LET OP SVP | ATTENTIONU bent terecht gekomen op de 'oude' website van FloJa Malawi. Deze dient als archief.
Wilt u naar de recente website? Klik hier


You've 'landed' on the old website of FloJa Malawi. This website is just for archive purposes.
Do you want to visit the actual website? Click here

Regen, Gezondheidszorg, Electriciteitspalen……

Regen:
Eindelijk heeft het wat geregend! 3 nachten achtereen flinke regenbuien en alles ziet er meteen een stuk beter uit hier. De planten zingen maar ook de mensen zDe 'regenton' is gevuldijn ontzettend blij.
Er was grote onrust over het uitblijven van de regen want dat zou grote voedselproblemen gaan geven voor dit jaar.
Het maïs zag eruit als uien, hing slap maar staat nu fier omhoog. Maar we zijn er nog niet want het moet nog weken blijven regenen wil het voldoende zijn voor alle oogsten.
We blijven duimen…….en hier in Malawi blijft iedereen bidden.

Gezondheidszorg
Hieronder een klein stukje over hoe de gezondheidszorg bij ons in de buurt in elkaar zit:
Ons buurjongetje (Bernard) is ziek, zijn moeder vertelde dat hij malaria heeft. Ze was al naar de ziekenhuispost (health centre) in Nyungwe geweest maar hij knapte niet op, wilde niet eten en niet drinken.
Ik heb haar mijn hulp aangeboden om nog een keer naar het ziekenhuis te gaan want ze vertelde dat ze geen geld meer had voor transport, dit kost 200 kwacha (= ongeveer 1 euro) om heen en terug te gaan met de minibus.
We zijn afgelopen dinsdagochtend om 7.30 gegaan en bij aankomst zaten er ongeveer 80 mensen te wachten!
De wachtruimte was overvol, veelal met moeders met kinderen (die aan malaria lijden). We gingen ook zitten en toen hoorde ik dat we moesten wachten op de dokter. Er is 1 dokter die al het werk verzet, samen met 3 verpleegkundigen!
De dokter werkt 24 uur en was aan het rusten. We hebben ongeveer anderhalf uur gewacht en toen is hij gekomen. Ik heb met de buurvrouw gewacht want ik wilde graag kennismaken met de dokter, je weet maar nooit waar het goed voor is.
Al met al heeft het hele bezoek 4 uur geduurd, want toen we aan de beurt waren moesten we in een andere ruimte wachten op het geven van de medicijnen, wat ook 1,5 uur duurde. Nou bleek het buurjongetje geen malaria te hebben maar dysenterie.
De reden waarom hij niet genas na het eerste ziekenhuisbezoek was dat er niet voldoende medicijnen op voorraad waren (hij had alleen panadol gekregen en moest ook ORS krijgen maar die was al 3 weken niet meer op voorraad).
Hij heeft nu wel de juiste medicijnen gekregen en ik heb hem voorzien van ORS, want bij ons is de voorraad nog niet op, gelukkig!
Hopelijk kunnen we in de toekomst de ziekenhuispost gaan ondersteunen door in ieder geval de medicijnvoorraad op peil te houden, want dit soort gevallen zijn te triest voor woorden.

Electriciteitspalen

We hebben ook weer vooruitgang geboekt: ESCOM (Electricity Electriciteitspalen zettenElectriciteitspalen zettenSupply Corporation Of Malawi) zijn electriciteitspalen komen zetten achter het huis!

We zijn nog niet aangesloten maar het begin is er. We hebben dit alles in december geregeld en betaald en 5x een bezoek gebracht op het kantoor, 12x gebeld wanneer ze kwamen en dan luidt het spreekwoord: de aanhouder wint!
Wij zijn hier al erg blij mee en nu afwachten wanneer ze ons echt gaan aansluiten.

Groet, Floor en Jan

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • Live
  • Twitter
Mededelingen
Sponsors
  • Wilt u ook in onze sponsorbalk?
    Neem dan svp contact met ons op

JoHo
Categorieën