LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Groentetuin, Papieren en advocaat, Watertank, Ingrijpende gebeurtenis.
In de afgelopen 2 weken zijn er weer een aantal vorderingen gemaakt en gebeurtenissen geweest  die ik nu ga beschrijven….

Groentetuin

We hebben aanpassingen moeten doen in onze groentetuin, het is namelijk te heet voor de groenten die opkomen in de felle zon."nursery" met stekjes
Het enige wat opgekomen is zijn okra’s en we hebben 1 courgette geoogst en opgegeten. De rest van de gezaaide groenten is niet opgekomen, helaas.
Hierna hebben we overlegd met Collid (tuinman) en hij vertelde dat het beter was om een klein kasje te maken met een grasdak en daar eerst de zaadjes te zaaien en daarna uit te zetten. Dit hebben we gedaan en dat heeft gewerkt.

groentetuin klaar met sprinklerinstallatieOndertussen zijn we op zoek gegaan naar bamboematten en bamboepalen. We hebben een nieuw stuk land bewerkt en een groot afdak gemaakt met deze matten. Hét resultaat: afdak & sprinkler.
Daarna hebben we de plantjes gepoot, nieuwe groenten gezaaid én heel belangrijk: er is een sprinklerinstallatie aangelegd. Het resultaat mag er wezen want tot nu toe is alles opgekomen! Nu is het alleen de kunst dat we het ongedierte eruit houden zodat alles goed doorgroeit.
In de tuin staat nu: komkommer, courgette, radijs, meloen, tomaat, paprika, wortel, erwten, bonen, kool en uien.

Papieren en advocaat

We zijn afgelopen week voor 2 dagen naar Tanzania geweest. Dit moesten we i.v.m. de immigratiedienst in Malawi. Na 3 maanden verloopt het visum en moet je het land verlaten om een nieuwe stempel in je paspoort te krijgen voor de volgende 3 maanden.

Het is de 2e keer dat we deze trip hebben moeten maken. Gelukkig is het niet zover vanaf Ngara (150 km) maar wij zien het toch altijd als zonde van de tijd en van ons geld (100 dollar om Tanzania in te komen, tanken, overnachten etc.). Maar helaas het gaat niet anders omdat we nog niet geregistreerd zijn als stichting in Malawi. Daarom wil de immigratie ons geen langer verblijf geven en willen ze eerst de registratie zien.

Met betrekking op het bovenstaande qua immigratie maar ook het oprichten van de NGO/stichting hier, heb ik weer veelvuldig contact gehad met onze advocaat. Hij moet zich echt beter inzetten om het sneller te regelen.
Hij vond dat hij genoeg voor ons deed en wilde niet echt luisteren en toen heb ik besloten dat we een andere advocaat nemen. Dat gaat in Malawi makkelijk want je vraagt hier en daar rond of iemand een goede advocaat kent, belt voor een afspraak, zorgt dat de papieren daar komen en dan is het geregeld.

Zo gezegd, zo gedaan: we hebben nu een vrouwelijke advocaat (mensen zeggen hier dat die hun werk beter doen maar eerst zien dan geloven) en gaan haar binnenkort ontmoeten. Ze is ondertussen in bezit van alle papieren en weet van de situatie af. Hopelijk kan zij ons verder helpen.

Watertank

Tijdens ons verblijf in Tanzania zijn we op zoek gegaan naar een watertank en gevonden. Het is een 3000 liter tank geworden.

watertank halen in TanzaniaDe watertanks zijn wat goedkoper in Tanzania en nu waren we er toch, dus is het toch een nuttig verblijf geworden. De tank paste net op de auto, bij de grens van Malawi hadden we (gelukkig) geen problemen want eigenlijk moet je tax betalen als je goederen haalt in Tanzania. De watertank opladen Maar een goed verhaal dat het voor dagopvang voor weeskinderen is heeft geholpen en we mochten de tank zo invoeren zonder te betalen! Het is ook wel eens fijn dat het meezit aan de grens……..

plaatsing van watertank op de watertorenHet plaatsen ging vrij vlot, een paar sterke mannen gezocht uit de buurt en tillen maar. Daarna aangesloten en nu hebben we water in en rondom het huis maar er is ook meteen een kraan gemaakt voor de mensen uit de omgeving. Die zijn er ook ontzettend blij mee: ze hoeven niet zover meer te lopen naar het meer maar nog veel belangrijker dat het schoon drinkwater is.

Iedere keer als er nu iemand langs ons huis loopt richting het meer met een emmer dan ‘vangen’ we die op en wijzen haar of hem de weg naar de nieuwe kraan. Het wordt nu rondverteld dat we schoon drinkwater hebben dus het zal langzaamaan wel steeds drukker gaan worden met water halen. Een goede vooruitgang voor iedereen!!

Ingrijpende gebeurtenis

Dan was er 2 weken geleden ook nog slecht nieuws, maar ik wil er toch een klein stukje over schrijven: het neefje van Collid was plotseling overleden.

Verschrikkelijk, het kindje was pas 3 jaar en is overleden aan uitdroging omdat ouders ‘te laat’ naar het ziekenhuis waren gegaan door gebrek aan geld voor transport. We hoorden dit nieuws de ochtend nadat het kindje was overleden en hebben Collid meteen gebeld of er hulp nodig was.
Hij vertelde dat het lichaam in Karonga was en dat de ouders naar transport aan het zoeken waren. Ik heb toen aangeboden als ze geen transport konden vinden dat wij eventueel wel naar Karonga wilden rijden om het lichaam te halen. Er bleek geen ambulance voorhanden te zijn in Karonga om het lichaam naar Ngara te brengen en toen zijn wij dus gaan rijden. Samen met Collid en 3 familieleden van hem hebben we het overleden kindje opgehaald uit het ziekenhuis en naar Ngara gebracht.

Een dag later was de begrafenis, uiteraard een hele trieste bijeenkomst. Het hele dorp (honderden mensen) is dan aanwezig bij de ouders van het kindje. De mannen en de vrouwen zitten gescheiden, alle chieffs en andere belangrijke mensen zijn aanwezig. Het is normaal dat iedereen wat betaald voor de begrafenis, 20 kwacha of meer. Hier is een kistje voor gekocht en van dat geld wordt ook gekookt. De vrouwen zijn de hele ochtend aan het koken voor de mensen die het graf gegraven hebben maar ook voor de mensen die op de begrafenis gekomen zijn. Er wordt veel gezongen en er worden veel toespraken gehouden. Het kindje is in de tuin begraven achter het huis van de oma.

Doordat we naar Karonga gereden hadden zijn we tijdens één van de toespraken van het dorpshoofd naar voor gevraagd en werd er tegen de mensen gezegd om ons te accepteren als Malawianen en niet als Europeanen omdat we dit gedaan hadden voor iemand uit het dorp. Er werd verteld over ons, wie we waren en wat we kwamen doen in Ngara en nadien werd er voor ons gezongen en geklapt.
We werden geprezen voor onze daad en zijn nu totaal opgenomen in de gemeenschap. Al met al een zeer indrukwekkende gebeurtenis om mee te maken waar we nog lang over nagepraat hebben.

Dat was het voor deze keer, groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën