LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Septictanks, Watertoren voor de dagopvang, Lease van het land..
We hebben een zeer voldaan gevoel over de laatste 3 weken! 2 projecten zijn afgerond en de lease van ons land is rond!

Septictanks

septertank metselenDe septictanks zijn klaar, wat betekent dat ze binnen in gemetseld zijn en de deksels gemaakt. Weer een hele klus waar met 6 man aan gewerkt is.
De deksels moeten heel stevig en zwaar gemaakt worden, dus wordt de cement gemengd met stenen. De stenen hebben we 35 km verderop kunnen halen, ongeveer 1,5 ton met onze eigen auto!

de deksel voor de septertanksEr was geen vrachtauto voorhanden dus moesten we het zelf vervoeren.
We zijn blij dat onze auto het nu goed doet want die wordt nu ook gebruikt als vrachtauto. Jan heeft een ‘deksel’ van hout gemaakt voor de septertanks waar de cement in gestort is. Dit heeft ongeveer 3 dagen liggen drogen, daarna is de mal eraf gehaald en gebruikt voor de volgende septictank en het resultaat is prima.

Watertoren

Watertoren met schuurtjeHet 2e project was het bouwen van de watertoren en dat is ook afgerond.
De toren is 3,5 meter hoog geworden met daar aan vast een schuurtje gebouwd om het tuingereedschap op te slaan. Het heeft ook een afdakje gekregen waar de watchmannen (bewaking) gaan vertoeven tijdens de nacht. De plek is precies in het midden van het land dus kunnen ze alles goed overzien.

Voor het bouwen van de watertoren hadden we toch weer andere bakstenen nodig. De bakstenen die we hadden waren niet stevig genoeg dus zijn we gaan zoeken.
Bakstenen halen voor de watertorenNou wil het geval dat we goed contact hebben met een man uit de buurt. Hij heeft een winkeltje en als wij naar Karonga gaan doen we altijd boodschappen voor hem. Hij bespaart zo zijn transportkosten (700 kwacha=3,50 euro) uit en voor ons is het een kleine moeite.
Hij heeft een grote oven met bakstenen gekocht, die hij nog niet gebruikt heeft en hij heeft ons 2000 stenen gegeven omdat wij hem ook altijd helpen. Grote, stevige, goedgebakken stenen dus we waren erg blij. Tja en het is toch leuk als je ook een tegenprestatie krijgt! Nu de watertoren klaar is wnieuws20090224-05.jpgillen we zo snel mogelijk een watertank kopen, dit wordt een tank van 2500 liter.
De watertanks zijn niet te krijgen in Karonga, dus we gaan of naar Tanzania of naar Lilongwe. Daarna de waterpomp aansluiten en dan kunnen we iedereen voorzien van goed water!

Lease van het land

Nog meer goed nieuws is dat we bericht hebben gekregen dat onze lease voor ons land rond is!

We zijn zelf erg verbaasd dat we gebeld werden (dit omdat het meestal ook 4 of 5 jaar kan duren) of we langs wilden komen in Mzuzu. Daar zit het kantoor (Lands Office) voor beschrijven van land in Malawi.

De man belde ons dat het rond was en wij konden het eigenlijk niet geloven maar het staat echt op onze naam en hebben een lease gekregen voor de komende 50 jaar. Voorheen was dit een lease voor 99 jaar maar de wet is veranderd in juni 2008 en nu is het voor 50 jaar.

Ook prima en als het nodig zou zijn kunnen we het na die 50 jaar verlengen maar dat zien we tegen die tijd wel, duurt nog even…….

Nu de lease van ons land rond is zijn we ook weer een stapje verder in de procedure om de dagopvang te beginnen.
We hebben nu toestemming om die te gaan bouwen en we krijgen ook steeds meer positieve berichten van het kantoor in Karonga, Social Welfare, dat ze het project steunen en de procedure willen versnellen zodat we zo snel mogelijk kunnen openen.

Dit blijft toch nog afwachten maar er raken steeds meer mensen bij betrokken en dat is alleen maar goed.

Als we in Lilongwe zijn gaan we uiteraard weer naar de advocaat hoe het met de registratie van de NGO staat. Dit moet natuurlijk ‘warm’ gehouden worden. Meer nieuws hierover volgt zo gauw we dit hebben.
Al met al hebben wij februari 2009 benoemd tot een succesmaand: electriciteit binnen 5 maanden en de lease is rond binnen 5 maanden!! Ik denk dat we maar proberen op deze voet doorgaan.

Groeten Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën