LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Het middag programma voor de extra lessen voor de kinderen is een succes! Zoals bekend, komen de kinderen die de dagopvang verlaten hebben en nu op de lagere school zitten, iedere middag terug bij FloJa voor extra lessen.
IMG_4403.JPGDe leerkracht doet zijn werk vol overgave en de kinderen komen met veel plezier omdat ze in kleine groepjes de nodige aandacht krijgen en gebruik maken van alle faciliteiten zoals het eigenlijk zou moeten zijn op alle scholen.

IMG_4402.JPGNu kunnen we vol trots vertellen (en laten zien op de foto’s) dat de kinderen ook echt de vruchten plukken van deze lessen. De rapporten met de resultaten van deze kinderen laten zien, dat ze wel degelijk een grote voorsprong hebben qua kennis en dat ze het uitstekend doen op de lagere school.

Dit is het bewijs dat we ‘de goede weg zijn ingeslagen’ en dat we werken aan een betere toekomst voor deze kinderen! Nogmaals, wij zijn apetrots en dat zijn de kinderen ook, die hun rapporten met een grote glimlach kwamen laten zien!

Niet de verwachte, maar wel extra handjes voor de pinda’s

Helaas is dit jaar de opkomst van de ouders/verzorgers tegengevallen, die ons zouden moeten assisteren bij het plukken van de pinda’s. Een aantal ouders hebben geholpen bij het oogsten van de pinda’s maar een groot aantal had nog ‘de taak’ om mee te komen plukken.
Dit hebben ze, na uitnodiging, niet gedaan en dat is jammer. Ze weten dat af en toe een helpende hand nodig is op het project, speciaal bij deze drukke tijden.

Kinderen helpen meeHet plukken moest versneld gebeuren omdat we nog steeds wat regen hebben waardoor pinda’s begonnen te rotten en veel ongedierte begon mee te eten aan de pinda’s. De klus is nu wel geklaard maar merendeel is door onszelf en de werknemers gedaan en ook hebben de kinderen een handje meegeholpen. Dit onder toezien van de leraar en tijdens het plukken werden liedjes gezongen zodat het een leuke activiteit was voor de kinderen.

Ik zal de hele berg pinda’s nog eens laten zien voor en na het plukken:

Alles is ondertussen gedroogd, in zakken gedaan en opgeslagen in de opslag. De oogst van dit jaar is goed geweest maar zal niet voldoende zijn voor het hele jaar en daarom hebben we nog meer pinda’s ingekocht zodat we genoeg voorraad hebben.

Bananen als traktatieNa de gedane arbeid van de kinderen, werd iedereen voorzien van een banaan uit eigen tuin. Dat is een ware traktatie want bananen worden zelden gegeten door de kinderen.

Ondertussen zijn ook de zonnebloemen droog en die worden nu, tussen de bedrijven door,  schoongemaakt.

Werk aan het hek

IMG_4404.JPGIk schrijf hierboven; tussen de bedrijven door…….want de materialen voor het hek zijn gearriveerd en met het maken van het hek is begonnen.

Twee van ‘onze bouwvakkers’ zijn weer gekomen om te helpen met gaten graven (grote klus i.v.m. alle rotsen), ruimte maken door kappen van struiken, uitlijnen en palen zetten.

IMG_3888.JPGAlles omtrent het hek wordt zelf gemaakt wat o.a. inhoudt: palen schoonmaken, palen doorslijpen, gaten boren, palen schilderen, hekken lassen, prikkeldraad spannen, gaas op hekken knopen en ga zo maar door. Het is een groot karwei waar dag in, dag uit aan gewerkt wordt door iedereen.

De tuinmannen is geleerd hoe ze moeten slijpen, lassen en schilderen zodat ze alle werkzaamheden mee kunnen doen.  Een gedeelte van de palen zijn ondertussen gezet en een gedeelte is al gezien van prikkeldraad. We hebben gekozen voor een gedeelte van het hek met prikkeldraad (afgewisseld met ijzerdraad), waar het minst zicht op is.

Het ziet er niet vriendelijk uit maar staat aan de zijkanten van het land waar veel struiken groeien, wat binnen korte tijd weer begroeid is. Dit zijn overigens de kanten waar altijd de beesten vandaan komen en dat is één van de redenen dat we een hek plaatsen, zodat we geen last meer hebben van deze beesten.
Aan de voorkant van het land (waar het meer is) worden panelen gezet met gaas, die naar beneden kunnen worden geklapt, zodat het uitzicht blijft zoals het is. Heel belangrijk voor onszelf maar ook voor gasten die komen.

De foto’s laten zien, wat een karwei het is en waar we nog weken ‘zoet’ mee zijn. Maar goed, als het staat, staat een degelijk en duurzaam hek wat het project afbakent en beschermd tegen beesten en ongenode gasten.

Gasten over water

IMG_4425.JPGOver gasten gesproken, die waren wel van harte welkom! Voor de 2e keer een clubje met de kano, die het meer aan het rondvaren zijn en gewoon aankomen op ‘ons strandje’ met de vraag of ze mogen kamperen.

Leuke jongens uit Zuid Afrika met volop verhalen, die met hun tocht geld ophalen voor een weeshuis in Tanzania en een school in Malawi.  Zie de website: www.malawiexpedition.weebly.com voor hun verhalen over de reis te water.

Dierenpraat

Nog wat weetjes over dieren; Benson heeft een jong hondje, die op ontdekkingstocht is bij FloJa en daar grote honden tegenkomt!
Dit gaat onderling erg goed.

De poes heeft nieuwe vrienden gevonden! En eet ook met hun mee…….En onze eigen, trouwe viervoeters mogen ook gezien worden!

Tot de volgende keer, groet Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • logo Trices
    logo Kringloopwinkel Recycling

    Dekenale vastenaktie 2010 Cordaid
JoHo
Categorieën