LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

De dagopvang draait op volle toeren, zelfs zo goed dat we na enige afweging  het aantal kinderen verhoogd hebben naar 80. Beiden klassen zijn nu gevuld met 40 kinderen. Dit besluit is o.a. genomen omdat lokale kinderopvangprojecten allemaal mislukken in de omgeving.

FloJa enige opvang in de buurt

Er waren een drietal opvangen bij ons in de buurt, gerund door lokale mensen. Maar (helaas) door mismanagement, geen motivatie, geen interesse vanuit de gemeenschap etc. zijn deze plekken gesloten. Nu is FloJa nog de enige opvang die draait maar ook wij zijn beperkt in plaatsen en vele kinderen blijven nu thuis totdat ze naar de lagere school gaan.
IMG_3289.JPGHet is altijd jammer te horen en te zien dat lokale initiatieven mislukken, zeker omdat we onze hulp aangeboden hadden om hun werkplek aangenamer te maken door lesmateriaal te delen. Maar wij hadden daarvoor een aantal voorwaarden zoals controle op wat er met geschonken spullen zou gebeuren en de opvang moest minimaal een half jaar draaien zodat we zeker wisten dat mensen serieus waren. Deze termijn werd niet gehaald en mensen zijn gestopt met hun initiatief, erg jammer voor de kinderen!

Extra lessen

John MsowoyaHet middag programma staat ondertussen goed op de rit. Een nieuwe, gekwalificeerde leerkracht is aangenomen om de ‘dagopvang verlaters’ les te geven.
D.w.z. de kinderen die nu in de 1e klas lagere school zitten komen op dinsdag en donderdag middag van 13.30 tot 15.30 uur voor extra lessen en de kinderen uit de 2e klas lagere school komen op maandag, woensdag en vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur. De leraar werkt volgens een strak schema en geeft o.a. les in rekenen, taal en schrijven.
Bijles in de middagDit programma is opgezet met een proeftijd van 3 maanden om te bekijken hoe het gaat en of de kinderen ook daadwerkelijk komen. De eerste twee weken zijn goed verlopen en laten we hopen dat dit zo blijft.

Extra opleiding medewerkers

Nog steeds wordt veel aandacht besteed aan de gezondheid van de kinderen en zo wordt nog steeds elke eerste maandag van de maand gewogen. Alle kinderen gaan ‘aan de weegschaal’ en de gegevens worden nauwkeurig bijgehouden. Voorheen werden alle gewichten door een medewerker uit de kliniek in de gezondheidsboekjes van de kinderen geschreven.
Een aantal weken geleden kwam de vraag of mensen van FloJa ‘opgeleid’ wilden worden om deze gegevens zelfstandig in te vullen zodat de medewerker van de kliniek niet speciaal naar ons hoefde te komen. Twee van onze medewerkers, Nita (lerares) en Meble (vrijwilliger) hebben deze taak op zich genomen en mogen sinds kort, zelfstandig deze boekjes in vullen. Een goede ontwikkeling voor deze dames, het geeft hen aanzien om dit te mogen doen en geeft weer meerwaarde aan hun werk!

Muziekvideo

Dvd opnamenEen aantal weken geleden, kwam het verzoek van een aantal jongens uit Ngara, om dvd opnamen te komen maken bij ons. Ze hadden gehoord, hoe mooi onze plek eruit zag en sommigen waren als eens bij ons geweest. Het was een lokale zanger (geen idee hoe hij heet!) die een dvd wilde maken met daarbij een leuke clip.
Met zo’n 8 personen zijn ze komen filmen en zingen, erg lachwekkend. Met een grote accu, speakers en allerlei bedrading, een grote cassette recorder en iemand met een filmcamera werden op ‘verschillende locaties’ opnamen gemaakt.
Dvd opnamenDe muziek werd heel hard afgespeeld, de zanger(s) waren aan het playbacken en daarbij werd gedanst. Uiteraard hebben we gevraagd om het resultaat, dat zouden ze t.z.t. komen laten zien. Wij zijn zelfs gefilmd en de hond, dus wie weet waar we ooit nog eens te zien zijn!

Toyota rijden brengt vele voordelen met zich mee!

Sinds wij deze auto gekocht hebben in 2009, hebben we ‘een hele speciale band’ met de manager, Chris Gadi van Toyota in Mzuzu. Door de tijd heen, is het een goede vriend geworden die erg met ons begaan is. Dit gaat zelfs zover, dat wanneer de auto voor service beurt naar de garage moet, hij ons altijd mee uit eten neemt.

IMG_4164.JPGRegelmatig wordt gebeld hoe het met ons gaat en ook Chris komt regelmatig bij ons aan in Ngara. Heel bijzonder! Nu was de dag gekomen dat Chris met pensioen zou gaan en daarvoor werd een receptie gegeven in Mzuzu, waarvoor ook wij waren uitgenodigd. Een drukte van jewelste want Chris was een zeer gewaardeerd collega, dat bleek uit alle verhalen, die mensen te vertellen hadden. Omdat Chris ons had verteld dat hij nu eindelijk tijd had om ‘te gaan boeren’ in Lilongwe (waar hij vandaan komt) en voor zijn geiten en varkens kon gaan zorgen, hadden we een orgineel cadeau voor hem meegenomen: gele klompen uit Nederland!
Krantenartikel in The NationNou, ik kan jullie zeggen dat het een goede keus was! De hele zaal aan het lachen en foto’s maken en Chris was zo sportief om de klompen ook meteen aan te doen. Nadien werden we nog uitgenodigd om een hapje te gaan eten en de volgende ochtend werden we gebeld door Chris: we stonden in de krant (The Nation), helaas niet met de klompen maar wel met het overhandigen van de cadeaus.

Ondanks de droogte, wat mooie foto’s

IMG_3342.JPGHelaas blijft de regen uit, al ruim 3 weken geen druppel meer gevallen. De gezaaide akkers van iedereen (ook die van ons) staan er ‘treurig’ bij. De maïs lijkt meer op uien, zo slap hangt alles. Onze pinda’s overleven het nu nog, die kunnen wat langer zonder regen maar deze week moet het echt gaan regenen anders komen we (en iedereen) in de problemen met de oogst van dit jaar. Ondanks deze droogte (en hitte) toch nog wat mooie ‘natuurfoto’s’ rondom ons huis weten te scoren van bijzondere slangen en vogels.

Groeten, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën