LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Er zit weer vooruitgang in de bouw, Overlast/diefstal, Oprichten NGO, Het weer

Er zit weer vooruitgang in de bouw

Vloer wordt gestort De bouwvakkers zijn sinds vorige week maandag weer terug. Ze hebben de vloer gestort, dat wil zeggen dat deze eerst opgevuld is met bakstenen. Ze gebruiken hiervoor kapotte bakstenen die ‘gesneuveld’ zijn tijdens de bouw. Met de kruiwagen worden de stenen naar binnen gereden, daarna verder kapotgeslagen en als laatste wordt het geëgaliseerd. Vloer afgewerkt met rode cement Hierna komt er een cement laag overheen en als laatste wordt het afgesmeerd met een rode cement laag. Hier hebben we voor gekozen omdat het anders een grijze vloer zou worden en rood ziet er wat beter uit. De vloer heeft 5 dagen uitgehard. Er moet dan telkens water op staan om breken te voorkomen. Dus met deze klus is de binnenkant klaar. Ondertussen heeft een timmerman voor ons één deur afgewerkt, dus die hangt erin. De andere deur laat nog even op zich wachten.

Nu is er begonnen met een hele andere klus namelijk het maken van bakstenen. We hebben een stuk land ‘te leen’ gekregen van een man uit de buurt waar goede klei is om bakstenen te maken en nu zijn drie van de vijf bouwvakkers en Collid (onze tuinman) samen bakstenen aan het maken. Bakstenen maken Ze zijn drie dagen geleden begonnen met de grond te bewerken, d.w.z. onkruid en struiken verwijderen. Hierna met een schep de grond los maken en water halen om modder te maken. Ze hebben het geluk dat er een waterpomp in de buurt staat dus hebben we een slang aan de waterpomp gemaakt zodat ze alleen maar hoeven te pompen. Er staan 3 grote ijzeren regentonnen die ze kunnen vullen zodat het werk iets gemakkelijker wordt gemaakt. Nadat er modder gemaakt is kan het maken van bakstenen beginnen. Ze hebben alle vier een mal, met de juiste maat van de bakstenen, waar de modder wordt ingedaan en dan worden de bakstenen in rijen neergelegd om te drogen in de zon. Op dit moment hebben ze er ongeveer 6000 gemaakt. We gaan een oven maken van 50.000 of 70.000 bakstenen, dit hangt af hoe snel het gaat.

De bakstenen hebben we nodig om de keuken te kunnen gaan bouwen. We hebben dBakstenen makenaarvoor niet alle bakstenen nodig, maar we willen een voorraad hebben zodat we niet zonder komen te zitten als we nog iets bij moeten bouwen. Voor de ‘mannen’ is het een hele klus, het is veel werk maar ze verdienen er extra geld mee dus wilden het graag doen. Wij zijn er ook blij mee omdat we dan zeker weten dat het goed en snel gebeurd. Ze hopen over ongeveer 3 weken klaar te zijn. Dat wil dan zeggen dat de stenen ook gebrand zijn in de oven en klaar voor gebruik. We hebben een slaapplek voor ze gecreëerd op de plek waar ze nu bezig zijn omdat de spullen (zoals scheppen, regentonnen, potten, pannen etc.) dan gewoon daar kunnen blijven. Even voor het idee: deze plek is ongeveer 800 meter van onze plek vandaan. Ze regelen nu dus alles zelf, koken ook zelf daar en dat gaat prima. Twee bouwvakkers (de oudere mannen) zijn in de tussentijd het gebouw voor de dagopvang aan het voegen.

Overlast/diefstal

Zoals ik de laatste keer geschreven heb hebben we veel overlast van loslopende dieren in onze tuin met name geiten en varkens. Zo ook afgelopen week en nu waren de geiten (maar liefst zes!) weer in de tuin en waren zelfs over het gaas gesprongen om van onze heerlijke groenten te snoepen. Het heeft ons een hele dag gekost maar uiteindelijk hadden we er één gevangen. Zoals besproken was met de chief moesten we wachten op de eigenaar en hem laten betalen voor de schade. De eigenaar kwam later op de dag en ik vertelde hem dat hij 5000 kwacha moest betalen voor wat de geiten aangericht hadden. Volgens de wet in Malawi zijn wij nu eigenaar van de geit totdat de werkelijke eigenaar betaald heeft en dan krijgt hij deze terug. De man zei dat hij geen geld had en ging naar huis. Uiteindelijk is hij nog 3 keer terug gekomen om te vragen of hij zijn geit zo mocht hebben maar dat hebben we niet gedaan. Mensen zijn verplicht om hun beesten vast te houden en ze moeten weten verantwoordelijk te zijn voor hun eigen beesten, dat was ons verteld.

Al met al heeft de geit 3 dagen bij ons aan een boom gestaan en toen gebeurde er iets heel vervelends: de geit is nl. gestolen! We werden ’s nachts uit bed gehaald door onze bewaker dat de geit weg was (wat eigenlijk ook zijn schuld was want hij had beter op moeten letten). Jan is nog op zoek gegaan maar niet meer gevonden. Érg vervelend want dit is de eerste keer dat er gestolen is bij ons. We hebben dit voorval samen besproken en besloten om de volgende dag de twee chiefs te halen en dit te bespreken want dit is een grote issue hier én dat er gestolen is maar nog meer wat nu te doen. Dit heeft een gesprek opgeleverd met de chiefs, onze twee bewakers, de eigenaar van de geit en ons wat een halve dag heeft geduurd. De eigenaar bleef ontkennen dat hij de geit gestolen had en de conclusie was dat er onderzoek gedaan moet worden waar de geit nu is en wie deze heeft weggehaald.

Tot de dag van vandaag loopt het ‘onderzoek’ nog want de geit is nog niet gevonden en dit zal ook heel moeilijk zijn want die kan al verkocht zijn of naar een ander dorp gebracht zijn, dat weet niemand.

Als je dit leest zul je misschien denken wat een heisa over een geit maar voor ons is het toch wel een probleem. Mensen nemen het niet serieus dat wij ons best doen met het starten van een groenteproject, ze laten tenslotte hun beesten gewoon loslopen en lachen als ze ons zien rennen om een geit te vangen maar zeker ook het feit dat er iets weggehaald is. We hebben een uitgebreid gesprek gehad met onze bewaker die op dat moment dienst had en hij neemt de schuld op zich. Ook hij probeert uit te zoeken waar de geit is en anders gaat hij ons de 5000 kwacha betalen. Ook hebben we nu besloten dat er overdag ook een bewaker moet zijn die het hele terrein in de gaten houdt. Want we zijn een beetje ‘bang’ dat mensen nu denken dat het gemakkelijk is om iets weg te halen bij ons, nu is het een geit maar er liggen ook planken, golfplaten etc. die mensen heel goed kunnen gebruiken.

Het advies van de chief was om een hek te gaan plaatsen maar dat is nu juist iets wat we niet willen omdat de mensen nu vrij zijn om water te komen halen, kinderen lopen op en neer om te komen voetballen etc. maar wellicht ontkomen we er niet aan en zal er toch een hek moeten komen. We kijken het nog even aan en misschien is het met een extra bewaker wel op te lossen.

Oprichten NGO

Dan is er toch weer een andere ontwikkeling in het oprichten van onze NGO. Vorige keer liet ik weten dat onze advocaat adviseerde om eerst als een bedrijf te registreren maar ons gevoel was hier toch niet goed over. Na her en der weer informeren en weer in conclaaf met de advocaat hebben we besloten om niet als een bedrijf te gaan want we zijn bang dat vroeg of laat de mensen komen van de belasting en dat we moeten gaan betalen. Dit is wat iedereen ons verteld, als je een bedrijf hebt moet je betalen ook al maak je geen winst, zelfs als je eerst een bedrijf bent en later als NGO doorgaat weten ze je te vinden. Omdat dit iets is wat we absoluut niet willen, hebben we na een zoektocht iemand gevonden in Blantyre die ons gaat helpen. Hij (Robert) heeft al eerder een Nederlandse stichting geholpen met de registratie in Malawi en wil zich ermee bezig houden. Na veel telefonisch contact en heen en weer gemaild te hebben heeft hij alles nagelopen wat we tot nu toe gedaan hebben. Ook is hij bij allebei de registratiekantoren (CONGOMA en NGO Board) in Blantyre geweest voor nadere informatie. Robert brengt iedere dag verslag uit wat hij heeft uitgevonden en wil voor ons de procedure voort gaan zetten én af gaan ronden. Ik heb hem in contact gebracht met onze advocaat in Lilongwe zodat zij samen kunnen kijken wat nu te doen. Hij wil alles gaan regelen totdat we geregistreerd zijn en weet uit ervaring dat het hem lukt omdat het hem al eerder gelukt is. Ik denk dat het voor ons goed is dat iemand anders het gaat overnemen want wij krijgen het zelf niet voor elkaar om er telkens zoveel tijd in te steken en wij hebben ook geen tijd om op en neer te reizen.

Robert gaat deze week voor ons naar Lilongwe (hij is ook al in Ngara geweest) om de papieren bij de advocaat door te nemen en als alles juist is gaat hij zelf met de papieren naar CONGOMA in Blantyre om te registreren. Al met al is het een hele verandering maar we doen er alles aan om het zo snel mogelijk maar ook zo goed mogelijk te regelen.  Robert klaagde ook over de moeilijkheid hiervan en de tijd die het in beslag neemt, maar hij heeft het voordeel in Blantyre te wonen dus snel even ‘binnen kan wippen’ bij de kantoren om e.e.a. te vragen en om er evt. wat vaart achter te zetten.

Er zit dus niks anders op dan weer afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Op dit moment hebben we voor de zoveelste keer problemen met de auto. We zijn nu in Mzuzu (waar het overigens érg koud is, 12 graden) om de auto weer te laten maken en de motor is er voor de 3e keer in zijn geheel uitgehaald (in 9 maanden tijd) voor reparatie. Het is nu wachten op een onderdeel uit Blantyre en dan hopen dat het past. Het zal nog zeker 3 dagen duren en nu hebben we dan ook definitief besloten dat er op korte termijn een nieuwe auto moet komen. Deze auto kost ons zoveel tijd en geld dat we deze nu nog een keer laten maken en dan verkopen we de auto. We zijn ondertussen al aan het kijken naar een andere maar dat neemt tijd in beslag omdat we een goede willen hebben maar ook weer niet de duurste.

Maar helaas zijn de auto’s hier enorm duur door de te betalen belasting (wat de aankoopprijs verdubbelt!) maar ook omdat er alleen maar keus in uit Toyota en Nissan dus er is totaal geen concurrentie op de markt. Het moet er nu van komen, na 9 maanden troubles te hebben gehad. Ook hebben we geïnformeerd naar de mogelijkheden om belastingvrij een auto te kopen. We weten nl. als je als NGO geregistreerd bent dat je belastingvrij bent maar hier blijken vele haken en ogen aan te zitten: wij hebben het probleem dat we nog niet geregistreerd zijn, als je wel een NGO bent duurt het misschien wel een jaar voordat je goedkeuring krijgt van de instantie om belastingvrij een auto te kopen, je krijgt dan een maximaal aantal kilometers wat je maar mag rijden per jaar en nog veel meer regels. Het is voor ons dus niet interessant om hierop te wachten, helaas.

Het weer

Wij hebben vernomen dat het ‘tropisch’ warm is in Nederland op dit moment. Dus het is een beetje de omgekeerde wereld nu, in Ngara is het zo’n 20 graden (en al weken een harde storm) waar wij erg blij mee zijn omdat het alle maanden zo enorm warm was. Goed weer voor ons om hard door te werken dus……en dat doen we ook zoals jullie weten!

Hartelijke groet, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën