LET OP SVP | ATTENTION



U bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Electriciteit, Groentetuin, Slang, Werkzaamheden, Bakstenen Dagopvang…..

Electriciteit:

nieuws20090207-05.jpg7 februari:  Ja eindelijk is het zover! We hebben vandaag electriciteit gekregen…..
Het heeft even geduurd maar ze hebben ons vandaag aangesloten.
Dat is een hele mijlpaal in Malawi want als je de mensen hoort hier in de omgeving dan is 2 tot 3 jaar wachten niet vreemd.
Kabels aanleggen voor electriciteitDit heeft o.a. als reden dat het electriciteitsbedrijf de vraag niet aankan maar ook dat er een groot tekort is aan materialen (palen, kabels etc.)

We weten niet waarom het bij ons ‘maar’ 5 maanden heeft geduurd maar wij zijn er in ieder geval erg blij mee. Waarschijnlijk heeft het toch geholpen om vaak het kantoor te bezoeken en te bellen of ze komen.
Ook voor de community is dit een mijlpaal want we gaan nu zo snel mogelijk de waterpomp gebruiken wat dus schoon en goed drinkwater betekent!

Groentetuin

Het heeft ondertussen aardig geregend in Ngara dus we zijn hard bezig met de groentetuin aan te leggen. We hebben verschillende groenten gezaaid (die we uit Nederland meegenomen hebben maar ook die we in Malawi gekocht hebben). Dit zijn bijvoorbeeld wortels, courgette, tomaten, koolsoorten, paprika, uien, bonen etc.

Het wordt uitproberen want mensen hier zeggen dat het niet gaat lukken omdat de grond niet rijk aan grondstoffen is en dat het te heet is. Wij zijn positief en hebben alles in de grond gestopt, want ja als je het niet probeert……. We zullen zien wat het wordt.

Het doden van de pofadderHet is wel heel leuk om te doen want iedereen is heel nieuwsgierig wat voor soort groenten het precies zijn maar ook vooral naar de manier waarop wij zaaien. We hebben ook pinda’s en maïs gezaaid want dat is hier volop voorhanden.
Het gaat anders dan hier in Malawi en zo leren we de mensen dan ook meteen op wat voor manier je het beste de groenten neer kunt zetten, hoe ver uit elkaar, welke naast elkaar en welke niet.

Slang:

Toen we afgelopen week aan het tuinieren waren, werden we ook weer met onze neus op de feiten gedrukt dat je altijd op moet passen want we hebben een enorme pofadder gevonden.
De pofadderWe werden geroepen door Joyce dat ze een slang gezien had en we hebben afgesproken dat we altijd willen zien wat voor slang het is.
Ik wil namelijk foto’s maken van slangen maar ook andere beesten, insecten en dat bewaren voor de kinderen en de mensen in de buurt zodat ze kunnen zien wat er gevaarlijk is en wat niet.
Een leerzaam moment dus.
Nadat ik een foto gemaakt heb heeft Collid (tuinman) de slang de kop afgehakt want een pofadder is te gevaarlijk om te laten leven.
Het is niet de eerste slang die we gezien hebben maar wel de grootste!

Werkzaamheden:

De septertankAfgelopen zondag hebben we de bouwvakkers weer opgehaald. Die zijn op dit moment bezig met de septictank. De gaten hadden ze in december al gegraven maar nu moeten de zijkanten nog gemetseld worden. Als dit gedaan is gaan ze beginnen aan de watertoren zodat er een watertank gevuld kan worden en daarna zo snel mogelijk met de bouw van de dagopvang.
nieuws20090207-01.jpg

We zijn al begonnen met de grond gelijk te maken en de fundering uit te zetten zodat er straks alleen maar gebouwd hoeft te worden.
Zelf zijn we ook nog steeds druk aan het klussen in huis, onder toezicht van al onze buurkinderen! We hopen als alles meezit, dat we over 2 weken over gaan naar ons eigen huis en dat we de camping kunnen verlaten.

Bakstenen dagopvang:

Het laatste nieuws voor deze keer is dat we een oven gevonden hebben met bakstenen voor de dagopvang. Bakstenen laden voor de dagopvangHet is ongeveer 15 km verderop maar de bakstenen zijn schaars aan het worden dus we hebben ze direct gekocht. We lenen een vrachtwagen van onze buurman (eigenaar van de camping) en kunnen daarmee de stenen halen.
Wat wel ‘grappig’ is om te schrijven is dat de verkoop van zo’n oven op een Malawiaanse wijze is gegaan.
Dat wil zeggen dat de eigenaar van de oven de stenen 2 keer verkocht heeft, dus én aan ons én ook aan onze buurman.

Daar kwamen we dus bij toeval achter toen we hoorde dat ook de buurman stenen gekocht had dus vroeg ik waar zijn oven was.
Toen kwamen we er achter dat het dezelfde oven was als wij gekocht hadden. Wat een handelswijze…..We hebben er om gelachen en nu hebben we het op een ‘accoordje’ gegooid dat we met zijn vrachtwagen mogen rijden en dat we de oven delen.
Wij hebben ongeveer 15.000 stenen nodig en hij ook, dus opgelost.

Tot de volgende keer, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën