LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Regenseizoen gestart of alweer afgelopen? Het einde is in zicht, zo begin april zal de laatste regen vallen. Het heeft geregend, inderdaad, maar niet ‘met bakken uit de hemel’, wat de grond en gewassen eigenlijk wel zouden kunnen gebruiken. Veel van de maïs heeft het niet overleefd bij de lokale mensen in de tuinen, wat de nodige gevolgen zal krijgen in de loop van het jaar. Daarentegen doen pinda’s en katoen (een veel gegroeid gewas in Malawi) het goed, die zijn minder afhankelijk van regen. Ook onze pinda’s staan er goed bij en we zullen een goede oogst hebben dit jaar. Een aantal ouders van de kinderen hebben ons geholpen met wieden en waarschijnlijk zal over 3 weken geoogst gaan worden.

Stukje natuurbehoud: jong geleerd, oud gedaan

bomen mee naar huisIk heb al eerder geschreven over het planten van bomen door de kinderen. De zelfgezaaide boompjes zijn goed gaan groeien en nu was het tijd om de bomen mee te geven. Dit is de goede tijd om te planten met af en toe een regenbui dus alle kinderen zijn vol trots naar huis vertrokken met, zoals echt Afrikaans, de boom op het hoofd(je)! Niet zeker is of ook daadwerkelijk alle bomen geplant gaan worden, maar goed, iedere boom is er één. Het is zo belangrijk om dit te stimuleren dus we geven een goed voorbeeld aan de kinderen. Laten we hopen dat de ouders/verzorgers serieus zijn en meedoen aan behoud van natuur, voor de toekomst van hun eigen kinderen.

tuin excursieDoordat veel bomen en planten nu in bloei staan, is er weer een tuinexcursie geweest. Samuel (leraar) gaat dan met zijn klasje de hele tuin rond. Vertelt alles over verschillende soorten bomen, bloemen en planten maar ook over verschillende soorten groenten, kippen en varkens.  Allerlei ‘natuur zaken’ komen aan de orde, dit is altijd een leuke activiteit voor de kinderen en ze genieten enorm van zo’n ochtend.

Dit jaar doen de zonnebloemen het goed

Dit jaar hebben we nog een keer zonnebloemen gezaaid. Een twee jaar geleden hebben we dit geprobeerd in onze eigen tuin maar dat was niet zo’n succes door de droogte en arme grond.
IMG_4276.JPGNu hebben we een tuin van iemand mogen lenen in Nyungwe (7 km bij ons vandaan) en nogmaals geprobeerd en het is een succes geworden, op zeer vruchtbare grond is het hele veld opgekomen en hebben we zelfs de eerste zonnebloemen deze week al geoogst!

We willen gaan bekijken of het rendabel is om er kookolie van te laten maken in Karonga (daar staat een klein fabriekje) en anders verkopen we de zaden en hebben zo weer inkomsten voor het project.

Een lokkertje? de bijenkorf

Nog een laatste ‘natuur’ verhaal; we zijn bijen aan het lokken! Enige tijd geleden hebben we een bijenkast ‘op de kop kunnen tikken’ en na enige aanpassingen is deze opgehangen in de tuin. Een test om te proberen of we onze eigen honing kunnen krijgen.

Eerst is Jan met Benson in een bestaande bijenkast, bijenwas wezen halen (een stukje verderop woont iemand die bijen houdt en daar mochten we was komen halen). Dit was niet zo eenvoudig omdat het hoog in de boom zat en moest natuurlijk uitgehakt en uitgerookt worden. Maar uiteindelijk, na een uurtje of twee is het gelukt en konden we onze kast vullen. De latten, die los op de kast liggen, zijn ingesmeerd, de deksel zit erop en nu afwachten of de bijen ook daadwerkelijk gaan komen!

HIV/AIDS testen

IMG_4251.JPGZoals bekend is het aantal kinderen uitgebreid naar 80 wat heeft geleid tot nieuwe HIV/AIDS testen bij deze kinderen. Ouders/verzorgers zijn op de hoogte van ons programma, dat we alle nieuwe kinderen laten testen. Zo is na overleg met hun het programma uitgevoerd en is iemand van de kliniek de kinderen komen testen. Ook waren twee ouders bereid om zich te laten testen. Gelukkig waren alle uitslagen goed, toch altijd weer een hele opluchting te weten dat ‘de kleintjes’  helemaal gezond zijn!

Onderhoud/klusjes, de speeltuin blijft een succes

De nodige klusjes zijn weer uitgevoerd want bij veelvuldig gebruik gaan speeltoestellen wel eens kapot.
schommels reparerenZo zijn de welbekende ‘wipkippen’ al regelmatig gelast en nu was het de schommel die versleten was.
De touwen waren bijna door en nu zijn de schommels voorzien van kettingen, voor een langer bestaan.

Maar wat wil je ook; van ’s morgens 6.00 uur tot ’s avonds 18.00 uur wordt gebruik gemaakt van de schommels, de speeltuin is nog steeds een groot succes!

Picknick tafel makenVoor de medewerkers, lag ook een klus al enige tijd te wachten. Mensen zijn gewend om op de grond te zitten en te eten en dit doen ze dus al 3 jaar op de veranda bij de keuken. Nu was het tijd om voor hun een picknick tafel te maken, die op de veranda past, zodat ze daaraan kunnen eten. Toch handig om zo’n ‘timmerman’ in de buurt te hebben; Jan heeft een degelijke tafel gemaakt waar iedereen lekker aan kan zitten. Iedereen is in zijn nopjes!

Soms vraag je je af……

Na lange tijd in Malawi te wonen, blijven ook wij ons dingen afvragen zoals; waarom sterven nog steeds zoveel mensen en kinderen aan malaria, een ziekte met een zéér hoog sterftecijfer. Vaak hoor/zie of lees je toch, dat organisaties gratis muskietennetten uitdelen in het land (trouwens in heel Afrika) maar toch blijft het moeilijk om malaria onder controle te krijgen.

Dan heb je zo’n vraag en ineens heb je ook een antwoord! Dit zal niet voor iedereen gelden maar misschien wel voor een groot aantal mensen die aan het meer wonen en dat meer is groot! De netten worden niet gebruikt om zichzelf te beschermen maar om mee te gaan vissen!

vissen met muskietennetEen groot deel zal te maken hebben met onderwijs maar misschien ook wel de uitleg van de organisaties, die de netten uitdelen. Niets is makkelijker dan mensen iets te geven en weer te vertrekken maar wat gaan ze met de spullen doen? Weten ze, wat ermee te doen? Vaak weten mensen dit niet en helaas verdwijnen spullen zo of worden spullen verkeerd gebruikt, wat niet nodig zou zijn bij een gedegen uitleg.

Tot zover het nieuws, groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën