LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

-Bouwvakkers, Bakstenen halen met hulp, Gebruik waterpomp, Advocaat en procedure, Sfeerfoto’s uit Malawi, Bedankje…
Deze keer heeft het nieuws uit Malawi wat langer op zich laten wachten omdat er problemen zijn met de internetverbinding in Karonga. Ik kan niet meer mailen vanuit het internetcaf√© waar ik altijd naar toe ging dus heb ik gewacht totdat we naar Mzuzu gingen. Hier dan weer de laatste update…….

Bouwvakkers

‘Onze’ bouwvakkers zijn weer gearriveerd.
We hebben ze 6 april opgehaald en ze zijn weer volop aan de gang.

Ze zijn dit keer met vijf personen gekomen en blijven net zo lang tot alles klaar is. D.w.z. ons huis, de wc’s, de dagopvang en de keuken voor de dagopvang.
Er was nog een klein projectje te doen aan ons huis, wat ze de laatste keer niet gedaan hebben. Ze hebben de muren aan de buitenkant gevoegd. Dit was nodig omdat er water naar binnenkwam als het geregend had. En er moesten nog 2 trapjes Het uitlijnen van de wc'sgemaakt worden voor het huis. Dit heeft 2 weken in beslag genomen.

Nu zijn ze begonnen aan het volgende project: de wc’s. We hebben besloten dat ze eerst met de wc’s gaan beginnen (bij de dagopvang) omdat ze hier dan zelf ook gebruik van kunnen maken. Het is nu zo geregeld dat ze gebruik maken van de wc (gat in de grond) van onze buren maar het is beter dat ze straks de wc’s gebruiken die ze zelf gebouwd hebben.

Dit worden zelf-composterende wc’s maar hierover later meer gedetailleerde informatie.

Bakstenen halen met hulp

We hebben de afgelopen dagen volop bakstenen gehaald met hulp van alle kinderen uit de buurt.
Er bestaat ook paasvakantie in Malawi, dus de kinderen hadden 3 weken vrij. Ze boden allemaal spontaan hun hulp aan om mee bakstenen te gaan halen, maar op een gegeven moment was er zoveel animo dat we iedere keer een selectie maakten van 4 kinderen die mee mochten.

Bakstenen halenWe hebben de bakstenen in Wovwe, 12 km. verderop, gehaald met onze eigen auto omdat we geen vrachtauto geregeld konden krijgen. Het is prima gegaan zo, de kinderen hebben zich uitstekend vermaakt, het is gewoon een uitje voor hen om met de auto mee te mogen, radio aan, klappen en zingen.

Hierna de bakstenen in de auto laden, iedereen staat dan in een rijtje om de stenen door te geven en 2 mensen op de auto om te laden.

Daarna terug naar Ngara om de stenen weer uit te laden en dan staat de volgende groep al te springen om mee te mogen. We hebben 8 dagen gereden en hebben nu ongeveer 5000 nieuws20090429-09.jpgbakstenen. Dit is in ieder geval voldoende voor de wc’s maar voor de dagopvang moeten we er nog zeker 15.000 bij hebben dus we moeten weer verder zoeken naar een nieuwe oven.

Als beloning hebben we de kinderen drinken, een pakje koekjes en een pen gegeven die ze kunnen gebruiken op school. De scholen gaan hier maandag weer beginnen.

Gebruik waterpomp

Dan is het zeker de moeite waard om te laten zien hoe goed de waterbron gebruikt wordt door alle buurtgenoten. Soms staan er ’s ochtends 10 mensen te wachten!

Mensen bij de waterkraanWe hebben een pijp vanaf de watertank naar beneden gelegd met daaraan een kraan die ze alleen maar open en dicht hoeven te draaien. Dit is erg ‘luxe’ voor hier want de meeste waterbronnen zijn met een handpomp.
Het wordt erg gewaardeerd door de mensen dat we dit gedaan hebben en we worden er nog steeds voor bedankt. Mensen komen ook van steeds verder om water te halen, soms lopen ze een kilometer om hier water te halen omdat dit water lekkerder is dan die van de handpomp!

Er wordt gretig gebruik gemaakt van de waterpomp We pompen nu iedere dag water omdat de 3000 liter dan nagenoeg op is. Het is ook beter voor de kwaliteit van het water om iedere dag te pompen, het water blijft dan helderder dus prima zo en erg leuk om te zien dat het ‘druk’ is bij de kraan.

Advocaat en procedure

Ongeveer 4 weken geleden zijn we in Lilongwe geweest en hebben een gesprek gehad met onze nieuwe advocaat, Innocentia Ottober.
Ze heeft alles doorgenomen, we hadden helaas een aantal verkeerde formulieren van onze eerste advocaat gekregen dus die moesten aangepast worden. Maar nu is alles compleet en gaat ze de procedure verder in gang zetten. Alles is nu opgestuurd naar Comgoma in Blantyre en hopelijk krijgen we daar snel respons op. De advocaat heeft aangegeven dat het ongeveer 6 weken zal duren, dus maar weer afwachten. Ze kwam op ons in ieder geval erg kordaat over en wist ook precies te beschrijven wat we allemaal moesten doen dus we hebben wel vertrouwen in haar. Maar ook nu weer: eerst zien dan geloven!

Nog even wat vertellen over onze vorige advocaat, Alan Chinula: een aantal dagen geleden stond hier een stukje in de krant over Madonna, dat haar 2e adoptie was afgewezen. Ik heb dat zitten lezen en nadien toch wel moeten lachen omdat in dat stukje vermeld stond dat de advocaat van Madonna, Alan Chinula genaamd haar geholpen heeft!
Ik heb deze beste man de laan uitgestuurd omdat hij zijn werk niet goed deed maar als je de advocaat van Madonna bent……….alhoewel zij de zaak nu ook niet gewonnen heeft. Conclusie: voor ons deed hij zijn werk niet goed m.b.t. het oprichten van een NGO maar misschien is het best een goede advocaat voor iemand anders.

Sfeerfoto’s uit Malawi

Vrachtwagens met tabak
Tabak is export nummer 1 in Malawi en zoals te zien is op de foto staan vele trucks te wachten om de tabak te vervoeren.
Hoog water in Lake MalawiLake Malawi is op het moment zo hoog geworden door al de regen in het hele land (maar ook in Tanzania en Mozambique) dat we geen strand meer over hebben. Het is ongeveer 3 a 4 meter gestegen.
Hout verkoopHout wat verkocht wordt in de stad wordt vervoerd op de fiets. Best een hoge stapel, toch?
Het zal om en nabij 80 kg. zijn!
Kevers in de tuinMooie kevers in onze tuin.

Bedankje

Tot slot nog een extra bedankje voor de organisatie van de paashazenrace! Een enorm bedrag van 5000 euro is daarmee opgehaald voor Stichting FloJa Malawi, waar wij ontzettend veel mee kunnen doen in Malawi.

Natuurlijk zijn we blij met alle sponsors en vrijwilligers die ons een warm hart toedragen en ons zo goed ondersteunen. Bedankt ofwel: tawonga chomene in Tumbuka taal (dit wordt in het noorden van Malawi gesproken en we doen ons best het ook te leren).

Groeten en tot de volgende keer, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën