Malawi. Wederom zijn wat verbeteringen aangebracht in de wegwijzers; het bord aan de straat is opnieuw geschilderd (nodig omdat de verf afbladderde en de oude vlag van Malawi weer is ingevoerd dus die moest weer aangepast worden) en twee borden worden zo’n 5 km voor en 5 km na Ngara geplaatst, zodat passanten duidelijk kunnen zien waar FloJa zich bevindt.

koeienmest brengenOm de grond in de tuinen te verbeteren hebben we aan de gemeenschap gevraagd of ze mest willen brengen. Zoveel mensen houden koeien, dus mest genoeg. Dit heeft een lange periode geduurd voordat ze dit kwamen brengen maar nu hebben we een kleine vergoeding tegenover een ossenkar met mest gezet en dit werkt (eigenlijk wilden we dat mensen dit gratis kwamen doen omdat we tenslotte voor hun kinderen groenten groeien in de tuinen). Nu wordt er volop gebracht en kunnen we voorlopig vooruit.

Bouwvakkers zijn aan de slag

het resultaatDe bouwvakkers zijn vorige week gearriveerd en gestart met hun werkzaamheden. Als eerste karwei hebben ze de kippen en varkenskooi opgeknapt. Voor beter onderhoud en welzijn van de kippen, zijn  vloeren gestort waardoor alles beter schoon te houden is. Daarna is het varkenshok onder handen genomen en ook die zijn voorzien van een beter en groter hok.

Het oude hok stond op instorten en binnenkort gaat een varken gedekt worden dus is meer ruimte nodig (mits dit ‘biggen’ gaat lukken). De andere twee varkens gaan waarschijnlijk in de verkoop, als we een koper kunnen vinden. Wanneer we biggetjes zouden hebben, gaan we die weer groot groeien, zodat die later weer verkocht kunnen worden (inkomsten voor het project).

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën