LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Eind mei zijn we vertrokken vanuit Malawi, om een aantal weken door te brengen in Nederland. De tijd vliegt want zo is de ‘vakantie’ alweer om in Nederland en zijn we terug in Ngara.

Het blijft een groot verschil

IMG_4085.JPGWederom van het ene uiterste in het andere…… blijft toch een wereld van verschil; de Westerse wereld en de Derde wereld! Maar na een aantal dagen van gewenning, is het net of je niet bent weggeweest. Het is toch thuiskomen en dat is een goed teken.

FloJa medewerkers hebben het goed gedaan!

Dan komt altijd de grote vraag; hoe is alles verlopen tijdens onze afwezigheid? We kunnen mededelen dat het prima gegaan is.
Kadootje uit NederlandAlle medewerkers hebben hun verantwoordelijkheid genomen, werkzaamheden zijn goed uitgevoerd, kinderen zagen er allemaal goed uit, groenten groeien in de tuin (andijvie! maar ook boontjes, bladgroenten en natuurlijk de aubergines en paprika’s), dieren zijn goed verzorgd en een aantal gasten (voor B&B en camping) hebben hun weg gevonden naar FloJa in Malawi, die uitstekend zijn ontvangen door Benson en van alle gemakken zijn voorzien tijdens hun verblijf.

Zo willen we het graag en zo is het gelukkig ook gegaan. We kunnen weer trots zijn op alle medewerkers en hebben hun daarom beloond met een kleinigheidje uit Nederland; voor iedereen een horloge, een t-shirt en wat foto’s.

Zowaar weer brandstof

Wat opviel toen we terug kwamen in Malawi is dat we weer konden tanken. Zoveel maanden zijn we gewend geweest dat er rijen auto’s bij de pompen stonden te wachten en nu zagen we niets. Wij dachten; dus geen diesel maar wat bleek……het probleem is voorzichtig aan het oplossen.
Er was geen rij omdat diesel en benzine gewoon voorradig was! Een goede stap in de goede richting. De nieuwe president doet haar best, dat is wat we horen vertellen, met uiteraard voor en tegenstanders met positieve en negatieve verhalen. In ieder geval zijn de eerste veranderingen te merken (brandstof voorradig, de oude vlag is weer terug, donorlanden zijn in onderhandeling) en laten we hopen dat ze deze trend doorzet en dat Malawi weer zal groeien.

Zonnebloem(olie)

Even terugkomend op ‘oud nieuws’ m.b.t. de zonnebloemen; deze zijn ondertussen schoongemaakt, gedroogd en alles is opgeslagen in zakken. Totaal hebben we 300 kilo geoogst wat goed zal zijn voor zo’n 100 liter kookolie. Hiermee kunnen we toch 4 maanden koken voor de kinderen.
De zonnebloemenpitten moeten naar Karonga en daar worden ze geperst in een fabriekje tot olie wat op korte termijn zal gebeuren. Is het rendabel? Voor de eerste keer niet slecht geoogst maar uiteindelijk is er geen winst. We zullen zien of dit volgend jaar voor herhaling vatbaar is.

Info over de dagopvang

Dan de actuele/lopende zaken van dit moment; de schoolvakanties zijn begonnen in Malawi maar de dagopvang blijft open tot 10 augustus. We verlengen met een aantal weken omdat de kinderen anders te lang vrij zijn.

Naaister voor schooluniformenNa deze vakantie (begin september) gaan 16 kinderen de opvang verlaten en beginnen op de lagere school in het dorp. Dit gegeven brengt met zich mee dat het tijd is om schooluniformen aan te meten voor deze 16 kinderen. De lokale naaister is gekomen om te meten, de stof was al in huis dus ze kan weer aan de gang. Zo ‘profiteert’ ook zij van een klein inkomen via FloJa. Het resultaat zal t.z.t. te zien zijn op de site.

Voedselschaarste verwacht, op zoek naar voorraad

IMG_4079.JPGOmdat het er naar uit ziet, dat een schaarste van maïs en rijst zal zijn dit jaar (weinig regen) zijn we al druk in de weer geweest om een voorraad aan te leggen voor het hele jaar.

IMG_4061.JPGTijdens ons verblijf in Nederland is Eston (nieuwe medewerker, assistent manager) begonnen met inkoop van zowel rijst als maïs op de lokale markt, bij ons in de buurt. Om dit aan te vullen zijn we zelf naar de markt in Karonga gegaan en daar nog een grote hoeveelheid ingekocht. Dit is gebracht met een vrachtwagen.
Onze voedselzekerheid is ‘in veiligheid gesteld’ voor het komende jaar. Totaal hebben we zo’n 160 zakken maïs (á 50 kilo per stuk) en rijst wordt nog steeds ingekocht.

Wat er nog meer gebeurd is…

Lucia, vrijwilligerWat verder in de eerste week in Ngara; overdracht geweest met Benson en Eston over het reilen en zeilen van de afgelopen weken, administratie bijgewerkt, hond van Benson gecastreerd, camping gasten gehad uit Israël, kind naar ziekenhuis gebracht met gebroken arm, kind naar ziekenhuis gebracht die door een hond uit de buurt gebeten was met gevaar op hondsdolheid en een nieuwe ‘dorpsbewoner’ verwelkomd, Lucia één van onze vrijwilligers heeft een meisje gekregen…….we zijn weer thuis!

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën