LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Het nieuwe jaar is begonnen maar toch nog even een korte terugblik naar het einde van 2011.

Kerstpakketten

Kerstcadeau voor vrijwilligersNatuurlijk hebben we de medewerkers van FloJa in Malawi weer ‘in het zonnetje’ gezet voor hun goede inzet. Iedereen is, zoals ieder jaar, verwend met een kerstpakket en hebben we de drie dames (vrijwilligers) extra in het zonnetje gezet met ook voor hun een matras (de overige werknemers hebben dit vorig jaar gekregen). Zeker na de strubbelingen met de gemeenschap vonden we dat ze dit dubbel en dwars verdiend hadden. En het werd gewaardeerd! Daarna wat flesjes Fanta genuttigd en is iedereen aan zijn of haar kerstdagen begonnen.

Pindatuin dichterbij

Omdat de dagopvang 2 weken gesloten was, hebben we tijd besteed aan de ‘pinda tuin’. De tuinen die we voorgaande jaren gebruikten zijn niet geschikt om wederom pinda’s te groeien en hebben we gezocht naar een andere tuin.
Pinda tuin ploegenEen zeer geschikt stuk grond gevonden, dichtbij het project (voorheen moesten we altijd met de auto naar de tuinen, nu kunnen we lopen) en dit stuk grond hebben we gehuurd voor een jaar. De regen zet minimaal door maar toch is het ploegen in gang gezet en zijn de pinda’s gezaaid. Dit zijn handelingen die in één keer gebeuren, één persoon ploegt, anderen lopen er achteraan met pinda’s om te zaaien. Nu 2 weken later zijn de eerste plantjes al te zien, alhoewel meer ‘nattigheid’ zal moeten vallen willen we optimale oogst hebben. Het blijft ieder jaar spannend, hoe groot de oogst zal worden en of het weer zal meewerken!

IMG_3063.JPGDe overige tuinwerkzaamheden ‘staan op een laag pitje’. De temperaturen zijn dermate hoog, dat we een aantal weken gestopt zijn met zaaien. Het enige wat dit moment nog in de tuinen staat zijn paprika, aubergines, okra’s en een aantal kruiden. Het is even behelpen en moeten nu naar de markt, in de hoop dat ze daar tomaten hebben (wat helaas niet altijd het geval is) of een andere soort groente.

Inmiddels gebruikelijke ‘opstartproblemen’ Dagopvang

De dagopvang is afgelopen dinsdag weer geopend voor het nieuwe jaar, de 2e termijn is van start gegaan. Zoals altijd in het begin, zijn er opstartproblemen. De eerste dag maar zo’n 30 kinderen op school, de tweede dag 50, de derde dag 58 en zo loopt het weer op naar de 70. Dit heeft altijd te maken met het betalen van het schoolgeld; ouders hebben het geld niet bij of ‘vergeten’, ouders vergeten dat de opvang opent op 3 januari etc. Maar goed, dit is bekend, alhoewel we altijd weer verrast zijn door de lage opkomst. Eigenlijk zou je denken dat ze ‘staan te springen’ om hun kinderen weer te brengen, hier is dat anders. Mensen denken niet aan de dag van morgen en denken ook niet aan bijv. schoolgeld apart te houden om voor hun kind te kunnen betalen. Zo gaat het en zo zal het altijd blijven, dat hebben we nu geleerd in de afgelopen 3 jaar.
Maar als uiteindelijk de klas weer vol zit, is het voor ons goed. Dit gaat overigens bij alle scholen zo, de lagere school begint pas na zo’n 2 weken echt te draaien omdat de meeste kinderen niet op komen dagen. En dan kom je in een stukje controle wat ontbreekt. Er is nu eenmaal geen ‘echte leerplicht’ waarbij ouders aangesproken worden in hun ‘lakse houding’.

Beter één vlieg in de hand……..

Wie overigens wel in grote getallen aanwezig waren, zijn de welbekende vliegjes (lake flies). Ik heb het al eens eerder vermeld op de site maar deze keer waren het miljoenen vliegjes, zoveel hadden we nog nooit gezien. Boven het meer hingen grote, zwarte wolken met vliegjes zo klein als fruitvliegjes.
Lake fliesAltijd hopen we dat ze de andere kant opwaaien maar helaas…….ze kwamen aan land en natuurlijk precies rondom ons huis, de Bed & Breakfast en rondom alle andere gebouwen. Op zich is het niet zo erg, zouden ze niet naar binnen kunnen, maar zelfs het vliegengaas voor alle ramen houdt deze niet tegen.
Conclusie: alles zit vol met vliegen, zowel binnen als buiten. Deze keer bleven de vliegen 3 dagen rondom ons heen hangen, schoonmaken heeft geen zin zolang de vliegen er nog zijn.
Gewoon afwachten totdat de ergste plaag weg is (zijn overigens één dag vliegjes maar miljoenen zijn er toch wel erg veel) en toen is de grote schoonmaak begonnen. Voor de lokale mensen is het trouwens een traktatie, de vliegjes worden gevangen met manden of emmers en worden gegeten. Er blijkt veel proteïne in te zitten en ja ik heb het eenmalig geprobeerd……blijft een raar idee, maar nee, het was niet vies.

Jong geitje, veel eieren en de varkens groeien

Om nog even in de ‘beesten’ te blijven;  onlangs is een jonge geit geboren. Een verrassing voor iedereen! Onze geit heeft altijd bij de varkens in één hok geleefd, tot grote ergernis van al onze medewerkers.
Dit blijkt namelijk niet te kunnen volgens hun cultuur en dit zou schade toebrengen aan de beesten (eigenlijk komt hier een stukje hekserij bij kijken maar daar willen we ons liever niet in verdiepen). Uiteindelijk heeft Benson de geit ‘onder zijn hoede’ genomen en bij zijn huis neergezet in de hoop dat deze ‘een leuke bok’ tegen zou komen zodat ze zou gaan jongen.
Appie en FlappieNa anderhalf jaar kwam hij met de mededeling, dat we de geit moesten verkopen want deze had totaal geen functie en dat kwam omdat ze bij het varken gezeten had. Wij gaven aan dat niet te willen en Benson heeft het zo gelaten.  Een aantal weken geleden vraagt Benson ons om mee te komen naar zijn huis en jawel hoor…….’een kleine was geboren’. Allemaal verrast, wij, omdat we van niets wisten en de rest omdat ze gedacht hadden dat het onmogelijk was, zelfs de buren kwamen kijken. Zo zie je maar……de wonderen zijn de wereld nog niet uit, varken en geit gaat prima!

IMG_3103.JPGDe varkens doen het uitstekend, groeien goed! De kippen doen het nog beter, we hebben op het moment ‘topproductie’ van eieren. Gemiddeld 60 eieren per dag, die naar de markt gaan en omdat de productie zo hoog is, eten de kinderen nu 2x per week ei.

Af en toe krijgen we ‘visite’ van een varaan. Niet dat we daar op zitten te wachten maar dat is Afrika. Meestal zit deze in één van tuinen of loopt rondom het huis. Helaas is het geen goed idee met zoveel kippen op het terrein omdat deze worden gegeten door een varaan. De honden hebben overigens altijd de tijd van hun leven om het beest achterna te zitten maar uiteindelijk is hij toch gedood. Normaal gesproken proberen we de natuur te sparen maar als het gevaar oplevert voor andere beesten…….

Heerlijke maaltijd voor en door gasten

Hoe gezellig kan het zijn met gasten?
Gasten uit IsraëlEen enorme vrachtauto waar twee mensen uit Israël mee op reis zijn door Afrika. Ze vinden hun weg naar FloJa Malawi en willen camperen alleen was de vrachtauto te groot om op de camping te komen. Ze vonden de plek zo mooi, bleven toch en wilden graag in de B&B slapen, geen probleem. Toen werd aangeboden om voor ons te koken en ’s avonds is een heerlijke, Israëlische maaltijd geserveerd door onze eigen gasten!

Tot de volgende keer, groet Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën