LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Vakantietijd!
Laatste schooldagWel voor de kinderen, niet voor ons. We zijn een week dicht geweest i.v.m. paasvakantie. Wederom de tijd korter gemaakt, geen 3 weken vakantie maar 1 week. Uiteraard is de 2e termijn weer gezellig afgesloten met voordrachtjes, zang en een extra natje en droogje.

De pinda oogst

Pinda's oogsten

Terwijl de kinderen vakantie hadden, hebben wij de gehele pindatuin geoogst. In 3 dagen tijd waren alle pinda’s eruit. Samen met ouders, familie van werknemers en buren zijn de pinda’s geoogst. Alles wordt met de hand uit de grond getrokken en op hopen gelegd. Daarna alles op ossenkarren laden en zo werd het bij FloJa gebracht.

We hebben een flinke hoek grond schoongemaakt en wat struiken gekapt want alle pinda’s moeten nu eerst drogen. Dus nadat alle pinda’s gebracht waren moet bosje voor bosje bij elkaar gepakt worden zodat de pinda’s omhoog komen te liggen en zo kunnen drogen in de zon.

Pinda's brengen met ossenkarrenEen arbeidsintensief karwei en natuurlijk nog niet klaar want als de pinda’s droog zijn moeten ze van de plant gehaald worden en daarna worden ze pas opgeslagen. Nu eerst het drogen en zoals we inschatten hebben we een goede oogst dit jaar. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor het hele jaar (de tuin van dit jaar was kleiner dan die van vorig jaar) maar verschillende mensen hebben al pinda’s aangeboden om te kopen, wat we later zullen bekijken of het nodig is.

Zonnebloemen

IMG_4356.JPGNiet alleen de pinda’s zijn geoogst de afgelopen week, ook de zonnebloemen zijn eraf. Deze tuin ligt in Nyungwe en de oogst moest met de auto gehaald worden. De auto was tijdelijk omgebouwd tot ‘vrachtwagen’ om zoveel mogelijk mee te kunnen brengen. Twee dagen is op en neer gereden en toen was ook deze oogst bij FloJa.

Allereerst hebben we, naast de pinda’s, nog een stuk grond gelijk gemaakt. Daarop zijn ‘tafels’ gemaakt van palen met daarop bamboematten, zodat de zonnebloemen niet op de grond liggen. Ook één voor één zijn de zonnebloemen neergelegd op de tafels en worden iedere avond afgedekt met plastic voor eventuele regen.

Zonnebloemen drogenOf het een goede oogst is, moet nog blijken. Wanneer de zonnebloemen droog zijn, moeten alle zaden eruit gehaald worden en pas dan kunnen we zien, hoeveel emmers we hebben. Daarna maken we de keus of we kookolie laten maken of dat we per emmer gaan verkopen.

‘Shoppen’

Een drie weken geleden hebben we nog een trip gemaakt naar Lilongwe. Daar zijn we bezig geweest om een hek aan te schaffen om ons terrein af te bakenen. Dit  voor loslopende beesten, ‘ongenode gasten’ en voor veiligheid van materialen. Helaas bestaan in Malawi geen winkels waar je alles in één keer kunt kopen, de ene winkel heeft dit en de andere heeft dat.
Het heeft heel wat ‘bloed, zweet en tranen’ gekost om alles bij elkaar te krijgen maar het is gelukt. Alles ligt nu opgeslagen bij een vriend in Lilongwe en Benson en Collet zijn samen mee op de vrachtwagen (gehuurd) om alle materialen op te halen. We verwachten dat ze over een dag of twee weer terug zijn en dan kan de volgende klus beginnen!

Collet aan het lassen

'Lascursus'Zoals bekend, proberen we werknemers zoveel mogelijk te betrekken bij werkzaamheden zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Zo heeft Collet een ‘cursus’ lassen gekregen.
Met veel plezier is hij begonnen en al doende wordt hij steeds beter. Zo kunnen bepaalde klusje t.z.t. uit handen gegeven worden en wordt het project steeds zelfstandiger.

Nieuwe president in Malawi

Last but not least…….misschien hebben sommigen van de lezers het nieuws al vernomen maar de president van Malawi is overleden. De ‘beste’ man zou tot 2014 president blijven en daarna zouden verkiezingen komen. Helaas heeft hij Malawi nogal in een benarde positie gebracht de laatste tijd waardoor het economisch erg slecht gaat.
Door zijn overlijden is nu de vice president, Joyce Banda, benoemd als president. Zij was echter 2 jaar geleden uit de regering gestapt omdat ze het niet eens was met de wijze van regeren. Nu heeft ze haar plaats opgeëist als president, waarmee ze de eerste vrouwelijke president van Zuidelijk Afrika is. Ons idee hierover is; slechter als nu kan het eigenlijk niet worden dus laten we hopen voor betere tijden!!

T-shirt met president(zie op de foto een jongetje bij ons op school met een mooie print van de president. Waarschijnlijk is zijn vader grote fan geweest. Ben benieuwd of hij dit shirt nog zal blijven dragen).

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën